Sari direct la conținut

Cum au lovit sancțiunile occidentale principalele sectoare ale economiei Rusiei

HotNews.ro
Cum au lovit sancțiunile occidentale principalele sectoare ale economiei Rusiei

Închiderea spațiului aerian, înghețarea activelor personalităților sau companiilor, punerea sub semnul întrebării a legăturilor financiare sau comerciale: țările occidentale au înmulțit anunțurile privind sancțiunile economice din ce în ce mai severe împotriva lui Vladimir Putin, a rudelor sale, precum și a economiei ruse, potrivit AFP.

Sectorul financiar

El este, fără îndoială, cel vizat direct de Occident în căutarea unor sancțiuni eficiente împotriva Rusiei, pentru a limita capacitățile de finanțare a războiului. Ultimul exemplu îl reprezintă decizia britanică de luni de a îngheța activele tuturor activelor băncilor rusești din Regatul Unit.

O altă lovitură gravă adusă sistemului financiar rus: excluderea principalelor bănci ale țării din sistemul interbancar Swift, un element esențial în finanțele globale pentru comunicarea rapidă și sigură a tranzacțiilor.

Statele Unite și UE au mers și mai departe prin țintirea directă a Băncii Centrale ruse, cu interdicția de astăzi a oricărei tranzacții cu instituția monetară rusă, imobilizând efectiv activele pe care le deține în Statele Unite, limitându-i astfel capacitatea de a își folosi marile rezerve valutare pentru a cumpăra ruble și pentru a susține cursul monedei sale.

Canada și Japonia au anunțat o interdicție similară.

Foto: AFP/ Profimedia Images

Sancțiunile care vizează sectorul financiar rus au deja consecințe semnificative: scăderea bruscă a prețului rublei, care a forțat banca centrală rusă să-și ridice brusc rata cheie, precum și posibilul faliment al filialei europene a Serbank, printre cele mai mari bănci rusești.

Transporturile

Sectorul aviației a fost unul dintre primii afectați de consecințele economice ale conflictului din Ucraina. Companiei ruse Aeroflot i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al întregii Uniuni Europene, Regatul Unit și Canada, forțând-o să anunțe suspendarea zborurilor către aceste destinații.

În schimb, Rusia a interzis companiilor aeriene din țările corespunzătoare să survoleze teritoriul său.

Dar, mai larg, întreaga industrie aeronautică rusă este vizată: UE și Canada au interzis astfel exportul către Rusia de avioane, piese și echipamente ale industriei aeronautice și spațiale.

Nici transportul maritim nu este cruțat: Marea Britanie și-a închis astfel toate porturile navelor care arborează pavilion rusesc sau sunt deținute de ruși. Sâmbătă, Franța a interceptat o navă de marfă rusească aparținând băncii PSB, vizată de sancțiunile europene.

În cele din urmă, producătorul suedez de camioane Volvo Group a anunțat luni întreruperea producției la fabrica sa din Rusia, precum și vânzările către această țară.

Energie

Nord Stream 2 (Foto AFP/ Profimedia)

Cea mai simbolică decizie a venit din Germania, odată cu anunțul suspendării gazoductului Nord Stream 2, al cărui proces de certificare era în desfășurare și avea ca scop creșterea livrărilor de gaz rusesc către Germania.

Atacarea directă a sectorului energetic rus este totuși mai complicată pentru occidentali, în primul rând pentru europeni. Rusia este cel mai mare producător de gaze din lume și al doilea mare producător de petrol și mai multe țări europene, în primul rând Germania și Italia, sunt foarte dependente de importurile rusești.

Gazprom, gigantul rusesc al gazelor, este însă una dintre companiile care nu mai are posibilitatea de a strânge fonduri pe piețele financiare occidentale.

Industrie

Vineri, Japonia a anunțat sancțiuni pentru exportul de semiconductori și alte electronice către „organizații ruse legate de armată”, fără a oferi mai multe detalii.

O măsură importantă, în măsura în care Japonia este, alături de Coreea de Sud și Taiwan, unul dintre principalii producători ai acestor componente electronice esențiale unei game largi de producții industriale.

Semiconductori (Foto Profimedia)

Statele Unite anunțaseră ele însele restricții privind utilizarea de către Rusia a tehnologiilor sale, în diverse domenii inclusiv procesoare și cipuri electronice fabricate de Nvidia, Intel sau Qualcomm, principalii furnizori în domeniu.

Deși în urmă în producție, țările europene iau în considerare sancțiuni similare

Personalități vizate

Mai multe personalități rusești au fost deja vizate de sancțiunile europene și americane după anexarea Crimeei în 2014, dar acestea din urmă au fost extinse la un număr mai mare de factori de decizie ruși, printre ei în primul rând Vladimir Putin și ministrul său de externe, Serghei Lavrov.

UE a anunțat joi că va viza 23 de personalități„de frunte”, precum și 351 de membri ai Dumei, Parlamentul Rusiei, înainte de a-i adăuga vineri pe listă pe președintele rus și pe Lavrov.

O decizie similară a fost luată de Regatul Unit cu privire la Putin și Lavrov, precum și câțiva oligarhi ruși, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovich.

Pentru cei vizați, aceste sancțiuni includ interdicția de a călători în țările europene și înghețarea bunurilor acestora prezente acolo.

Statele Unite, Canada, Elveția și Australia au luat măsuri similare, dar lista celor afectați poate varia de la țară la țară, cu excepția cercului decizional apropiat lui Vladimir Putin.

Roman Abramovich Foto Twitter

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Deripaska și a altor oligarhi din cauza legăturilor lor cu Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016.

Economia Rusiei scade puternic

Un alt miliardar de la Moscova a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că războiul va fi o catastrofă: „Va fi o catastrofă în toate sensurile: pentru economie, pentru relațiile cu restul lumii, pentru situația politică”.

Rusia și-a deschis luni piața financiară cu o întârziere de 3 ore, după ce rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare), scrie Reuters.

Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a decis să majoreze rata cheie la 20% pe an începând cu 28 februarie 2022, invocând ”condițiile externe care s-au modificat drastic” , potrivit Băncii Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara Rusiei începând cu 1 martie, a declarat luni Kremlinul, ca răzbunare pentru sancțiunile economice impuse Moscovei de către Occident, relatează Reuters

Putin a semnat, de asemenea, o lege prin care companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro