Ce a funcționat cu adevărat în ofensiva Rusiei / Cum a doborât Moscova dronele ucrainene?
Deși invazia Rusiei în Ucraina este o poveste plină de eșecuri usturătoare există, de asemenea, ceva care a funcționat în ofensiva rusă. O forță pe care Kievul ar trebui să o analizeze cum trebuie pentru a adopta o apărare adecvată. În special, Moscova a avut succes până acum în războiul electronic, scrie Inside Over.
Odată ce armata rusă și-a desfășurat infrastructura de bruiaj, rezultatele nu au lipsit. După cum a subliniat Forbes, trupele Kremlinului au început curând să încurce sistemele sofisticate ale ucrainenilor, în primul rând dronele. Ei bine, suprimarea electronică a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) ale Ucrainei a redus unul dintre cele mai mari avantaje pe care se baza Kievul în primele luni ale războiului.
„Ce am văzut în Ucraina a fost practic o serie non-stop de atacuri încă din februarie. Am văzut astfel de atacuri asupra serviciilor guvernamentale, asupra infrastructurii critice, asupra structurilor militare de comandă și control și, de asemenea, asupra internetului obișnuit și a comunicațiilor prin internet”, a explicat David Cattler, Secretar General Adjunct în NATO pe partea de Informații și Securitate, în cadrul unei discuții cu un grup restrâns de jurnaliști străini, printre care și reporterul HotNews.ro, ce au participat la exercițiul NATO Cyber Coalition 2022 ce a avut loc în Tallinn, Estonia.
Foto: Militari NATO în cadrul exercițiului Cyber Coalition 2022 / Sursă: NATO
Artileria rusă, salvată de bruiajul electronic
Datorită dronelor sale, ucrainenii dispuneau de o capacitate de informații eficientă, mult superioară celei a rivalilor săi. Și, de fapt, acest lucru a permis armatei ucrainene să surprindă trupele rivale în repetate rânduri făcându-și propriul arsenal de artilerie mai precis decât arsenalul rusesc mult mai mare.
În termeni concreți, războiul electronic al Moscovei a împiedicat dronele Kievului să comunice în mod corespunzător și a distrus precizia Ucrainei. Asta a făcut ca rușii să nu fie anihilați atunci când, după ce au depășit unda de șoc inițială, trupele ucrainene au ripostat puternic susținute de blocul occidental.
În februarie anul trecut, Kievul controla mii de drone; până în vară, potrivit analiștilor de la RUSI, 90% dintre acestea au fost lovite sau distruse. Este ușor de văzut consecințele acestui lucru: fără drone, focul ucrainean a devenit din ce în ce mai imprecis, câștigând timp pentru trupele rusești.
Cum a funcționat războiul electronic al Rusiei la începutul invaziei
Nu este o coincidență faptul că, înainte de 24 februarie, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – care monitoriza consolidarea militară a Moscovei – a observat desfășurarea unui număr mare de sisteme de război electronic în estul Ucrainei și în jurul Donbassului controlat de Rusia.
Ce sisteme folosește Rusia
Bruiajul electronic în formula avansată e realizat de complexul tip RB- 301B „Borisoglebsk-2”, creat pentru obținere de intelligence radio și pentru bruiaj pe undele de înaltă frecvență și ultra înaltă frecvență, utilizate la nivel terestru și aeroportat. Ele au fost amplasate în Districtul Militar de sud al Federației Ruse și au fost identiicate încă din 2015 în Lugansk, potrivit EVZ.ro.
La fel și stația automată de bruiaj R-934UM a fost identificată lângă Lugansk în 2015, alături de sistemul de comandă F-330KMA.
Printre uneltele detectate și apoi folosite de Rusia în Ucraina se numără sistemele TORN și SB-636 Svet-KU, capabile să detecteze unitățile ucrainene prin urmărirea semnalelor radio ale acestora, RB-341V Leer-3, care combină dronele Orlan-10 și bruiajele radio R-934B Sinitsa și Zhitel R-330Zh, care au sarcina de a bloca legăturile prin satelit.
Foto: Sisteme de test în cadrul poligonului cibernetic CR14 din Tallinn, Estonia / Sursă: HotNews.ro
Eficiente până la un punct
Bruiajul electronic rusesc nu a funcționat bine în primele săptămâni ale conflictului, iar acest lucru s-a datorat faptului că trupele Kremlinului au atacat și s-au retras prea devreme pentru ca sistemele de bruiaj să țină pasul cu ele
Cu toate că Rusia a bruiat cu succes radarele aviației și comunicațiile ucrainene, perturbările au devenit în scurt timp o problemă pentru trupele ruse care s-au confruntat de la început cu dificultăți privind transmiterea informațiilor pe câmpul de luptă, se arată într-un raport al centrului de reflecție Royal United Services Institute (RUSI).
La finele primei săptămâni de la invazie, forțele terestre rusești nu mai aveau capacitatea de a comunica în mod eficient, ceea ce „a devenit o mai mare amenințare la adresa operațiunii ruse decât sistemele de rachete sol-aer” astfel că au început să-și diminueze drastic astfel de atacuri după primele două zile, se arată în raportul RUSI, potrivit Adevărul.
„În prima săptămână a invaziei, războiul electronic rusesc, folosind echipamente de bruiaj și momeli aeriene E-96M, a fost foarte eficient în perturbarea” sistemelor de apărare aeriană terestre ale Ucrainei, se arată în raportul RUSI.
Bruiajul rusesc a perturbat grav bateriile ucrainene de rachete sol-aer S-300 și SA-11 la nord de Kiev. Totodată, Rusia a lansat atacuri extinse cu rachete balistice și de croazieră asupra radarelor cu rază lungă de acțiune și a bateriilor antiaeriene ale Ucrainei.
În urma lor, apărarea antiaeriană terestră a Ucrainei a fost atât de afectată încât flota sa de avioane de luptă MiG-29 și Su-27, depășită numeric, a trebuit să își asume responsabilitatea principală pentru protejarea spațiului aerian.
Începând cu luna aprilie, piloții de vânătoare ucraineni au început să resimtă efectele bruiajului rusesc, de exemplu, echipamentul de navigație a fost suprimat și radarele lor au fost scoase din funcțiune.
„Capacitățile de război electronic, care au fost inițial foarte eficiente în degradarea sistemelor de rachete sol-aer ucrainene (SAM) au cauzat, de asemenea, probleme serioase de fratricid electronic și, astfel, au agravat la un nivel critic defecțiunile comunicațiilor între elementele forțelor terestre rusești”, se arată în raportul RUSI.
Pe același subiect:
- Războiul nevăzut purtat de Rusia și cu ce a surprins NATO: „E un domeniu care favorizează atacatorul” / Cum răspund Aliații și ce rol cheie joacă România
Urmărește ultimele evoluții din a 310-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.