Sari direct la conținut

Zelenski cere înființarea unui „tribunal special” pentru a ancheta invazia Rusiei în Ucraina

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: ukrinform.net
Volodimir Zelenski, Foto: ukrinform.net

​Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi înființarea unui „tribunal special” care să investigheze invazia Ucrainei de către Rusia, adresându-se la o conferință internațională privind crimele de război din Ucraina, care are loc la Haga, relatează AFP.

„Instituțiile judiciare actuale nu pot aduce toți vinovații în fața justiției. Prin urmare, este nevoie de o instanță specială pentru a judeca crimele de agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski prin videoconferință.

Și ministrul de externe al Ucrainei a cerut înființarea unei instanțe speciale care să judece crima de agresiune – atacul unui stat împotriva altuia planificat de un lider politic sau militar – împotriva Ucrainei.

„Tot ce ne dorim este ca crima de agresiune să nu rămână nepedepsită”, a spus Dmytro Kuleba în deschiderea conferinței.

Lideri politici, diplomatici și judiciari din întreaga lume s-au reunit joi la Haga, sediul justiției internaționale, pentru o conferință cu privire la responsabilitatea pentru crimele comise în Ucraina începând cu 24 februarie.

Organizat de Curtea Penală Internațională (CPI), Comisia Europeană și Țările de Jos, evenimentul își propune să asigure că crimele comise de la invazia rusă „nu rămân nepedepsite”.

„În timp ce vorbim, copiii, femeile și bărbații trăiesc în teroare”, a declarat în cadrul conferinței procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, care a deschis o anchetă la începutul lunii martie, cu privire la situația din Ucraina, după ce a primit unda verde a 43 de state.

„Trebuie să lucrăm împreună”, a spus Khan, în timp ce atacurile rusești continuau în regiunea Donețk, ținta prioritară pentru trupele ruse după pretinsa capturare a regiunii vecine Lugansk.

CPI, care de douăzeci de ani îi urmărește pe autorii celor mai grave atrocități din lume, nu poate urmări penal pentru crima de agresiune dacă această țară nu a ratificat Statutul de la Roma, ceea ce este cazul Rusiei și Statelor Unite.

Comisarul european pentru justiție Didier Reynders, prezent și el, a amintit că au fost deschise 20.000 de anchete pentru crime de război în Ucraina.

Aproximativ 14 state europene investighează aceste crime și a fost înființată o Echipă Europeană Comună de Investigare, a spus el.

Rusia neagă sistematic toate abuzurile de care sunt acuzate trupele sale: bombardamente împotriva civililor, execuții, violuri. Și ea acuză, la rândul său, Ucraina de crime de război.

Doi soldați ruși au fost condamnați în mai la 11,5 ani de închisoare de către un tribunal ucrainean pentru bombardarea zonelor civile, în timp ce altul a fost condamnat pe viață la începutul acestei luni pentru uciderea unui civil.

Reamintim că joi, în timpul desfășurării reuniunii de la Haga, mai multe persoane au fost ucise în orașul Vinița după un atac cu rachete al rușilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro