Sari direct la conținut

Cum povestesc rușii că au dus sisteme antiaeriene pe Insula Șerpilor: Un general ar fi învățat să opereze o macara în doar o oră deoarece civilii erau prea lași

HotNews.ro
Cum povestesc rușii că au dus sisteme antiaeriene pe Insula Șerpilor: Un general ar fi învățat să opereze o macara în doar o oră deoarece civilii erau prea lași

Rușii au început să distribuie pe canalele lor de Telegram și celelalte platforme social media rămase în țară o poveste bizară despre eroismul unui comandant al Flotei Mării Negre care ar fi devenit macaragiu în doar o oră pentru a-i ajuta pe soldații de pe Insula Șerpilor.

Povestea a fost remarcată de analistul militar și jurnalistul american H.I. Sutton, acesta relatând într-o serie de postări făcute pe contul său de Twitter că ea a apărut în urmă cu câteva zile și este însoțită de mai multe fotografii cu un sistem de apărare antiaeriană Pantsir încărcat pe o navă de desant.

Sutton afirmă de asemenea că imaginile sunt adesea distribuite de ruși alături de un articol despre „eroismul luptătorilor noștri de pe Insula Șerpilor”. În mod interesant, articolul admite că la începutul lunii mai ucrainenii au reușit să distrugă sistemul antiaerian Tor-M instalat de ruși pe Insula Șerpilor, pe care au ocupat-o în prima zi a războiului.

Povestea rusă admite de asemenea că o navă de desant din clasa Serna a fost de asemenea distrusă de ucraineni însă conține și o informație neconfirmată: că ucrainenii ar fi încercat să recucerească Insula Șerpilor printr-o operațiune de debarcare.

Rușii spun că un general i-a făcut personal o vizită unui macaragiu

Rușii afirmă că amiralul Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre, a format un detașament de nave care să transporte sisteme de apărare antiaeriană Pantsir pe Insula Șerpilor, printre acestea numărându-se și o macara plutitoare SPK-54150.

Însă în versiunea poveștii amplu distribuită pe rețelele ruse de socializare, majoritatea membrilor echipajului acestei nave, format din civili, au refuzat să participe la misiune și că nici măcar un singur operator de macara nu a putut fi găsit de forțele navale locale.

Potrivit poveștii, general-maiorul Mihail Yasnikov, adjunctul Flotei Mării Negre pentru operațiuni de transport, s-ar fi deplasat personal la locuința unuia dintre operatorii de macara pentru a-l convinge de importanța crucială a misiunii.

„Deplasându-se prima dată cu elicopterul iar apoi cu barca, ei au ajuns împreună la macaraua plutitoare”, afirmă povestea rusă. Macaragiul ar fi început apoi încărcarea sistemului Pantsir pe navă dar aceasta s-ar fi înclinat puternic din cauza greutății sistemului antiaerian.

Generalul Yasnikov, macaragiu în doar o oră

Sutton notează că acesta este punctul poveștii în care devine evident că Yasnikov este eroul ei, acesta dispunând ca ambarcațiunea să fie securizată cu ajutorul unor chingi dar că 9 dintre cei 12 membri ai echipajului civil au refuzat să participe la manevră, inclusiv macaragiul.

Rușii afirmă că generalul Yasnikov a învățat în doar o oră cum să lucreze cu macaraua și că și-a asumat responsabilitatea deplină pentru operațiune.

Povestea afirmă apoi că, odată ajuns pe Insula Șerpilor, sistemul Pantsir a început să fie atacat de ucraineni cu rachete dar că nimeni nu a fost rănit în timpul atacurilor.

După alte 20 de minute sistemul Pantsir ar fi fost descărcat personal de către generalul Yasnikov și „în decurs de doar câteva momente” a început să tragă înapoi asupra atacatorilor ucraineni care ar fi folosit inclusiv rachete Neptun, folosite și în atacul care a dus la scufundarea navei amiral Moskva în luna aprilie.

Sutton notează că povestea este în mod evident înflorită pentru a-l prezenta pe generalul Yasnikov drept un erou dar că este interesantă întrucât arată cât de departe poate merge propaganda rusă, chiar dacă se bazează pe un sâmbure de adevăr.

„Livrarea sistemului a fost reală, fotografiile au fost reale și nu încape îndoială că misiunea a inclus curaj”, scrie Sutton, afirmând că autenticitatea imaginilor a fost confirmată de site-ul OSINT care monitorizează armamentul folosit în războiul din Ucraina.

Citește ultimele evoluții din a 125-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro