Sari direct la conținut

Mișcarea care ar putea oferi din nou putere Kremlinului pe front. Oficiali SUA: Iranul intenționează să trimită rachete și drone în Rusia pentru războiul din Ucraina

HotNews.ro
racheta Fateh-110 , Foto: VAHID REZA ALAEI / AFP / Profimedia
racheta Fateh-110 , Foto: VAHID REZA ALAEI / AFP / Profimedia

Iranul își întărește angajamentul de a furniza arme Rusiei pentru atacul asupra Ucrainei, potrivit oficialilor americani de securitate americani și oficialilor militari aliați. Astfel, potrivit oficialilor, Teheranul ar fi fost de acord să trimită în secret nu numai drone de atac, ci și ceea ce unii oficiali au descris ca fiind primele rachete sol-sol de fabricație iraniană destinate utilizării împotriva orașelor ucrainene și a trupelor, relatează Washington Post.

Fluxul crescut de arme de la Teheran ar putea ajuta la compensarea a ceea ce oficialii administrației Biden spun că au fost pierderi uriașe de echipamentul militar rusesc de la invadarea Moscovei în februarie și o scădere rapidă a ofertei de muniție ghidată de precizie de tipul celor folosite în atacurile de săptămâna trecută împotriva mai multor orașe ucrainene.

Presa independentă a publicat în ultimele zile fotografii cu rămășițele a ceea ce par a fi drone de fabricație iraniană utilizate în atacuri împotriva țintelor ucrainene, punând sub semnul întrebării negările repetate ale Iranului că ar fi furnizat astfel de arme aliatului său, Rusia.

Oficialii Pentagonului au confirmat, de asemenea, public folosirea dronelor iraniene în atacurile aeriene rusești, precum și succesul Ucrainei în doborârea unora dintre drone.

Într-un semn aparent al rolului extins al Iranului ca furnizor militar al Moscovei, Teheranul a trimis oficiali în Rusia pe 18 septembrie pentru a finaliza termenii pentru transporturi suplimentare de arme, inclusiv două tipuri de rachete iraniene sol-sol, potrivit oficialilor unei firme dintr-o țară aliată SUA care monitorizează îndeaproape activitatea Iranului privind armamentul.

O evaluare a informațiilor împărtășită în ultimele zile cu oficialii ucraineni și americani susține că industria armamentului iranian pregătește un prim transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar, două rachete balistice iraniene bine-cunoscute cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 kilometri, au declarat doi oficiali informați cu privire la acest subiect. Dacă va fi efectuată, ar fi prima livrare a unor astfel de rachete către Rusia de la începutul războiului.

Racheta iraniana Zolfaghar. FOTO Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oficialii au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilităților extreme din jurul eforturilor de colectare a informațiilor.

Drone iraniene trimise începând cu luna august au fost vopsite de ruși

În august, aceiași oficiali au identificat anumite drone iraniene, Shahed și Mohajer-6, pe care Teheranul începea să le furnizeze Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina. Rămășițele ambelor tipuri au fost recuperate, analizate și fotografiate de forțele ucrainene în ultimele săptămâni. Rusia pare să fi revopsit armele și să le fi dat nume rusești.

Oficialii puși la curent cu privire la transportul planificat de rachete au spus că Iranul pregătește, de asemenea, noi livrări de vehicule aeriene fără pilot pentru Rusia, inclusiv „zeci” drone de Mohajer-6 suplimentare și un număr mult mai mare de drone Shahed-136.

O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul Odesa / Foto: Handout / AFP / Profimedia

Dronele Shahed-136, numite uneori drone „kamikaze”, deoarece sunt proiectate să se prăbușească asupra țintele lor, sunt capabile să livreze sarcini explozive la distanțe de până la 1.500 de mile.

Iranienii au vizitat zonele ucrainene controlate de ruși pentru a oferi instrucțiuni de utilizare a dronelor, dar neagă că le trimit

Consilierii tehnici iranieni au vizitat zonele controlate de Rusia în ultimele săptămâni pentru a oferi instrucțiuni privind operarea dronelor, au spus oficialii.

Agențiile de informații americane au refuzat să comenteze informațiile despre transporturile iraniene pregătite pentru Rusia. Oficialii ruși și iranieni nu au răspuns solicitărilor de de a comenta sâmbătă cu privire la informațiile privind rachetele iraniene către Rusia.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că „Republica Islamică Iran nu a oferit și nu va furniza nicio armă care să fie folosită în războiul din Ucraina”, potrivit transcrierii convorbirii telefonice cu omologul său portughez. „Credem că înarmarea fiecărei părți implicate în criză va prelungi războiul”.

Pe 3 octombrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a a reiterat discursul de negație al Iranului cu privire la orice implicare în furnizarea de drone Rusiei.

„Republica Islamică Iran consideră că rapoartele despre livrarea de drone către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina sunt „nefondate” și nu le confirmă”, a spus el.

Kanaani a reafirmat afirmația Iranului de neutralitate în conflict și a subliniat necesitatea ca „cele două părți să-și rezolve problemele prin mijloace politice fără violență”.

Guvernul de la Kiev a fost informat cu privire la dovezile din spatele noii informații, a declarat un oficial ucrainean pentru The Washington Post. Ucraina a evaluat separat că majoritatea dronelor desfășurate recent de Rusia în sudul Ucrainei sunt fabricate iranian.

Ucraina și-a redus recent legăturile diplomatice cu Teheranul ca răspuns la apariția dronelor fabricate în Iran pe câmpul de luptă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adus aminte săptămâna trecută de recentele atacuri aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei îndemnând țările NATO să-i aprovizioneze țara cu sisteme avansate de apărare antiaeriană.

„Trebuie să ne protejăm cerul de teroarea Rusiei”, a spus Zelenski joi într-un discurs adresat Consiliului Europei.

La fel ca Iranul, Rusia a respins acuzațiile Occidentului cu privire la transportul de arme iraniene pentru războiul său din Ucraina, purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, spunând că relatărilor sunt „false”.

Rachetele iraniene ar oferi Rusiei putere în momentul în care Ucraina e în plin proces de recuperare a teritoriilor

Dronele iraniene și-au pus deja amprenta, distrugând mai multe tancuri ucrainene și distrugând infrastructura civilă în lovituri repetate în ultimele trei săptămâni, spun oficialii ucraineni. Experții în rachete spun că sosirea rachetelor iraniene ar putea oferi Rusiei noi arme puternice în momentul în care forțele Kievului recuperează teritoriile capturate în zone mari din sudul și estul Ucrainei, avansuri care se datorează în parte artileriei furnizate de Occident.

„Progresul de la drone la rachete le-ar putea oferi rușilor mai multe opțiuni și multă putere”, a spus Farzin Nadimi, expert în arme iraniene la Institutul pentru Politica din Orientul Apropiat de la Washington.

Iranul deține unul dintre cele mai mari și mai diverse arsenale de rachete cu rază scurtă și medie din Orientul Mijlociu.

În timp ce s-au confruntat cu probleme de fiabilitate, cele mai noi versiuni ale Fateh-110 și Zolfaghar sunt considerate de experți ca fiind atât puternice, cât și rezonabil de precise la distanțe relativ scurte, a spus Nadimi. Unele modele vin cu sisteme de ghidare electrooptică care permit operatorilor de rachete să le ghideze aproape de țina lor finală.

Iranul a furnizat anterior aceleași rachete grupărilor din Orientul Mijlociu, în special luptătorilor Houthi din Yemen. Forțele Houthi au afișat rachete proiectate de Iran în cadrul paradelor militare și le-au folosit în atacuri împotriva rafinăriilor de petrol și a altor ținte civile din țările vecine din Golf.

Dependența tot mai mare a Rusiei de țări precum Iran și Coreea de Nord este o dovadă a impactului sancțiunilor

Moscova a comandat un vast arsenal de rachete la începutul invaziei Ucrainei, dar oficialii americani spun că stocul său s-a redus dramatic pe parcursul războiului, aflat acum la a șaptea lună.

Potrivit unei prezentări a unui înalt oficial al serviciilor secrete americane vineri, dependența tot mai mare a Rusiei de țări precum Iran și Coreea de Nord este o dovadă a impactului sancțiunilor și controalelor la export impuse de țările occidentale în urma invaziei Ucrainei.

Potrivit informațiilor prezentate de directorul adjunct al Serviciului de Informații Național Morgan Muir, Rusia a pierdut peste 6.000 de echipamente de la începutul războiului și a „consumat munițiile într-un ritm nesustenabil”.

Miniştrii de Externe ar putea ajunge la un acord politic privind viitoarele sancţiuni legate de transferul de drone iraniene

Trei drone operate de forţele ruse au atacat micul oraş Makariv, la vest de capitala Ucrainei, joi dimineaţa, oficialii afirmând că infrastructura critică a fost lovită de ceea ce au spus că sunt ”drone kamikaze” fabricate în Iran.

Miniştrii de Externe europeni vor discuta luni despre transferul dronelor iraniene în Rusia şi ar putea ajunge la un acord politic privind viitoarele sancţiuni legate de o astfel de activitate, au declarat vineri doi diplomaţi, citaţi de Reuters.

Potrivit diplomaţilor care citează reuniunile pregătitoare dinaintea reuniunii ministeriale de luni de la Luxemburg, a fost efectuată o analiză a activităţii dronelor, iar subiectul se află acum pe ordinea de zi.

Blocul urmează deja să impună luni interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru aproximativ 15 iranieni implicaţi în represiunea care a început luna trecută asupra demonstraţiilor care au urmat morţii în custodia poliţiei a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Franţa şi Germania, ambele părţi semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au precizat clar că sunt de părere că sunt necesare noi sancţiuni în legătură cu dronele utilizate de Rusia şi că transferurile de drone ar trebui văzute ca o încălcare a rezoluţiei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite 2231.

Rezoluţia 2231 a aprobat acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi şase puteri, Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite, care a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului a Teheranului, îngreunând dezvoltarea de către Iran de arme nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Citește și:

VIDEO Iranul a tras 12 rachete balistice asupra consulatului SUA din Erbil (Irak) / Televiziunea Teheranului susține că au vizat „baze israeliene secrete”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro