Sari direct la conținut

Garry Kasparov îi ia la țintă pe jurnaliștii americani ce repetă ideile Kremlinului: „Mereu amuzant de văzut”

HotNews.ro
Garry Kasparov, Foto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia
Garry Kasparov, Foto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

Disidentul rus Garry Kasparov îi ridiculizează pe jurnaliștii și intelectualii americani ce promovează ideile Kremlinului, notând ironic că aceștia se bucură în SUA de „libertatea de a repeta ideile Kremlinului”.

„Mereu amuzant de văzut care prezentatori americani sunt prezentați favorabil la televiziunile rusești. Tucker Carlson, bineînțeles. Acum sunt populari [lingvistul Noam] Chomsky și balivernele sale despre cum SUA sunt totalitare. 3/5 din lume trăiește sub autoritarism și el zice rahaturile astea din SUA”, afirmă Garry Kasparov pe pagina sa de Twitter.

Carlson, cel mai popular prezentator al televiziunii conservatoare Fox News, a repetat numeroase idei ale propagandei Kremlinului atât înainte cât și după izbucnirea războiului din Ucraina, prezentând în emisiunea sa inclusiv teoria conspirației potrivit căreia pe teritoriul Ucrainei s-ar afla laboratoare biologice finanțate de guvernul american.

Un document intern remis de către Kremlin către televiziunile rusești arată că acestea au primit indicații să difuzeze secvențe din emisiunea lui Carlson „pe cât de mult posibil” și că propagandiștii Moscovei îl consideră „esențial” pentru campaniile lor de dezinformare.

Valeriu Pașa, expert în dezinformare la organizația anticorupție WatchDog.MD, a afirmat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Insider la sfârșitul lunii aprilie că Tucker Carlson ar fi interzis în Republica Moldova.

Garry Kasparov vorbește despre „libertatea de a repeta ideile Kremlinului”

Fostul campion mondial la șah, care a fost declarat oficial „agent al străinătății” de către Rusia pe 20 mai, mai notează pe pagina sa de Twitter că „mass-media rusă prezintă de asemenea secvențe dintr-o emisiune numită ‘Judging Freedom’ (Libertatea la judecată) cu [Andrew] Napolitano și un invitat spunând că Ucraina pierde peste tot, este rău pentru SUA să îi susțină etc, etc.”.

„Libertate de a repeta ideile Kremlinului. Putin încă îi unește pe extremiștii de stânga și dreapta”, conchide el.

Napolitano, un fost judecător devenit prezentator TV, era de asemenea unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori ai televiziunii Fox News până în luna august a anului trecut când și-a dat demisia din cauza acuzațiilor de hărțuire sexuală formulate împotriva sa.

El a fost invitat ulterior în emisiuni ale Newsmax, o altă televiziune conservatoare cunoscută din Statele Unite. Emisiunea „Judging Freedom” la care face referire Kasparov este un podcast găzduit de acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 152-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro