Sari direct la conținut

Locuitorii din Odesa au luat măsuri pentru a proteja statuia Ducelui de Richelieu, simbolul orașului / Cum a ajuns strănepotul cardinalului francez erou în orașul ucrainean

HotNews.ro
Locuitorii din Odesa au luat măsuri pentru a proteja statuia Ducelui de Richelieu, simbolul orașului / Cum a ajuns strănepotul cardinalului francez erou în orașul ucrainean

Locuitorii din Odesa au învăluit în saci cu nisip statuia Ducelui de Richelieu, strănepotul faimosului cardinal francez, pentru a proteja unul dintre cele mai emblematice și îndrăgite monumente ale orașului.

Pe numele său complet Armand-Emmanuel de Vignerot du Plessis, Ducele de Richelieu a fost un politician proeminent în timpul Restaurației franceze care a urmat înfrângerii lui Napoleon Bonaparte.

Ca monarhist, el a plecat în exil după executarea regelui Ludovic al XVI-lea și a soției sale, regina Maria Antoaneta, și s-a alăturat Armatei Imperiale Ruse, luptând împotriva Franței în timpul Războaielor Revoluționare Franceze și a Războaielor Napoleoniene.

Țarul Alexandru I l-a numit în funcția de guvernator al Odesei în 1803, el ocupând și funcția de primar al orașului.

Cum a ajuns un duce francez erou în Odesa

Site-ul Odessa360 scrie că în onoarea „celui mai cunoscut francez” al orașului au fost numite o stradă, un liceu, un parc, un complex cinematografic, un brand de coniac și șampanie și „chiar un pui de elefant de la grădina zoologică”.

„Un monument dedicat acestui francez, căruia locuitorii îi spun simplu, ‘Ducele’, este simbolul principal al orașului Odesa”, notează site-ul, care amintește că acesta este strănepotul pe linie fraternă al faimosului cardinal francez cu același nume, imortalizat de Alexandre Dumas în „Cei trei mușchetari”.

„Cel mai faimos guvernator al tânărului oraș Odesa din secolul XIX l-a condus înspre faimă și prosperitate”, mai notează site-ul local al orașului ucrainean, explicând că, în momentul în care aristocratul francez a fost numit guvernator, localitatea era alcătuită din doar câteva sute de clădiri, fără plante și copaci, și înconjurată de stepă.

„Când a plecat înspre Franța 11 ani mai târziu, a lăsat în urma sa un oraș înfloritor de tip european, cu o populație de 4 ori mai mare”, scrie Odessa360.

În urma întoarcerii sale în Franța el a jucat un rol important în politica de la Paris și pe scena internațională, fiind ajutat și de prietenia sa cu țarul Alexandru I. Ducele de Richelieu a murit în 1822, în urma unui atac cerebral, la vârsta de doar 56 de ani.

Monumentul dedicat francezului a fost ridicat în Odesa în 1928, el fiind înfățișat în stilul clasic roman, și este unul dintre principalele puncte de atracție al orașului.

Urmărește ultimele evoluții din a 14-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro