De ce ajung atât de greu armele grele furnizate de țările NATO în Ucraina – răspunsul lui Stoltenberg
Țările NATO vor furniza Ucrainei arme grele mai moderne, dar acest lucru „necesită timp”, deoarece armata ucraineană trebuie să fie instruită în utilizarea lor, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie AFP.
„Am luat măsura urgentării, dar eforturile necesită timp”, a explicat el în cadrul unei conferințe de presă înainte de începerea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din cadrul Alianței.
„Tranziția de la echipamentele din epoca sovietică la echipamentele moderne NATO impune ca ucrainenii să fie gata să le folosească”, a spus el. „Aceasta este o tranziție dificilă și solicitantă”, a insistat el.
Aliații au furnizat mai întâi Ucrainei arme grele din epoca sovietică din stocurile lor, deoarece ucrainenii fuseseră instruiți în utilizarea lor.
Obuziere M777, piese de artilerie americană de ultimă generație, au fost, de asemenea, livrate de Washington în Ucraina în ultimele săptămâni.
Însă Ministerul ucrainean al Apărării a spus marți seară că Kievul a primit doar „aproximativ 10% din armele” pe care le cere de la partenerii săi occidentali pentru a lupta pe teren împotriva armatei ruse.
„Indiferent cât de mult muncește Ucraina, indiferent cât de profesionistă este armata noastră, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câștiga acest război”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Anna Maliar.
Solicitările se referă la armamentul din dotarea forțelor armate ale NATO.
„Acestea sunt sisteme de artilerie, cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene conform standardelor NATO, care necesită pregătire, întreținere, mentenanță”, a insistat domnul Stoltenberg.
Țările de Jos vor furniza de asemenea Ucrainei obuziere, potrivit șefului NATO.
Marți, în cadrul unei întâlniri de la Haga la care au participat șapte din cele 30 de țări membre, premierul olandez Mark Rutte a explicat acest proiect, care include pregătirea soldaților ucraineni.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiï Reznikov, urmează să participe la reuniunea ministerială a NATO, care va fi precedată de o întâlnire a țărilor „grupului de contact” creat de Statele Unite.
Care sunt cererile urgente ale Ucrainei
„Ministrul Reznikov va face bilanțul solicitărilor urgente, tipul de echipamente și livrarea acestora pentru ca armele să fie în mod decisiv pe câmpul de luptă”, a precizat Jens Stoltenberg.
Rusia a anunțat miercuri că a distrus cu rachete de croazieră un depozit de arme livrate de țările NATO în vestul Ucrainei.
Ucraina cere, printre altele, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă , 2.000 de vehicule blindate și o mie de drone, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter înainte de întâlnire.
Întâlnirea de la Bruxelles are loc cu două săptămâni înainte de summitul NATO programat pentru 29 și 30 iunie la Madrid, la care va participa și Zelensky. „Este binevenit în persoană sau prin videoconferință”, a spus miercuri Jens Stoltenberg.
Liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei și Coreei de Sud au fost de asemenea invitați în Spania pentru a vorbi despre importanța pe care o are China pentru securitatea țărilor NATO și a aliaților acestora.
Acest summit trebuie să aprobe un pachet de asistență financiară și militară pentru Ucraina. El va adopta, de asemenea, un nou concept strategic, pentru că „Rusia nu mai este partener și războiul lovește din nou în Europa”, a spus Stoltenberg.
Aliații care au detașat militari pe flancul estic trebuie să valideze la Madrid o prezență întărită care va fi „o combinație” a unităților celor opt grupuri de luptă din Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
Vor exista forţe prepoziţionate pe Flancul Estic ca să intervină în țările din regiune în care „au fost instalate arme grele” și „nu o formație identică în toate țările de pe flancul estic”, a subliniat domnul Stoltenberg.
Urmărește ultimele evoluții din a 112-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.