Francezii de la TotalEnergies vor opri toate achizițiile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului
Grupul francez TotalEnergies și-a anunțat marți decizia de a opri toate achizițiile de petrol sau produse petroliere rusești, „cel mai târziu până la sfârșitul anului 2022”, potrivit AFP
Compania, care a fost criticată pentru că nu a părăsit Rusia, a explicat într-un comunicat de presă că ia „măsuri suplimentare” în fața „agravării conflictului” din Ucraina.
„TotalEnergies ia unilateral decizia de a nu încheia sau reînnoi contracte de achiziție de petrol și produse petroliere rusești, pentru a opri orice achiziție de petrol sau produse petroliere rusești, cât mai curând posibil și cel mai târziu la sfârșitul anului 2022. „, indică grupul.
Concret, va căuta aprovizionare alternative – în special prin importuri din Polonia – pentru rafinăria sa din Leuna situată în estul Germaniei.
Decizia se aplică și motorinei, la care Europa și mai ales Franța sunt foarte îngrădite. Motorina va fi importată din altă parte, în special de la rafinăria Satorp din Arabia Saudită (deținută de Saudi Aramco).
TotalEnergies anunțase deja că nu va mai furniza capital pentru noi proiecte în Rusia, fără a se retrage însă din țară.
Grupul francez deține 19,4% din acțiuni la gigantul rusesc Novatek și deține un pachet de 20% din Yamal LNG, proiect care a fost lansat la sfârșitul anului 2017 și care a produs peste 18 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) in 2020.
Grupul deține, de asemenea, un pachet de 10% din Arctic LNG 2, un proiect a cărui primă livrare de GNL este programată pentru 2023.
Acesta confirmă că „nu va mai aduce capital proiectului” și nu îl va mai contabiliza în rezervele sale dovedite de hidrocarburi, având în vedere „incertitudinile” pe care sancțiunile le prezintă pentru viitorul proiectului.
Menținerea grupului în Rusia a fost criticată, în special de către candidatul la alegerile prezidențiale Yannick Jadot, care a catalogat compania „complice” la „crime de război”.
„Acuzații grave și nefondate”, i-a răspuns marți TotalEnergies.
Decizie majoră a UE privind achiziția de gaze naturale lichefiate
Liderii țărilor din Uniunea Europeană vor conveni, în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta, să achiziționeze în comun gaze, gaze naturale lichefiate (GNL)și hidrogen înainte de iarna viitoare, potrivit unui proiect de declarație a summitului citat de Reuters.
„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență… pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit unui proiect de declarație a summitului consultat de Reuters.
Anul trecut, Comisia Europeană a propus un sistem prin care țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, lucru pe care unii membri, printre care și Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a asigura o protecție împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării.