Mutare neobișnuită: Un site rusesc a publicat fotografii cu familia unui comandant ucis în Ucraina
Un site local din Rusia a publicat fotografii cu familia unui comandant ucis în Ucraina, un pas neobișnuit pentru presa rusă asupra căreia Kremlinul a instaurat controlul total după ce a invadat Ucraina.
Orenday.ru, un site de știri locale din provincia Orenburg a Rusiei, a publicat imagini cu Zhantuar Iskaliyev alături de familia sa, anunțând că acesta a fost ucis în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.
Site-ul notează că Iskaliyev, în vârstă de 24 de ani, a fost comandantul unei companii de tancuri din cadrul Brigăzii de Cazaci Suturov, Kutuzov și Alexandr Nevski și că acesta a fost îngropat pe 12 aprilie după ce a fost ucis pe 6 martie în Ucraina.
Imaginile cu comandantul rus și familia sa au fost redistribuite pe Twitter de Rob Lee, unul dintre analiștii militari occidentali care monitorizează războiul din Ucraina.
Senior Lieutenant Zhantuar Iskaliyev was a company commander with the 90th Tank Division’s 239th Tank Regiment. He was killed in Ukraine on March 6.https://t.co/mZeBAxQjhNhttps://t.co/o1kAQCDYaZhttps://t.co/2u1Nhfhg3b pic.twitter.com/IbBaZjJO2N
— Rob Lee (@RALee85) April 12, 2022
Rusia păstrează tăcerea cu privire la comandanții săi uciși în Ucraina
Publicarea fotografiilor cu familia lui Iskaliyev de către jurnaliștii din Orenburg este cu atât mai neobișnuită întrucât Moscova nici nu anunță oficial decesele comandanților săi din Ucraina pe site-urile Kremlinului sau al Ministerului Apărării de la Moscova.
Ria Novosti, TASS și Interfax, cele mai mari agenții de presă ale guvernului rus, nu scriu despre decesele din rândul corpului de ofițeri ruși din Ucraina, anunțurile privind moartea acestora fiind de regulă făcute de armata ucraineană, pe forumurile online ale veteranilor ruși sau pe platformele social media încă agreate de Kremlin.
De exemplu, moartea lui Andrei Suhovețki, primul general rus ucis în Ucraina după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, a fost anunțată de camarazii săi pe platforma VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook.
Deși există suspiciuni puternice că rețeaua de socializare VK ar fi controlată de fapt de FSB, serviciul de informații al Rusiei și nu de Mail.ru, compania rusească de internet care este proprietarul în acte, Kremlinul exercită un control mai puțin strict asupra sa comparativ cu cenzura totală instaurată asupra presei.
De altfel, orenday.ru notează că moartea lui Iskaliyev a fost anunțată pe rețelele de socializare de către familia sa, afirmând că a fost ucis de un „glonț tras de un neo-nazist ucrainean în timp ce scotea camarazi de sub foc”.
Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.