Marea Britanie: Motivele pentru care tot mai mulți refugiați ucraineni rămân fără adăpost și sprijin
Din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni din Marea Britanie rămân fără adăpost și, în multe cazuri, fără bani, după ce au rupt relațiile cu gazdele lor, au declarat organizațiile comunitare pentru The Guardian.
Unele organizații prevăd că sistemul s-ar putea prăbuși complet după ce au fost raportate cazuri de refugiați ucraineni cărora li s-a cerut să părăsească locuințele celor care i-au ajutat cu un preaviz de doar o zi, ceea ce nu le lasă altă opțiune decât să fie trimiși la autoritățile locale ca persoane fără adăpost sau, dacă își permit, să încerce să caute în ultimul moment o locuință închiriată.
Liderii comunității au declarat că astfel de incidente se întâmplă în rândul unor gazde de obicei bine intenționate, care este posibil să nu fi reușit să anticipeze enormitatea angajamentului până când refugiații au ajuns în casele lor, ceea ce se adaugă la stresul și trauma noilor veniți.
Printre alți factori citați se numără costurile, diferențele de personalitate și culturale, gazdele care nu stabilesc regulile casei, neînțelegerile și problemele de comunicare.
Oamenii dau înapoi când își dau seama de costuri
Irina Terlecki, membră a consiliului de administrație al Asociației ucrainenilor din Marea Britanie, a declarat: „Comunitatea noastră vede frecvent aceste cazuri și percepția noastră este că acestea sunt în creștere.”
De asemenea, ei raportează probleme similare în rândul celor care au sosit în cadrul programului pentru familii din Ucraina – cauzate fie de probleme de spațiu, fie de certuri. „Constatăm că relațiile de sponsorizare se destramă – în ciuda dorinței foarte clare a oamenilor de a ajuta”, a spus Terlecki.
Marta Muliak, care a găzduit mai multe familii ucrainene de la începutul războiului, a declarat: „Mulți oameni spun: „Bineînțeles că pot da o cameră unui ucrainean”. Dar apoi facturile, costul mâncării – poate că oamenii nu se gândesc la asta până când nu vin”.
O ucraineancă în vârstă de 43 de ani a povestit pentru The Guardian că a rămas fără adăpost, îngrozită și fără să știe încotro să se îndrepte după ce gazdele sale de la Homes for Ukraine i-au cerut să plece după mai puțin de o săptămână.
După invazia Rusiei, ea a fugit din apartamentul ei de la etajul 22 din Kiev în Spania, dar i-a fost greu să găsească de lucru. Și-a cunoscut gazdele din Marea Britanie, un cuplu din Exeter, pe Facebook, care i-au aranjat zborurile și documentele.
La început, a spus ea, s-au înțeles bine și s-a simțit „iubită și îngrijită”. Dar dinamica lor s-a schimbat dramatic atunci când a mers să viziteze un bărbat pe care îl cunoscuse online. Gazdele ei au acuzat-o că a mințit.
„Este un sentiment groaznic… Te simți foarte fericit, iubit și îngrijit și apoi te simți ca și cum ai fi fost aruncat de pe o clădire înaltă la pământ”, a adăugat ea.
Între timp, Asociația guvernelor locale a declarat că a existat o „creștere îngrijorătoare” a numărului de sosiri de ucraineni care se prezintă ca persoane fără adăpost și a solicitat de urgență un proces de relocalizare, astfel încât refugiații să nu fie lăsați în incertitudine.