NATO adună dovezi pentru a-l trage pe Putin la răspundere pentru „crimele de război” din Ucraina, potrivit ambasadorului SUA la NATO
Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marţi, că alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „crimele de război” comise în Ucraina, relatează CNN și News.ro.
„Ceea ce trebuie să facem este să colectăm informaţiile de care avem nevoie pentru a-i trage la răspundere pe Putin şi echipa sa de la Moscova şi se poate face asta prin mai multe căi. Este, desigur, calea Curţii Penale Internaţionale (CPI). Există o opţiune a Naţiunilor Unite. Există mai multe moduri de a face asta”, a spus Julianne Smith, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.
Răspunzând la o întrebare despre modul în care Statele Unite vor ajuta la investigarea presupuselor crime de război comise de forţele ruse în Ucraina, Smith a spus: „În primul rând, ceea ce dorim să facem este să ne asigurăm că expunem adevărul şi pentru a dezvălui adevărul şi a înţelege pe deplin ce se întâmplă pe teren trebuie să colectăm cât mai multe informaţii posibil”.
„Suntem destul de încrezători că vom putea pune cap la cap dovezile necesare ca să îl tragem la răspundere pe Putin”
„Acum ne bazăm pe relatări direct de la cetăţenii ucraineni. Colaborăm cu nişte organizaţii internaţionale, ONG-urile încep să culeagă şi ele informaţii. Alcătuind un scenariu, încercând să punem cap la cap un anumit sens evenimentelor care au avut loc, deoarece ne-am uitat din nou la aceste imagini oribile care provin din Bucha, dar, eventual, şi din alte locaţii”, a adăugat ea.
Reprezentantul permanent al SUA la NATO a avertizat că este „prea devreme pentru a spune definitiv ce s-a întâmplat” în Bucha şi în alte oraşe în care presupuse crime de război au fost comise de forţele ruse, dar a menţionat: „Suntem destul de încrezători că (…) vom putea pune cap la cap dovezile necesare ca să îl tragem la răspundere pe Putin”.
Oficialul american a argumentat că una dintre strategiile NATO de a lua măsuri preventive în Ucraina a fost să încerce să obţină un avantaj în faţa „opţiunilor strategice” ale lui Putin.
___