Sari direct la conținut

Ucraina are mai multe arme anti-tanc decât tancurile armatei ruse

HotNews.ro
Ucraina are mai multe arme anti-tanc  decât tancurile armatei ruse

Poporul Ucrainei continuă să lupte pentru existența țării sale. În ajutorul lui, SUA și aliații au inundat țara cu arme pentru contracararea armatei ruse. „În mai puțin de o săptămână, SUA și NATO au trimis peste 17.000 de arme anti-tanc, inclusiv rachete Javelin, dincolo de granițele Poloniei și României, descărcându-le din avioane militare de transport gigantice pentru a fi transportate pe șosele până la Kiev, capitala Ucrainei, și în alte orașe mari”, a scris duminică The New York Times.

Săptămâna trecută șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a vizitat un aerodrom nenumit de lângă granița ucraineană care a devenit un centru pentru transportul armelor, a declarat un demnitar al Pentagonului pentru CNN. Milley a putut vedea cu ochii lui efortul multinațional de aprovizionare cu arme a Ucrainei pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei.

Demnitarul anonim a declarat că „marea majoritate” a pachetului de asistență militară de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina adoptat de SUA a fost deja livrat, la doar o săptămână de la aprobarea lui de către Casa Albă.

Ucigașii de tancuri

Pe lângă rachetele Javelin de producție americană au ajuns la ucraineni și rachete cu rază scurtă NLAW anglo-suedeze, aruncătoare de grenade și alte sisteme anti-tanc. Pe rețelele sociale au apărut clipuri care arată cum sunt folosite aceste arme de ucraineni împotriva blindatelor rusești invadatoare.

„Forțele ucrainene recurg la vechea [tactică – n.trad.] «trage și fugi» cu aruncătoare de grenade”, scria sub un clip postat pe Twitter săptămâna trecută.

Armele au fost folosite pentru a încetini și întârzia atacurile rusești, iar până acum rezultatul a constat într-un număr semnificativ de tancuri rusești distruse. Armata ucraineană susține că a distrus peste 200 de tancuri și aproape o mie de transportoare blindate de la începutul războiului, deși analiștii independenți nu au putut verifica decât parțial aceste cifre.

Cifre umflate?

Și rușii și ucrainenii se folosesc de propagandă pentru a-și sprijini efortul de război. Totuși, unii congresmeni nu contestă numărul vehiculelor distruse raportat de Ucraina, ci mai degrabă numărul armelor ajunse efectiv în țară.

Pentagonul nu a confirmat formal că în Ucraina au ajuns de fapt 17.000 de arme anti-tanc.

„Privind cifra [de 17.000 – n.a.]: e mult mai ridicată decât am fost noi informați”, a declarat congresmenul republican Mike Waltz, colonel în rezervă al Armatei SUA și fost membru al forțelor speciale, în prezent membru al Comitetului Camerei pentru Forțele Armate, citat de Task & Purpose. „E vorba de 17.000 promise sau de 17.000 în mâinile lor? Și cum sunt împărțite pe categorii, pentru că cu siguranță nu există atâtea rachete Javelin, și nici măcar NLAW. Sunt curios ce clasifică ei drept armă anti-tanc.”

Waltz a avertizat de asemenea că Rusia poate trece la represalii contra SUA atacând convoaiele de aprovizionare, deși a precizat că „Pentagonul lucrează la diversificarea locurilor din care sunt trimise asemenea lucruri”.

Nu e nevoie de multă instrucție

Demnitari ucraineni le-au transmis celor americani că transporturile de armament chiar „fac diferența pe câmpul de luptă”. Un factor poate fi acela că rachetele Javelin sunt destul de ușor de folosit. Task & Purpose afirmă că utilizarea dispozitivului de țintire e similară cu jocurile video, ceea ce înseamnă că soldații tineri pot fi instruiți mai ușor să le folosească.

Totuși, nu este un joc.

Ucrainenii își riscă viața și, chiar dacă multe arme sunt de tipul „trage și uită [de ele – n.trad.]” – adică operatorul nu este expus decât o scurtă perioadă de timp -, nu e niciodată ușor să lupți cu un tanc. Dar, până acum, Ucraina pare să aibă bărbați și femei pregătiți, ba chiar nerăbdători, să lupte cu rușii. În acest moment e posibil ca în Ucraina să existe un număr de arme anti-tanc mult mai mare decât numărul tuturor tancurilor din arsenalul Rusiei. (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro