Sari direct la conținut

Zelenski i-ar fi retras cetățenia ucraineană oligarhului Igor Kolomoisky, considerat cândva promotorul cheie al actualului lider de la Kiev

HotNews.ro
Igor Kolomoisky, considerat candva un apropiat al lui Zelenski, Foto: VLADYSLAV MUSIENKO / AFP / Profimedia Images
Igor Kolomoisky, considerat candva un apropiat al lui Zelenski, Foto: VLADYSLAV MUSIENKO / AFP / Profimedia Images

Oligarhul Igor Kolomoisky, considerat cândva cel mai puternic om de afaceri din țară, ar fi fost deposedat de cetățenia ucraineană, potrivit presei ucrainene și a mai multor oficiali și politicieni de rang înalt, relatează Kyiv Independent.

Informația a fost raportată pentru prima dată pe 20 iulie de Ukrainska Pravda, citând surse din administrația prezidențială. Ceea ce la început părea o informație improbabilă, a început curând să câștige teren.

La scurt timp după știrea inițială, a fost difuzată online o fotografie cu ceea ce pare a fi un proiect de decret prezidențial. Documentul, datat 18 iulie, retrage cetățenia ucraineană a 10 persoane, printre care și Kolomoisky. Documentul nu are semnătura lui Zelenski.

Una dintre persoanele care a distribuit documentul a fost Serhiy Leshchenko, consilier al șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.

Pe lângă Kolomoisky, lista îl include parlamentarul pro-Kremlin Vadym Rabinovici și parlamentarul Igor Vasilkovski, de la partidul Servitorul Poporului al lui Zelensky.

Pe listă figurează și omul de afaceri Hennadiy Korban, un fost aliat al lui Kolomoisky. Korban conduce forța de apărare teritorială în Dnipro.

Korban a fost primul care a vorbit despre această problemă, cerându-i președintelui să „rezolve neînțelegerea” cu cetățenia revocată.

Potrivit lui Korban, oficialii vamali l-au informat despre retragerea cetățeniei ucrainene și i-au confiscat pașaportul în timp ce încerca să intre în Ucraina din Polonia pe 22 iulie.

Decizia, dacă va fi confirmată, este fără precedent și vagă în ceea ce privește legalitatea, procesul de revocare a cetățeniei dobândită prin naștere nefiind stabilit în cadrul legal al Ucrainei.

Deputatul de opoziție Serhiy Vlasenko a fost primul care a publicat ceea ce părea a fi un proiect al decretului prezidențial pe 21 iulie.

Cine este Kolomoisky

Kolomoisky este unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ai Ucrainei. Afacerile sale sunt cuprinzătoare, vizează petrol și gaze, metalurgie, mass-media și, cel mai infam, bancar și finanțe.

Multe dintre activitățile sale de afaceri au dus la scandaluri sau lungi bătălii juridice împotriva statului. Dar niciun scandal nu a avut parte de mai multă mediatizare decât cazul PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina.

Kolomoisky și partenerul său de afaceri, oligarhul Gennadiy Boholyubov, au fost cândva proprietarii PrivatBank, care a cunoscut o creștere fulgerătoare în anii 2000 și în prima jumătate a anilor 2010. În decembrie 2016, Privatbank, aflată în pragul falimentului, a fost naționalizată de stat.

Potrivit unui audit efectuat de Kroll, o firmă de investigații corporative, PrivatBank a avut o gaură de 5,5 miliarde de dolari în registrul băncii, ceea ce a făcut ca banca să fie naționalizată.

Ca urmare a bătăliilor legale și apoi a conflictului continuu cu președintele Petro Poroșenko, Kolomoisky a părăsit Ucraina în 2016, oligarhul însuși declarând public că deține cel puțin trei pașapoarte.

În 2019, Kolomoisky s-a întors acasă când Zelenski a fost ales în funcție. Canalul tv „1+1”, care aparține lui Igor Kolomoisky, a fost promotorul cheie al candidatului Zelenski.

Cauzele civile împotriva oligarhului din Ucraina nu au avut niciun rezultat, iar criticii lui Zelenski au afirmat că Kolomoisky a avut influență asupra președintelui.

Cu toate acestea, legea anti-oligarhi adoptată de Parlament la inițiativa lui Zelenski interzice foștilor proprietari să-și recapete bunurile naționalizate de stat, iar relația dintre cei doi s-a înrăutățit, legea fiind cunoscut drept legea anti-Kolomoisky.

Citește și:

Cine este „oligarhul din spatele lui Zelenski”? Un analist politic din Ucraina răspunde unor narative despre această țară care circulă pe social-media în România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro