Sari direct la conținut

Charles Michel face apel la Xi Jinping să pună presiune pe Rusia să pună capăt războiului

HotNews.ro
Charles Michel si Xi Jinping , Foto: Pignatelli/EUC / Zuma Press / Profimedia
Charles Michel si Xi Jinping , Foto: Pignatelli/EUC / Zuma Press / Profimedia

​Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că l-a îndemnat pe președintele Chinei Xi Jinping să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o presa să respecte Carta ONU cu privire la Ucraina și pentru a pune capăt războiului, relatează Reuters și The Guardian.

Michel, care a purtat discuții cu președintele chinez Xi Jinping joi la Beijing în prima întâlnire față în față dintre șeful unei instituții UE și oficialii de rang înalt ai Chinei de la începutul pandemiei, a spus că a stat de vorbă aproximativ trei ore cu liderul chinez, discutând „mult timp” despre situația din Ucraina.

Michel a spus că l-a îndemnat pe Xi să-și folosească influența ca membru permanent al consiliului de securitate al ONU pentru a convinge Rusia să accepte dreptul internațional.

Președintele Xi a spus foarte clar că China nu furnizează arme Rusiei”, a spus Michel, adăugând că liderul chinez a spus, de asemenea, că „amenințarea nucleară a Rusiei nu este acceptabilă și nu este responsabilă”.

„Sper din tot sufletul că toată comunitatea internațională, inclusiv China, va folosi toate mijloacele și instrumentele posibile pentru a milita pentru a convinge Kremlinul și Rusia să pună capăt războiului și să respecte suveranitatea Ucrainei”, a spus Michel.

UE transmite astfel un mesaj similar celui al cancelarului german Olaf Scholz luna trecută, când acesta a mers la Beijing.

Michel și Xi au discutat „războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Luna trecută, un mesaj video al lui Michel pentru un târg de la Shanghai, a fost eliminat din program de autoritățile chineze, în contextul în care șeful UE folosea aproximativ același limbaj ca cel de astăzi.

Deși mesajul lui Michel este în concordanță cu linia UE cu privire la Ucraina, înainte de călătorie, diplomații s-au îngrijorat că președintele Consiliului European ar putea face pasul greșit. De asemenea, diplomații UE au ridicat sprâncene cu privire la decizia lui Michel de a-l întâlni pe Xi singur, fără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care este responsabilă de elaborarea și executarea politicii UE.

Xi i-a spus lui Michel că speră că „instituțiile UE și statele membre vor stabili o percepție obiectivă și corectă asupra Chinei”, a informat postul de stat CCTV.

„China va rămâne deschisă companiilor europene și speră că UE poate elimina interferențele pentru a oferi companiilor chineze un mediu de afaceri echitabil și transparent”, a spus Xi lui Michel.

Nici Xi și nici CCTV nu au detaliat ce a vrut să spună prin interferență.

Asta, și în contextul în care China a acuzat joi un comitet de parlamentari britanici care vizitează Taiwanul de „interferență gravă” în afacerile interne ale Chinei și a amenințat cu un răspuns ferm la orice subminează interesele chineze.

Ambasada Chinei în Marea Britanie a emis o declarație ca răspuns la vizita în curs de desfășurare în Taiwan a comisiei de afaceri externe a parlamentului britanic, numind-o o „încălcare flagrantă” a principiului unei singure Chine.

Xi a spus că China și UE ar trebui să consolideze coordonarea politicii macroeconomice și avantajele complementare, să creeze împreună noi motoare de creștere și să asigure siguranța, stabilitatea și încrederea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro