Patriarhul Kirill al Rusiei a cerut un armistițiu înainte de Crăciunul pe rit vechi / Cum a reacționat Kremlinul la propunerea Ucrainei
Patriarhul Kiril al Rusiei a cerut un armistițiu între Rusia și Ucraina în perioada sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi, relatează Kommersant.
„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, afirmă liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un apel publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.
Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, după vechiul calendar iulian.
Amintim că pe 12 decembrie președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus un plan de pace în 3 pași care include încetarea ostilităților înainte de Crăciunul sărbătorit după calendarul gregorian, tot mai popular în rândul ucrainenilor.
„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat”, a declarat acesta.
„Foarte curând vom avea sărbători sărbătorite de miliarde de oameni. Crăciunul – conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul – conform calendarului iulian. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune”, a mai spus președintele ucrainean.
Ce a spus Rusia despre armistițiul propus de Ucraina
Kremlinul a respins imediat această ofertă prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, care a declarat că Rusia exclude orice retragere a trupelor sale din teritoriile pe care susține că le-a anexat formal în luna septembrie a anului trecut.
Peskov a subliniat cu referire la anexarea teritoriilor Ucrainei că „partea ucraineană trebuie să accepte realitățile care s-au dezvoltat în tot acest timp”.
„Acestea sunt realitățile care au apărut din cauza liniei, a politicii care a fost dusă în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și de actualul regim ucrainean”, a adăugat el.
Ulterior, pe 26 decembrie, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că guvernul său dorește să organizeze un summit pentru pace până la sfârșitul lunii februarie, de preferință la ONU, cu secretarul general António Guterres ca posibil mediator.
Comentând această nouă ofertă, Dmitri Peskov a reiterat două zile mai târziu că „nu poate exista niciun plan de pace pentru Ucraina care nu ține cont de realitățile de astăzi privind teritoriul rusesc, cu intrarea a 4 regiuni în componența Rusiei”.
„Planurile care nu țin cont de aceste realități nu pot fi pașnice”, a adăugat el.
La jumătatea lunii iunie Marea Britanie a devenit prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill din cauza numeroaselor sale declarații de susținere a războiului de agresiune declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie.
Urmărește ultimele evoluții din a 316-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.