Sari direct la conținut

Ucraina anunță noi „semnale dezamăgitoare” din Germania: „De ce se teme Berlinul?”

HotNews.ro
Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Diplomația ucraineană anunță noi „semnale dezamăgitoare” din partea Germaniei, ministrul de Externe Dmitro Kuleba întrebând retoric „De ce se teme Berlinul?”.

„Semnale dezamăgitoare din Germania în timp ce Ucraina are nevoie de [tancuri] Leopard și [blindate] Marder – ca să își elibereze poporul și să-l salveze de genocid”, a scris marți Kuleba pe pagina sa de Twitter.

El acuză că nu există „nici măcar un singur argument rațional de ce aceste arme nu pot fi furnizate, doar temeri abstracte și scuze” și se întreabă „de ce se teme Berlinul și Kievul nu?”.

Comentariile lui Dmitro Kuleba vin după ce în urmă cu o zi ministrul german al Apărării Christine Lambrecht a reiterat că Berlinul nu va trimite tancuri Ucrainei, amintind că nicio țară occidentală nu a furnizat astfel de echipamente Kievului. Lambrecht a mai afirmat că Germania a convenit cu partenerii occidentali să nu ia o astfel de măsură în mod unilateral.

Spania promisese inițial Kievului că îi va furniza tancuri Leopard de fabricație germană aflate în dotarea forțelor sale armate însă a revenit asupra deciziei la începutul lunii august, afirmând că vehiculele de luptă se află într-o stare „complet nesatisfăcătoare”.

Rusia acuză Germania că a trecut „linia roșie” în privința ajutoarelor militare acordate Ucrainei

Tot luni, ambasadorul rus la Berlin, Serghei Neceaev, a criticat Germania pentru că a livrat arme grele Ucrainei în contextul în care frontul rusesc din Harkov s-a prăbușit catastrofal săptămâna trecută și trupele ucrainene au început să intre și în zonele controlate de separatiști în regiunea Donețk învecinată.

„Livrarea de arme letale regimului ucrainean – care sunt folosite nu doar împotriva soldaţilor ruşi, ci şi împotriva populaţiei civile din Donbas – este o linie roşie pe care guvernul german nu ar fi trebuit să o depăşească”, a declarat Neceaev într-un interviu acordat Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia.

Ambasadorul rus a vorbit și despre „responsabilitatea morală şi istorică” a Germaniei „pentru crimele naziste din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

În ultimele luni televiziunile rusești au lansat mai multe atacuri virulente împotriva Germaniei și a cancelarului său Olaf Scholz în condițiile în care Berlinul a renunțat la abordarea istorică de conciliere față de Moscova.

Deși a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2 cu câteva zile înaintea izbucnirii războiului pe 24 februarie și a aprobat vânzarea de obuziere Panzerhaubitze către Kiev, guvernul german s-a opus unor măsuri considerate prea radicale la adresa Rusiei, ca de exemplu suspendării eliberării de vize pentru cetățenii ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 202-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro