Sari direct la conținut

Trump propune o procuroare generală a SUA, după retragerea controversatului Matt Gaetz. Cine e Pam Bondi și cât de vechi sunt legăturile cu președintele ales

HotNews.ro
Trump propune o procuroare generală a SUA, după retragerea controversatului Matt Gaetz. Cine e Pam Bondi și cât de vechi sunt legăturile cu președintele ales
Pam Bondi. FOTO: Derik Hamilton / AP / Profimedia

Fosta procuroare generală din Florida este o veche aliată al lui Trump și a fost una dintre avocatele acestuia în timpul primului proces de punere sub acuzare în Congres, scriu Reuters și The Guardian.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi că o va nominaliza pe Pam Bondi pentru funcția de procuroare generală a SUA, înlocuindu-l astfel rapid pe Matt Gaetz, fostul candidat pentru această funcție, care și-a anunțat retragerea.

Gaetz era ținta unei anchete a Comisiei de etică a Camerei Reprezentanților, fiind acuzat de relații sexuale cu o minoră în vârstă de 17 ani și de consum ilicit de droguri. Acesta a negat orice infracțiune.

Bondi, în vârstă de 59 de ani, a fost procuroare generală a Floridei din 2011 până în 2019 și a făcut parte din Comisia pentru opioide și abuzul de droguri a lui Trump în timpul primei sale administrații.

De asemenea, ea a făcut parte din echipa avocaților lui Trump în timpul primului său proces de punere sub acuzare în Congres, în care a fost acuzat că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a determina Kievul să lanseze o anchetă de corupție asupra rivalului său, actualul președinte Joe Biden.

Pus sub acuzare de Camera Reprezentanților dominată de democrați, Trump a fost ulterior achitat de către Senat.

Recent, Bondi a fost implicată în coordonarea departamentului juridic al America First Policy Institute, un think tank cu orientare de dreapta al cărui personal a colaborat îndeaproape cu campania lui Trump pentru a contribui la formularea politicilor pentru viitoarea sa administrație.

Schimbarea lui Gaetz

Nominalizarea lui Gaetz s-a lovit aproape imediat de opoziția unor senatori americani, a căror opinie este crucială, în condițiile în care camera superioară a Congresului trebuie să avizeze propunerea președintelui.

Joi dimineața, Trump l-a sunat pe Gaetz și i-a spus că este clar că nu va avea voturile necesare, scrie The Guardian. Gaetz a fost de acord și s-a retras din cursă, a declarat o sursă citată de cotidianul britanic.

Gaetz le-a spus apropiaților săi, după ce a anunțat că își retrage candidatura, că cel puțin trei senatori republicani – Mitch McConnell, Susan Collins și Lisa Murkowski, vor vota împotriva sa și îi vor bloca confirmarea.

CV-ul lui Bondi contrastează cu cel al lui Gaetz. „Pe hârtie, ea este cu siguranță calificată pentru această poziție”, a declarat David Weinstein, un fost procuror federal din Florida, citat de Reuters.

Trump a anunțat alegerea lui Bondi pe rețelele sociale, lăudând-o pentru experiența sa de procuroare și spunând că a fost dură cu infractorii din Florida.

Trump, care a fost ales pe 5 noiembrie în pofida faptului că face obiectul mai multor anchete penale din partea procurorilor americani, a declarat că Bondi va pune capăt politizării cazurilor penale federale.

„Pentru prea mult timp, Departamentul de Justiție partizan a fost folosit ca armă împotriva mea și a altor republicani – Nu mai este cazul”, a declarat Trump.

Controverse din trecut

Legăturile lui Bondi cu Trump sunt vechi.

În 2013, Fundația Trump a donat 25.000 de dolari unui comitet de acțiune politică care o susținea pe Bondi, o potențială încălcare a unei interdicții federale privind ajutorul oferit de organizațiile de caritate pentru candidații politici.

La momentul respectiv, Bondi analiza o posibilă anchetă împotriva Trump University, scrie Reuters.

Când donația a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2016, Bondi a negat că cei 25.000 de dolari de la Trump au avut legătură cu decizia sa de a nu lua în cele din urmă măsuri împotriva Trump University, afirmând că biroul său a făcut publice toate documentele relevante.

Campania lui Trump a spus la rândul ei că nu a dezvăluit donația, așa cum ar fi trebuit, din cauza unei „serii de coincidențe și erori nefericite”.

Atât Trump University, cât și Fundația Trump au fost închise în cele din urmă în urma unor anchete de fraudă ale procurorilor din statul New York.

Trump a fost de acord să plătească o despăgubire de 25 de milioane de dolari, pe fondul acuzațiilor privind înșelarea studenților, și a fost obligat să plătească daune de 2 milioane de dolari pentru utilizarea abuzivă a fondurilor caritabile.

În rolul său la America First Policy Institute, Bondi a rămas o apărătoare fermă a lui Trump, preluând, printre altele, discursul acestuia privind fraudarea alegerilor din 2020.

INTERVIURILE HotNews.ro