Sari direct la conținut

UE se pregătește să interzică petrolul rusesc, dar „va dura câteva luni”

HotNews.ro
Rusia si Uniunea Europeana, Foto: Bildagentur-online/O hde / Alamy / Alamy / Profimedia
Rusia si Uniunea Europeana, Foto: Bildagentur-online/O hde / Alamy / Alamy / Profimedia

Uniunea Europeană se pregătește să oprească achiziția de petrol din Rusia pentru a sancționa războiul din Ucraina, însă măsura este „complexă” și va dura „câteva luni”, au declarat vineri mai multe surse europene pentru AFP.

„Adoptarea măsurilor privind petrolul necesită derularea contractelor existente, găsirea de alternative (…). Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Va dura cel puțin câteva luni”, a spus un oficial european implicat în discuții.

„Comisia analizează opțiuni”, a spus el. Printre acestea, transferul plăților către un cont blocat.

UE a decis pe 8 aprilie să nu mai cumpere cărbune din Rusia, să-și închidă porturile navelor rusești și să interzică exportul multor bunuri și tehnologii.

„Pentru prima dată, Europa a lovit în energie, ceea ce nu a fost ușor. Vor urma petrolul și gazele”, a asigurat unul dintre oficiali.

Dar trebuie să „menținem unitatea” între cei 27, a insistat el. Ungaria, Slovacia și Bulgaria își cumpără petrolul din Rusia și „trebuie să le convingem”, a subliniat el.

„Nu putem pune capăt dependenței peste noapte”, a avertizat ministrul de externe slovac Ivan Korcok.

Noi sancțiuni au fost discutate la reuniunea miniștrilor de externe ai UE din 11 aprilie.

„Uniunea Europeană cheltuiește sute de milioane de euro pentru a importa petrol din Rusia, ceea ce cu siguranță ajută la finanțarea acestui război. Trebuie să punem capăt, chiar dacă creează provocări și probleme enorme”, a afirmat irlandezul Simon Coveney.

„Nimic nu este tabu”, a răspuns șeful diplomației europene Josep Borrell, crezând că „petrolul este mai ușor de înlocuit”.

Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE. În 2021, Rusia a furnizat 30% din țițeiul și 15% din produsele petroliere achiziționate de UE. „Factura importurilor de petrol rusesc a fost de patru ori mai mare decât cea a gazului, 80 de miliarde de dolari față de 20 de miliarde de dolari”, a spus Borrell.

Președintele rus Vladimir Putin a spus joi că Europa nu are alternativă decât să continue să folosească energia rusă, avertizând asupra concesicențelor economice „extrem de dureroase” în cazul în care încearcă să înlocuiască furnizorul de petrol și gaze.

„Pur și simplu nu există un înlocuitor acceptabil”, a declarat Putin.

Putin spune că pur și simplu nu există volume de rezervă pe piața globală, iar livrările din alte țări, în principal din SUA, care pot fi trimise în Europa, vor costa mult mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro