Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina: Zelenski promite recucerirea sudului Ucrainei / Zaharova: Ucraina din trecut nu mai există și nu va mai exista / „Războiul ar putea dura ani de zile”, avertizează Stoltenberg

HotNews.ro
Soldați ucraineni în tranșee, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni în tranșee, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Războiul ar putea dura ani de zile, a declarat duminică liderul NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce Rusia își intensifică atacurile după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidată la aderarea la blocul comunitar.

Cele mai importante informații de duminică, ziua 116 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:45 Aproape 2 milioane de persoane au fost duse din Ucraina în Rusia, potrivit datelor prezentate de Moscova. Peste 300.000 sunt copii

23:55Preşedintele Volodimir Zelenski spune, în mesajul său video transmis la finalul fiecărei zile, că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile, în contextul în care Kievul urmează să primească săptămâna ce vine răspunsul blocului european privind acordarea statutului de ţară candidată la UE.

„Evident că săptămâna aceasta ar trebui să ne aşteptăm de la Rusia la o intensificare a activităţilor sale ostile. (…) Şi nu numai împotriva Ucrainei, ci şi împotriva altora ţări europene. Ne pregătim, suntem gata, avertizăm partenerii” – a spus Zelenski.

22:40Comandanţi ai batalionului Azov capturaţi la Mariupol ar fi fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova

Informația a fost dezvăluită pentru agenţia rusă Tass de o sursă judiciară. Nu au fost precizate numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.

22:18Cel puțin două explozii puternice au avut loc în Severodonețk, cel mai probabil la uzina chimică Azot după cum arată fumul degajat în urma deflagrațiilor. A doua explozie a fost surprinsă pe video, deși nu este clar dacă cele două deflagrații au avut loc duminică sau zilele anterioare.

În uzina Azot din Severodonețk s-au refugiat mulți civili, dar s-au regrupat și o parte din apărătorii ucraineni:

21:54Ministrul de externe al Italiei îşi acuză propriul partid că subminează sprijinul faţă de Ucraina.

21:18Lege adoptată în Ucraina: Muzica artiştilor ruşi, interzisă. Cine va face excepție / Și achiziţia de cărţi din Rusia va fi interzisă

21:00Primele patru transportoare blindate șenilate M113AS4 din partea Australiei sunt gata să fie predate Ucrainei. În total Australia a anunțat că va dona 14 de astfel de transportoare blindate de trupe către Ucraina.

Transportoarele M113AS4 sunt transportoare din anii 60-70, mdoernizate ulterior în anii 90. Modelul trimis Ucrainei vine cu o turelă cu mitralieră 12.7mm și viziune pe timp de noapte.

20:40Rușii ar fi furat peste 15.000 de tone de floare soarelui și 10.000 de tone de grâne din regiunea Luhansk, potrivit guvernatorului zonei citat de The Kyiv Independent.

20:01VIDEO Cât de sus poate zbura turela unui blindat rusesc? Explozie spectaculoasă după un atac al ucrainenilor

19:35Actorul american Ben Stiller, ambasador al agenției ONU pentru refugiați, filmat duminică în Ucraina

19:00 Incident în Sankt Petersburg unde un activist ar fi tras cu bile cu vopsea cu o armă de paintball într-o statuie ce-l înfățișa pe Vladimir Putin ca un împărat roman:

18:25Zelenski promite recucerirea sudului Ucrainei (VIDEO) / Situaţia redevine „complicată” la Harkov şi continuă luptele la Severodoneţk

17:55 Imagini nemaivăzute până acum, găsite pe telefonul unui soldat rus ucis în lupte, care arată momentul de la finalul lunii februarie, din primele zile ale invaziei, când forțele rusești treceau granița în Ucraina:

17:30Noi imagini publicate de Rusia cu lansări de rachete de croazieră Kalibr de pe navele sale din Marea Neagră:

17:01Lituania a interzis tranzitul feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni spre Kaliningrad.

Moscova a reacţionat cu furie la restricţiile impuse de Lituania, acuzând că „blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional.

16:36 Bloomberg: ​Ucraina se pregăteşte să înceapă recoltarea cerealelor, dar silozurile sunt deja pline

Marea Britanie trebuie să fie capabile să lupte în Europa și să învingă Rusia, spune noul șef al armatei britanice

16:05 Forțele aeriene ucrainene au publicat un scurt clip cu piloții săi în acțiune:

15:44Maia Sandu a promulgat legea prin care va fi interzisă difuzarea emisiunilor de ştiri din Rusia

15:31 Marea Britanie trebuie să aibă o armată capabilă să lupte în Europa și să învingă Rusia, a declarat noul șef al armatei britanice pentru trupe

15:01 Rusia a afirmat duminică că ofensiva sa împotriva orașului Sievierodonetsk se desfășoară cu succes după ce a preluat controlul asupra unui cartier de la periferia orașului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că a fost cucerită așezarea Metyolkine, la periferia estică a orașului.

De asemenea, Konashenkov a spus că rachetele de croazieră Kalibr cu rază lungă de acțiune au lovit un centru de comandă din regiunea Dnipropetrovsk, ucigând generali și ofițeri ucraineni, inclusiv din statul major general. (Reuters)

Noi alarme aeriene în Kiev

14:23 Kievul a fost din nou atacat din aer duminică dimineață, sunetul alarmelor de raid aerian și al exploziilor răsunând în capitala ucraineană.

„În această dimineață s-au auzit explozii în districtul Vișhorod. Apărarea antiaeriană a tras asupra țintelor inamice”, a declarat duminică guvernatorul militar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, pe canalul său Telegram.

El a precizat că bombardamentele nu au provocat pagube sau răniți în oraș, dar a cerut locuitorilor Kievului să continue să se refugieze în adăposturi. (The Guardian)

14:07 La câteva zile după ce Rusia a redus livrările către Italia, compania italiană Eni a fost anunțată ca partener în proiectul Qatar Energy de extindere a producției din cel mai mare câmp de gaze naturale din lume.

Eni se alătură companiei franceze TotalEnergies, care deține o cotă de 6,25% în valoare estimată de 2 miliarde de dolari în proiectul North Field East, în valoare de 28 de miliarde de dolari. Urmează să fie anunțați și alți parteneri. (Al Jazeera)

14:02 Unele școli din Rusia au pus plăci în memoria unor foști elevi morți în operațiunea specială din Ucraina, scrie pe Twitter jurnalistul BBC Francis Scarr.

13:52Imagini cu militari ucraineni care trag cu un lansator de grenade într-un mod … atipic:

O compania niponă renunță la logo-ul său în formă de Z

13:41 Compania aeriană japoneză low-cost Zipair Tokyo a anunțat că va renunța la logo-ul său care conține litera Z, un simbol pro-război adesea văzut pe vehiculele militare rusești, pentru a evita neînțelegerile.

Președintele companiei, filială a Japan Airlines, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la aeroportul Narita din apropiere de Tokyo, că unele persoane ar putea considera că actualul logo indică faptul că firma aprobă invazia Rusiei în Ucraina, a relatat ziarul Mainichi, citat de Guardian.

13:31Rachete Iskander rusești au lovit o fabrică de reparații de tancuri din Harkov, în Ucraina, a anunțat duminică Ministerul apărării de la Moscova.

De asemenea, ministerul a declarat că a distrus 10 obuziere și până la 20 de vehicule militare în Nikolaev, care au fost furnizate de țările occidentale în ultimele 10 zile.

13:23Germania ia măsuri de urgență pentru a se asigura că are gaze destule, inclusiv prin utilizarea sporită a cărbunelui

13:05VIDEO Scufundarea remorecherului rus cu rachete Harpoon: Acum și în imagini HD

Zaharova: Ucraina din trecut nu mai există și nu va mai exista

12:48 Ucraina pierde teritorii și se străduiește să le recâștige de când Rusia a început să-și concentreze atacurile militare în estul țării, a spus deputatul ucrainean Ivanna Klympush-Tsintzadze.

Ea a declarat pentru Sky News că speră că situația din estul Ucrainei se va schimba în curând:

„Din păcate, în acest moment anume, Rusia a adunat toată această capacitate militară în în estul țării. Noi pierdem o parte din teritorii și și ele rămân în acest moment în mâinile ocupanților. Sperăm că va exista un vreme și o oportunitate ca noi să recuperăm acele teritorii și acei cetățeni.”

12:23 Val de ironii după apariția unui clip VIDEO cu un soldat rus care încearcă să tragă cu o praștie: „Trupele speciale?”

11:56 Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, susține că Ucraina nu va mai reveni niciodată la existența ei anterioară.

„Ucraina pe care noi doi am cunoscut-o, în cadrul granițelor care au fost, nu mai există și nu va mai exista niciodată. Acest lucru este evident”, a declarat ea într-un interviu pentru Sky News – Arabia.

Germania va folosi mai mult cărbune pentru a reduce consumul de gaz

11:41 Germania va lua măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea în fața recentelor reduceri ale livrărilor de gaze rusești, inclusiv o utilizare sporită a cărbunelui, a declarat duminică guvernul, potrivit AFP.

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puțin gaz pentru a produce electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat.

11:04 Situația la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este destul de dificilă, deoarece forțele rusești au încercat să se apropie pentru a bombarda din nou orașul, a declarat duminică un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne.

„Rusia încearcă să facă din Harkov un oraș de linia întâi”, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului de interne, la televiziunea națională ucraineană. (Reuters)

11:00Un tren care transporta tancuri T-80BV și modele mai vechi T-62 a fost filmat în Rusia, foarte probabil ca aceste noi blindate de luptă să se îndrepte către zona frontului. Conform centralizării independente, pe baza confirmărilor vizuale, Rusia ar fi pierdut cel puțin peste 780 de tancuri în Ucraina.

Ce pierderi ar fi avut în ultima zi armata rusă

10:43 Potrivit armatei ucrainene, trupele de invazie au pierdut în ultimele 24 de ore 250 de soldați, 3 tancuri, 4 blindate, 6 piese de artileri, 2 lansatoare multiple de rachete, un elicopter, 4 drone și 10 vehicule.

10:23Un depozit de carburanți din Novomoskovsk, oraș din estul Ucrainei, a explodat duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea a două, după ce a fost lovit sâmbătă de trei rachete rusești

09:32 Prima Doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a acordat un interviu ziarului britanic The Guardian, în care a vorbit, în special, despre situaţia familiilor ucrainene în timpul războiului.

„Jumătate dintre ucrainenii de astăzi trăiesc separat de familiile lor. Aceasta este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului”, a spus ea.

Stoltenberg: Războiul ar putea dura ani de zile

09:24Evaluare britanică: Trupele ucrainene au suferit probabil dezertări pe frontul din Donbas, dar moralul rușilor e la pământ, cu unități întregi care refuză ordine și conflicte între soldați și ofițeri

09:00 Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că forțele ucrainene au suferit un eșec militar în Metolkine, la sud-est de orașul Severodonețk.

„Ca urmare a tirurilor de artilerie și a unui asalt, inamicul are un succes parțial în satul Metolkine, unde încearcă să obțină un punct de sprijin”, a precizat sursa citată într-o postare pe Facebook.

Armata a precizat, însă, că forțele ucrainene au oprit avansul rusesc în apropierea satului Syrotyne.

08:47Războiul purtat de Rusia în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

08:34 Unele batalioane rusești au rămas cu doar 10-15 soldați / Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre bătălia pentru Severodonețk

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Rusia trimite multe trupe de rezervă la Severodonețk din alte zone de luptă pentru a încerca să obțină controlul total al orașului, a declarat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk.
  • Cinci civili au fost uciși sâmbătă de lovituri ucrainene asupra orașului Donetsk potrivit autorităților separatiste locale. „
  • Mai multe rachete rusești au lovit o uzină de gaz din districtul Izium, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov.
  • Sâmbătă, rachete rusești au distrus un depozit de combustibil din Novomoskovsk, un oraș din estul Ucrainei.
  • Pentagonul ia în considerare trimiterea a încă patru lansatoare de rachete în Ucraina, ceea ce ar face ca numărul total al acestora să fie de aproximativ opt, relatează Politico.
  • Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri, relatează Kyiv Independent. Cinci ucraineni capturați au fost returnați Ucrainei la 18 iunie în schimbul a cinci prizonieri ruși
  • Zelenski a decorat polițiști de frontieră din Odesa, în timp ce a vizitat sâmbătă trupele din sudul Ucrainei: „Este important că sunteți în viață. Atât timp cât trăiți, există un zid ucrainean puternic care ne protejează țara”.
  • Doi comandanți ai luptătorilor care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, a anunțat agenția de presă de stat rusă TASS.
  • SUA ar putea să nu mai vândă Ucrainei drone Gray Eagle de teamă că tehnologia militară ar putea cădea în mâinile trupelor de invazie

––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro