Rachetele balistice iraniene cumpărate de Rusia ar trebui distruse la lansare – oficial ucrainean
Forțele aeriene ucrainene afirmă că sistemele occidentale de apărare antiaeriană sosite recent vor ajuta la contracararea noilor amenințări puse de rachetele balistice iraniene care ar fi fost achiziționate de Rusia, însă acestea din urmă ar trebui să fie distruse la locul de lansare, relatează CNN.
Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, a declarat că Ucraina ar putea viza rachetele iraniene la locurile lor de lansare, care probabil ar sunt pe teritoriul Rusiei.
„Trebuie să fie distruse cumva, probabil de unde sunt lansate. Pentru că nu avem mijloace eficiente de a lupta împotriva [rachetelor] balistice, cu excepția distrugerii lor fizice în faza de lansare”.
Ignat a spus că rachetele iraniene au „o rază de acțiune de 300 și 700 de kilometri, ceea ce, în principiu, nu va fi o noutate pentru Ucraina, deoarece Iskander [de fabricație rusă] au fost folosite încă din prima zi a războiului”.
„Cred că atât liderii de top ai conducerii militare, cât și partenerii noștri lucrează la această problemă, căutând modalități eficiente de a contracara aceste noi amenințări”, a spus Ignat.
El a spus că rușii nu au putut să facă progrese pe câmpul de luptă și au recurs la atacarea infrastructurii care furnizează energie și apă. „Ei vor să lovească instalațiile energetice în perioada toamnă-iarnă în primul rând, pentru că viața oamenilor depinde în mare măsură de acestea. Acest terorism aerian va continua prin toate mijloacele disponibile”.
„Este clar că rachetele care vor fi primite de la Iran, dacă se vor face, vor fi folosite asupra infrastructurii energetice, iar [rușii] vor continua să lovească și cu rachete de croazieră”.
CNN a raportat pe 1 noiembrie că Iranul se pregătește să trimită în Rusia aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și mai multe drone de atac, citând oficiali dintr-o țară vestică care monitorizează îndeaproape programul de arme al Iranului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat pe 3 noiembrie Iranul are în vedere să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru războiul său din Ucraina, pe lângă dronele pe care le-a livrat deja Teheranul.
„Vedem că Iranul oferă drone și ia în considerare livrările de rachete balistice către Rusia”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Istanbul. „Acest lucru este inacceptabil. Nicio țară nu ar trebui să ofere sprijin Moscovei în acest război ilegal.”
În weekend, Abdollahian a pus capăt săptămânilor de tergiversări din Iran în legătură cu dronele, recunoscând – în timp ce stătea alături de ministrul rus adjunct de externe, Serghei Verșinin, în marja unei conferințe internaționale – că a furnizat un număr mic de drone înainte de război. El a spus că dacă Ucraina va dovedi că dronele sale sunt folosite în război, Iranul nu va fi indiferent.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia.
„Dacă Iranul continuă să mintă despre ceea ce este evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a investiga cooperarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ceea ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”, a spus președintele Ucrainei, citat de Reuters.