Sari direct la conținut

Suedia a activat primul stadiu de alertă privind aprovizionare cu gaze / Care sunt cele trei stadii ale urgenței

HotNews.ro
Conducte de gaze naturale, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Conducte de gaze naturale, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Agenția suedeză pentru energie a emis marți o primă alertă privind livrările sale de gaz, îngrijorată de impactul sancțiunilor împotriva Rusiei, la fel ca vecinul său danez cu o zi înainte, relatează AFP.

„Suedia și Danemarca au o piață comună a gazelor” și, prin urmare, Agenția Suedeză pentru Energie a decis „să urmeze exemplul Danemarcei”, a anunțat într-un comunicat de presă.

Care sunt cele trei stadii pentru securitatea aprovizionării cu gaze

De câțiva ani, Uniunea Europeană a instituit un sistem de asistență reciprocă pentru statele aflate în dificultate în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. Este împărțit în trei niveluri: „alertă timpurie” sau „pre-alertă”, „alertă” și „urgență”.

Agenția daneză pentru energie a activat luni trecerea la primul nivel de alertă, invocând „o situație gravă” și „exacerbată de reducerea aprovizionărilor”, precizând totodată că stocurile de gaze ale Danemarcei erau pline „la aproximativ 75%”.

Sistemul european de alertă permite atât să beneficieze de asistența unui alt stat membru al UE, cât și să înceapă raționalizarea proviziilor.

„Starea aprovizionării cu gaze a Suediei este încă solidă”, iar rezervele din Suedia, Danemarca și Europa „sunt bine aprovizionate înainte de toamnă”, a asigurat totuși agenția suedeză.

La sfârșitul lunii mai, compania energetică daneză Ørsted a anunțat și că livrarea de gaze rusești în Danemarca va fi suspendată de la 1 iunie, după ce Ørsted a refuzat să facă plata în ruble.

Țările de Jos au anunțat, de asemenea, luni, ridicarea restricțiilor privind producerea de energie pe bază de cărbune, la o zi după ce Germania și Austria au anunțat, de asemenea, utilizarea sporită a combustibilului.

Comisia Europeană a propus un sistem prin care țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, lucru pe care unii membri, printre care și Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a asigura o protecție împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării.

Temerile legate de șocurile de aprovizionare au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furniza 40% din gazul UE.

Guvernul a aprobat în mai Planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România

Guvernul României a aprobat pe 26 mai planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

  • „Guvernul a adoptat acest plan care prevede stabilirea unui set de măsuri, dar şi de proceduri prin care se pot anula, reduce sau elimina efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale. Documentul are un rol preventiv şi se elaborează periodic, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană „, a declarat Dan Cărbunaru.
  • „Unul de alertă timpurie – în cazul în care există informaţii concrete, sigure şi fiabile conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze şi care ar putea conduce la declanşarea nivelului de alertă sau de urgenţă.
  • Următorul nivel e de alertă, în cazul în care are loc o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepţional de mare care ar putea afecta semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze, însă piaţa încă e în măsură să gestioneze această perturbare sau cererea respectivă fără a fi nevoie de măsuri care nu sunt bazate pe funcţionarea pieţei.
  • Şi, cel de-al treilea nivel, nivelul de urgenţă care apare în cazul unei cereri excepţional de mari sau unei perturbări semnificative de furnizare de gaze sau alt tip de deteriorare semnificativă a situaţiei în materie de furnizare de gaze şi toate măsurile de piaţă relevante au fost deja implementate, însă oferta de gaze e insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită astfel încât e nevoie de noi măsuri care nu se bazează pe piaţă, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienţii protejaţi”, a precizat Cărbunaru.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro