Rusia anunță că nu va opri bombardamentele în timpul negocierilor de pace cu Ucraina
Rusia nu va accepta o încetare a focului în timpul negocierilor de pace cu Ucraina, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de TASS.
„Nu, din punct de vedere faptic orice pauză în operațiune, orice pauză, este folosită de unitățile naționaliste pentru a se regrupa și continua atacurile asupra militarilor ruși”, a declarat Peskov când a fost întrebat despre negocierile de pace.
Peskov a susținut de asemenea că „acest lucru s-a întâmplat nu doar odată și, prin urmare, complică procesul”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat de asemenea luni că Rusia nu este interesată de o întâlnire între președintele Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în pofida cererilor repetate ale Ucrainei în acest sens.
El a motivat decizia prin faptul că negocierile de pace dintre Kiev și Moscova nu au avansat suficient pentru ca o asemenea întâlnire să își aibe rostul.
„Probabil gradul de progres în negocieri nu este cel pe care ni l-am dori”, a afirmat Peskov, adăugând că Rusia nu vede „evoluția” pe care o dorește de partea ucraineană.
Occidentul suspectează că Rusia trage de timp în timpul negocierilor de pace
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a acuzat joia trecută Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina în timp ce continuă să bombardeze țara.
La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), „logica rusă (…) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise ‘coridoare’ umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază”, a declarat Le Drian într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.
„Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească”, ea „refuză pentru moment” armistiţiul, a mai afirmat șeful diplomației franceze.
Lizz Truss, ministrul britanic de externe, a avertizat la rândul său sâmbătă că discuţiile de pace între Ucraina şi Rusia ar putea servi Kremlinului drept o „perdea de fum” pentru regruparea trupelor în vederea continuării ofensivei.
„Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civili în ziua aceea”, a declarat Liz Truss pentru The Times.
Ea s-a arătat „foarte sceptică” faţă de negocierile între cele două ţări, adăugând că „ceea ce am văzut nu este decât o încercare de a crea spaţiu pentru regruparea ruşilor”.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din a 26-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.