Sari direct la conținut

Începe o nouă mobilizare în Rusia? Cetățenii dintr-un oraș din Rusia primesc ordine de încorporare / Sunt chemați la luptă inclusiv oameni care nu sunt cetățeni ruși

HotNews.ro
soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
soldati rusi in unforme la un centru de pregatire pentru mobilizare, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cetățenii non-ruși din orașul rusesc Celeabinsk primesc ordine de mobilizare, în ciuda faptului că mobilizarea parțială s-a încheiat și în ciuda faptului că nu au pașapoarte rusești sau chiar permise de ședere, ceea ce ar trebui să-i facă neeligibili, relatează platforma rusă independentă de știri SOTA, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.

Astfel, SOTA relatează că angajaților unei rafinării de zahăr din Celeabinsk li s-au înmânat luni, prin conducerea fabricii, citații de mobilizare, cerând participarea lor la biroul militar de înregistrare și înrolare” astăzi (1 decembrie).

Printre cei care au primit citațiile s-au numărat și cetățeni din Belarus și Uzbekistan, care, după cum notează SOTA, nu au „pașapoarte rusești sau chiar de permise de ședere”.

„Nu îmi permit să nu merg. Până la urmă, sunt amenințat cu concedierea, iar aproape toți ceilalți băieți au plecat deja și s-au dus acasă. Maistrul spune că există un decret de la Putin portivit căruia chiar și non-cetățenii Federației Ruse sunt în curs de mobilizare. Îmi spun „nu te vor trimite la război, doar îți vor verifica datele”, dar tot mi-e teamă”, spune o persoană care lucrează în rafinărie.

Sursa probabil are motive întemeiate să se teamă, mai ales dacă nu au re permis de ședere: alți migranți au raportat că li s-a oferit posibilitatea de a alege între a fi mobilizați sau riscul de a fi deportați din Rusia.

Mulți migranți din Moscova ar fi fost recrutați cu forța, potrivit SOTA.

SOTA notează că acesta ar putea fi motivul și pentru atacul armat, de pe poligonul armatei ruse, al celor doi tadjici recrutați cu forța pe 15 octombrie, în care 27 de ruși mobilizați au fost împușcați, 11 fiind raportați morți. Tadjicii au fost reținuți la Moscova și trimiși din nou la antrenament la scurt timp după aceea.

Continuă mobilizarea mascată, deși ea a fost declarată încheiată

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 28 noiembrie că „mobilizarea parțială” anunțată în septembrie s-a încheiat, iar ținta mobilizării a 300.000 de rezerviști a fost atinsă.

Cu toate acestea oficialii ruși continuă mobilizarea mascată, chiar în timp ce se derulează ciclul de conscripție de toamnă, ceea ce probabil va solicita și mai mult aparatul rusesc de generare de forțe militare, deja supraîncărcat, într-un mod care va fi atât în detrimentul recruților, cât și al mobilizaților, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

Canalele rusești de Telegram au discutat săptămânile trecute despre indiciile conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare.

Acestea au distribuit o imagine a unui proiect de convocare primit de un cetățean din Sankt Petersburg, căruia i s-ar fi spus să se prezinte la mobilizare în ianuarie 2023, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind încheierea oficială a mobilizării parțiale la 31 octombrie.

Bloggeri militari naționaliști au postat afirmații potrivit cărora mobilizarea generală va începe în decembrie sau ianuarie.

Un post de televiziune independent din Rusia a publicat pe 18 noiembrie o investigație care arată că structurile și întreprinderile de stat continuă să își pregătească angajații pentru mobilizare, trimițându-i la diverse programe de formare și cursuri educaționale legate de mobilizare.

Urmărește ultimele evoluții din a 281-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro