Sari direct la conținut

Un joc video de război, la originea unui val de dezinformare asupra conflictului din Ucraina (AFP)

HotNews.ro
Secventa din jocul Arma 3, Foto: Captura YouTube
Secventa din jocul Arma 3, Foto: Captura YouTube

Soldaţi care dau lupte în oraşe incendiate, avioane de luptă doborâte de rachete, drone care pulverizează tancuri – imagini care par autentice, dar sunt extrase de fapt din jocuri video precum „Arma 3” ce alimentează un val de dezinformare asupra războiului din Ucraina, scrie Agerpres citând France Presse.

Clipuri video scoase din jocul Arma 3, însoţite adesea de burtiere cu mesaje precum „În direct” sau „Breaking news”, pentru a le da un aspect mai autentic, au fost folosite frecvent în imagini video false care au pretins că ilustrează momente ale invaziei ruse în Ucraina.

Uşurinţa cu care ele păcălesc publicul, şi uneori chiar posturile de televiziune, îngrijorează cercetătorii. „Odată cu îmbunătăţirea secvenţelor vizuale ale jocurilor video, imaginile de sinteză pot, la prima vedere, să pară adevărate”, explică Claire Wardle, co-directoare a Information Futures Lab la Universitatea Brown.

Jocul Arma 3, al studioului ceh Bohemia Interactive, permite generarea de diverse scenarii de luptă cu avioane, tancuri şi diferite alte arme. Numeroşi jucători distribuie apoi pe internet imagini cu aventurile lor, care sunt adesea deturnate sau folosite în scopuri propagandistice de membrii unei tabere.

De pildă, o secvenţă pretinde că arată cum tancuri ruseşti sunt lovite de rachete Javelin, iar sub imagini Arma 3 intitulate „Contraofensiva Ucrainei!” un internaut indus în eroare şi impresionat de reuşita armatei ucrainene sugerată de aceste imagini a comentat: „Ar trebui să cerem Ucrainei, după acest război, să antreneze forţele NATO”, citează Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro