Sari direct la conținut

Agentul german care spiona pentru Rusia a avut acces la informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina. Ce înseamnă acest lucru pentru securitatea din Europa, în general

HotNews.ro
Politia germana, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia
Politia germana, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

Ofițerul de informații german arestat sub suspiciunea că a spionat pentru Rusia a avut acces la o mulțime de informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina, precum și la cunoștințe despre modul în care au fost colectate de SUA și aliații săi, spun oficialii occidentali, relatează Wall Street Journal.

Procurorii încearcă să stabilească dacă informațiile au fost date deja Moscovei. Dacă da, ar fi putut alerta Rusia cu privire la propriile sale vulnerabilități și ar fi putut oferi metode și capabilități occidentale de colectare a informațiilor.

Potențialele daune aduse războiului din Ucraina produc „îngrijorare gravă”

Oficialii americani și britanici au spus că încearcă să determine amploarea potențialelor daune pentru războiul din Ucraina. Un oficial american a spus că există „îngrijorare gravă” în legătură cu acest caz.

Suspectul, identificat drept Carsten L. de procurorii germani, a lucrat pentru o filială de informații Serviciului Federal de Informații care efectuează supraveghere electronică și colaborează cu Agenția de Securitate Națională a SUA și cu Cartierul General de Comunicații al Guvernului Marii Britanii.

Procurorii au spus că bărbatul este reținut sub suspiciunea de trădare, în timp ce ancheta lor continuă.

Serviciul german de informații, cunoscut sub numele de BND, a confirmat arestarea, dar a refuzat să comenteze mai multe, invocând riscuri de securitate națională. Agenția americană de securitate națională (NSA) și Centrul Guvernamental de Comunicații al Marii Britanii (GCHQ) au refuzat să comenteze.

Kremlinul nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Serviciul de Informații Externe al Rusiei, sau SVR, a refuzat să comenteze.

Germania nu este membră a așa-numitei comunități de informații Five Eyes formată din SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, dar Berlinul primește informații sensibile din acele țări, în special în legătură cu războiul din Ucraina, au declarat oficiali din trei țări.

Carsten L. a lucrat cu informații legate de războiul Rusiei din Ucraina, având acces inclusiv la material adunat de sateliții militari germani, au spus oficialii germani.

Departamentul său a procesat, de asemenea, informații secrete din Rusia și Ucraina, obținute de alte agenții de spionaj occidentale, prin accesarea dispozitivelor electronice, interceptarea telecomunicațiilor și a imaginilor prin satelit.

Bundesnachrichtendienst (BND), care are un personal de 6.500 de oameni și are sediul într-un campus extrem de protejat din centrul Berlinului, și-a concentrat colectarea de informații și analiză asupra Rusiei și Ucrainei încă de la începutul războiului și este, în mod tradițional, activ și în Balcani, Orientul Mijlociu și Africa.

Infiltrarea Kremlinului în BND este cea mai recentă dovadă a tacticilor agresive ale Moscovei în Europa, unde Rusia a fost acuzată că și-a ucis oponenți politici, a sabotat infrastructura și a încercat să fure secrete industriale.

BND a primit o informare despre presupusul spion de la un serviciu de informații aliat la începutul acestui an, au spus oficialii germani. După o anchetă internă, cazul a fost transmis procurorului federal, care a dispus arestarea bărbatului săptămâna trecută.

Posibil cel mai grav exemplu de infiltrare al Rusiei în serviciile secrete germane din 1961, lovitură pentru securitatea europeană

Cazul ar putea fi cel mai grav exemplu de pătrundere a Rusiei în serviciile de informații ale Germaniei din 1961, când un angajat al BND care spiona pentru Uniunea Sovietică a dezvăluit o rețea de 100 de spioni CIA, a spus Erich Schmidt-Eenboom, care a scris mai multe cărți despre BND.

Roderich Kiesewetter, un parlamentar de opoziție și vicepreședinte al comisiei parlamentare care supraveghează agențiile de informații ale Germaniei, a declarat că acest caz ar putea fi o lovitură gravă pentru securitatea europeană.

El a cerut Germaniei să înființeze o comisie de anchetă pentru a explora câți politicieni și înalți funcționari publici ar fi putut fi compromisi de Rusia și China și să analizeze cum să reducă dependența Germaniei de ambele țări.

Expulzarea diplomaților ruși, pe fondul acuzațiilor de spionaj

Germania a redus eforturile de contraspionaj la începutul anilor 2000, devenind vulnerabilă la operațiunile rusești, potrivit lui Kiesewetter și altor experți.

Cu toate acestea, înalți oficiali germani de informații au spus că războiul din Ucraina a marcat o „schimbare de paradigmă” în politica germană.

Berlinul a început să ia măsuri împotriva spionajului rusesc în acest an, după ce Moscova a atacat Ucraina. Șefii agențiilor de securitate internă din Europa s-au întâlnit la începutul lunii aprilie la Paris pentru a elabora o strategie comună de combatere a spionajului rus. După întâlnire, guvernele europene au expulzat aproximativ 600 de oficiali ruși din țările lor, inclusiv 40 de către Germania.

Inclusiv Româniaa expulzat 10 diplomați ruși, „având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Decizia a fost „cea mai importantă lovitură strategică împotriva serviciilor de informații ruse din istoria europeană recentă”, a declarat Ken McCallum, șeful agenției britanice MI5, în noiembrie.

Rusia a încercat de atunci să compenseze pierderea activând așa-zișii agenți sub acoperire profundă și folosind colaboratori informali, precum și recrutând funcționari publici, oameni de afaceri, academicieni și alții ca spioni, potrivit mai multor oficiali occidentali.

Spionul german care ar fi colectat informații pentru Rusia nu ar fi primit bani

Ancheta în cazul lui Carsten L. nu a găsit dovezi că ar fi primit plăți de la persoanele de contact. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă a fost șantajat sau dacă a fost motivat de convingeri ideologice, au spus persoane familiare cu ancheta.

Grupuri rusești, inclusiv bande criminale angajate de Kremlin, au folosit atacuri cibernetice pentru a viza infrastructura critică germană în acest an, vizând utilități, aeroporturi și unități medicale, potrivit mai multor oficiali germani.

De asemenea, Moscova a trecut la spionajul industrial, încercând să compenseze pierderea accesului la tehnologia occidentală din cauza sancțiunilor, în special în domeniile aerospațial, semiconductorilor și cercetării de bază, potrivit oficialilor din contraspionaj.

Oficialii germani suspectează că Rusia se află în spatele mai multor acte sofisticate de sabotaj, cum ar fi distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream și un atac din octombrie asupra căii ferate care a oprit temporar tot traficul feroviar din nordul țării.

Rusia a negat implicarea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro