Sari direct la conținut

Germania, în favoarea unui Tribunal Special care să-i judece pe liderii ruşi

HotNews.ro
Annalena Baerbock, Foto: Wolfgang Kumm / AFP / Profimedia Images
Annalena Baerbock, Foto: Wolfgang Kumm / AFP / Profimedia Images

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock s-a declarat luni în favoarea unui Tribunal Special care să-i judece pe liderii ruşi cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, în contextul în care Moscova este acuzată din nou de crime de război în urma unui atac la Dnipro, în Ucraina, relateazăNews.ro citând AFP.

Annalena Baerbock a îndemnat într-un discurs pe care l-a susţinut la Haga la un ”nou format” al unui tribunal care ”să-i aducă pe liderii ruşi în justiţie” şi care să folosească – eventual – dreptul ucrainean, dar care să aibă sediul în străinătate şi să fie alcătuit din judecători internaţionali.

Un război de agresiune nu va rămâne nepedepsit

Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina, însă nu este competentă să judece ”crime de agresiune” ale Rusiei, pentru că Moscova nu este semnatară a Tratatului de la Roma care a înființat CPI.

Îndemnurile s-au multiplicat, după invazia rusă, în vederea înfiinţării unui tribunal care să judece crime de agresiune ale Rusiei împotriva Ucrainei.

”Trebuie să transmitem un mesaj clar liderilor ruşi, aici şi acum, că un război de agresiune nu va rămâne nepedepsit”, a subliniat Annalena Baerbock la Academia de Drept Internaţional de la Haga.

”Este important pentru noi să avem o componentă internaţională, de exemplu un loc în afara Ucrainei, cu susţinerea financiară a partenerilor şi cu procurori şi judecători internaţionali”, a subliniat ea. ”Ar fi un nou format”, a adăugat ea.

Apel la modificarea statutului CPI

Şefa diplomaţiei germane a anunţat apoi că va discuta cu Ucraina şi cu alţi alaiţi despre o ”soluţie specială” care şi-ar putea ”deriva competenţa din dreptul penal ucrainean”.

Annalena Baerbock îndeamnă, de asemenea, la modificări ale Statutului CPI, cu sediul la Haga, pentru ca Curtea să-i poată judeca, eventual, pe conducătorii ruşi de agresiune.

Singura altă cale presupune, la ora actuală, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU – care s-ar lovi de un un veto al Moscovei, care are un mandat permanent în Consiliu, potrivit News.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro