Sari direct la conținut

Condiția impusă de Germania pentru a permite trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei

HotNews.ro
tanc Leopard 2, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
tanc Leopard 2, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Germania va permite trimiterea în Ucraina a tancurilor de fabricație germană Leopard 2 dacă Statele Unite sunt de acord să trimită, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală germană.

Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat de mai multe ori această condiție în ultimele zile, în spatele ușilor închise, a spus persoana, vorbind sub condiția anonimatului.

Aliații occidentali se vor întâlni vineri la o bază aeriană americană din Germania pentru a anunța mai multe arme Ucrainei.

Atenția se concentrează în special asupra Germaniei, care are drept de veto asupra oricărei decizii de trimitere a tancurilor Leopard, desfășurate de armatele aliate NATO în toată Europa și considerate pe scară largă drept cele mai potrivite pentru Ucraina.

Președintele polonez Andrzej Duda le-a spus miercuri participanților la un forum economic de la Davos, Elveția, că se teme că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni și, prin urmare, este crucial să se ofere sprijin suplimentar guvernului de la Kiev cu tancuri și rachete moderne.

Polonia și Finlanda au spus deja că vor trimite tancuri Leopard dacă Germania aprobă.

Berlinul spune că o decizie va fi primul punct de pe ordinea de zi a lui Boris Pistorius, noul ministru al Apărării al Germaniei.

Pistorius îl va primi joi pe secretarul american al apărării Lloyd Austin.

Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, au declarat că administrația președintelui Joe Biden urmează să aprobe trimiterea în Ucraina a vehiculelor blindate Stryker, dar nu este pregătită să trimită tancuri M1 Abrams.

Săptămâna aceasta, Marea Britanie a crescut presiunea asupra Berlinului devenind prima țară occidentală care a trimis tancuri occidentale, angajând o escadrilă de tancuri Challenger, dar tancurile Leopard sunt văzute drept cea mai bună alegere pentru a furniza Ucrainei o forță de tancuri la scară largă.

Condiția impusă de Berlin pentru a trimite tancuri Leopard a fost mai întâi raportată de Wall Street Journal, citând înalți oficiali germani, precum și de publicațiile Sueddeutsche Zeitung și Bild.

Wall Street Journal, citând înalți oficiali germani, a raportat pentru prima dată starea Berlinului pe tancuri mai devreme miercuri. Publicațiile Sueddeutsche Zeitung și Bild au avut, de asemenea, rapoarte similare.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a evitat miercuri la Davos să răspundă la o întrebare directă privind trimiterea către Ucraina a tancurilor Leopard 2 și a spus că trebuie evitat un război Rusia-NATO, potrivit The Guardian.

„De ce ezitați cu privire la decizia de a permite trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina?”, a fost întrebat Scholz, moment în care cancelarul german a spus că Germania a fost printre cei mai mari susținători ai Ucrainei.

Pentagonul încearcă să schimbe dinamica războiului din Ucraina, fără tancuri Abrams

Statele Unite urmăresc să întrerupă dinamica războiului de uzură și a frontului aproape înghețat din Ucraina, cu capacități militare nou anunțate, care speră că vor da un nou impuls luptei Kievului împotriva forțelor ruse, a declarat miercuri un înalt oficial al Pentagonului.

Dar Colin Kahl, principalul consilier politic al Pentagonului, a spus că Pentagonul încă nu este pregătit să răspundă cererilor Kievului privind tancurile de luptă M1 Abrams.

„Nu cred că suntem încă acolo”, a spus Kahl, care tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Ucraina. „Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump. Este greu de antrenat. Are un motor cu reacție.”

Șeful NATO recunoaște că Ucraina are nevoie de arme mai sofisticate

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că Ucraina are nevoie de o „creștere semnificativă” a armelor într-un moment crucial al invaziei Rusiei, iar un astfel de sprijin este singura cale către o soluție pașnică negociată, relatează Reuters.

„Acesta este un moment crucial în război și este necesară o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru Reuters într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

„Dacă vrem o soluție pașnică și negociată mâine, trebuie să oferim mai multe arme astăzi”.

Întrebat la Davos despre problema tancurilor Leopard de fabricație germană – care ar necesita aprobarea Berlinului înainte de a fi exportate din Polonia sau Finlanda – Stoltenberg a spus că există un „dialog constant” între aliați. El a subliniat că Germania a oferit deja ajutor Ucrainei, dar a recunoscut necesitatea ca membrii NATO să furnizeze armament mai sofisticat, potrivit CNN.

Liderii apărării din aproximativ 50 de țări și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vor ține discuții vineri la baza aeriană Ramstein din Germania, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri de când forțele ruse au intrat în Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

Se așteaptă ca discuțiile de la Ramstein să se concentreze nu pe ceea ce vor oferi Statele Unite, ci dacă Germania își va anula opoziția față de trimiterea tancurilor de luptă Leopard în Ucraina sau cel puțin va aproba transferul acestora din țările aliate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro