Pionul lui Putin sau avocatul Ucrainei? Cele două fețe ale lui Roman Abramovici
Roman Abramovicis-a întâlnit cu președintele rus la Moscova cu o zi înainte pentru a-i înmâna o notă scrisă de mână de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie British Times. Se spune că aceste note ar fi conținut termenii inițiali ai Ucrainei pentru încheierea războiului. Mesajul lui Putin, pe care Abramovici trebuia să-l ia cu el la Istanbul, era: „Spune-i că îi voi distruge”, potrivit Tagesspiegel.
Omul căruia Abramovici îi transmite mesajul lui Putin și cu care discută despre impas este Rustem Umerov. Este membru al parlamentului ucrainean și una dintre puținele persoane căreia Zelenski i-a încredințat misiunea de a face pace cu Rusia.
Ce anume au discutat Abramovici și Umerov la Istanbul nu se știe. Un lucru este clar: de la răspunsul devastator al lui Putin, părțile s-au mai apropiat puțin.
Nu este o coincidență faptul că Abramovici l-a întâlnit pe Umerov dintre toți oamenii: el este unul dintre tătarii din Crimeea, un fost om de afaceri, care vorbește turcă și rusă.
După cum relatează acum mai multe surse mass-media, se spune că Abramovici ar fi luat parte la negocierile de la Kiev cu câteva zile mai devreme – și anume pe 3 și 4 martie – împreună cu reprezentanți ai părții ucrainene.
Mai mult, Abramovici și doi ucraineni ar fi fost otrăviți de către ruși. Rapoartele „Wall Street Journal”, ale portalului de investigații „Bellingcat” și „Guardian” au fost acum confirmate de purtătorul de cuvânt al lui Abramovici.
Bellingcat can confirm that three members of the delegation attending the peace talks between Ukraine and Russia on the night of 3 to 4 March 2022 experienced symptoms consistent with poisoning with chemical weapons. One of victims was Russian entrepreneur Roman Abramovich. https://t.co/DJaZ4CoL8J
— Bellingcat (@bellingcat) March 28, 2022
Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de stabilit dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un fel de atac cu radiații electromagnetice, au spus oamenii familiarizați cu problema.
În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Abramovici, care a călătorit între Moscova, Liov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și pe mâini, au spus surse familiare a scris WSJ.
Aceștia au dat vina pentru presupusul atac pe cei de la Moscova, despre care au spus că voiau să saboteze negocierile pentru încheierea războiului. O persoană apropiată lui Abramovici a spus că nu este clar cine a fost vizat.
Cu toate acestea, participanții ucraineni au negat informațiile luni seara. Toți membrii grupurilor de negociere lucrează normal, a declarat negociatorul ucrainean Mikhailo Podoliak, potrivit presei locale. „În sectorul informațional există în prezent multe speculații, versiuni diferite de conspirații și elemente ale unuia sau altuia, un joc de informații”.
Rustem Umerov a spus luni – fără să se refere direct la dezvăluiri – doar: „Sunt bine.” „Vă rugăm să nu aveți încredere în informațiile neconfirmate. Avem și un război informațional.”, a spus el.
În ce calitate participă Roman Abramovici la negocieri?
Întrebarea care apare cu insistență pe buzele tuturor-nu numai din cauza presupusei otrăviri: din ce motive participă Abramovici la negocieri, care, evident, nu sunt în totalitate inofensive? Ca slujitor al lui Putin sau avocat al Ucrainei? Sau chiar ambele?
La urma urmei, călătoriile sale nu au fost lipsite de probleme chiar înainte de incidentul raportat acum: Deoarece avionul privat al lui Abramovici nu are voie să opereze în spațiul aerian european din cauza sancțiunilor împotriva sa, acesta trebuie să folosească o aeronavă care este înmatriculată în Turcia.
Experții politici au suspectat inițial că Abramovici a intrat neoficial în negocieri din interes propriu. Până la urmă, el nu mai este dorit în Uniunea Europeană și Marea Britanie. Se spune despre el că are o legătură strânsă cu Putin, de care ar fi beneficiat financiar în ultimii ani și decenii.
Averea lui Abramovici se datorează, printre altele, companiilor de stat privatizate, pe care le-a cumpărat ieftin și le-a vândut din nou cu un profit semnificativ. De exemplu, compania petrolieră Sibneft.
Mega iahtul Solaris al lui Abramovici (Twitter)
Pentru Abramovici, sancțiunile înseamnă mai presus de toate că trebuie să-și ia rămas bun de la clubul englez de fotbal Chelsea, pe care îl deține din 2003. Clubul este în prezent unul dintre cele mai bune din lume – iar acum suntem mai mult sau mai puțin naționalizați. El se oferise să doneze veniturile dintr-o eventuală vânzare victimelor războiului.
Din cauza sancțiunilor, Abramovici nu va mai putea obține bani de la club. Fără bani din străinătate, Abramovici și mulți alți oligarhi sunt în pericol să redevină mai dependenți de Putin.
Pentru a se elibera de această dependență, unii dintre ei s-au stabilit în Turcia, de unde își pot cumpăra cetățenia pentru 250.000 de dolari. Abramovici nu a făcut-o încă, și-a dus cele două iahturi în portul turc Bodrum. Fapt ce îi face pe analiști să se întrebe dacă oligarhul rus vrea altceva prin implicarea sa decât să evite eventualele sancțiuni.
Mama lui Abramovici s-a născut în Ucraina
Pe de altă parte, mediul său familial vorbește despre faptul că Abramovici este serios în ceea ce privește eforturile sale diplomatice: mama sa s-a născut în Ucraina. În plus, fiica lui a vorbit public împotriva războiului.
Abramovici nu a făcut acest lucru în mod direct – deși se spune că s-a oferit să sprijine financiar armata ucraineană, a declarat președintele ucrainean Zelenski într-un interviu recent cu jurnaliştii din mai multe instituţii de presă.
Abramovici și alți oligarhi ruși doresc, de asemenea, să ajute la reconstruirea Ucrainei parțial distruse și iau în considerare mutarea unor afaceri în Ucraina.
Potrivit Wall Street Journal, Zelenski i-a cerut deja președintelui american Joe Biden să nu-l sancționeze deocamdată pe Abramovici.
- Unde își ascund oligarhii ruși „banii negri”
- Cine sunt oligarhii ruși care nu îl vor înlătura de la putere pe Vladimir Putin prea curând
- Urmărește ultimele evoluții din a 33-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.