Sari direct la conținut

Cum sfidează Germania în cazul Leopard 2. Pistorius neagă că țara sa blochează trimiterea tancurilor și zice că are nevoie de acordul aliaților

HotNews.ro
Tanc Leopard 2, Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tanc Leopard 2, Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral livrarea tancurilor Leopard către Ucraina, dar a spus că guvernul este gata să acționeze rapid în această problemă dacă există un consens între aliați, relatează Reuters. Astfel el subliniază că Germania va avea nevoie de acordul aliaților pentru a da undă verde pentru livrarea tancurilor de fabricație germană în Ucraina, distrugând speranțele Ucrainei privind un transfer rapid.

Adresându-se reporterilor la o întâlnire a liderilor NATO și ai apărării la Baza Aeriană Ramstein din Germania, Pistorius a negat că Berlinul ar sta în spatele blocării trimiterii de tancuri.

„Există motive întemeiate pentru livrări și există motive întemeiate împotrivă și, având în vedere întreaga situație a unui război care durează de aproape un an, toate argumentele pro și contra trebuie cântărite cu mare atenție”, a spus el, fără a detalia asupra motivelor.

Presiunea asupra Berlinului ca aceasta să furnizeze tancuri Leopard Kievului a crescut, în contextul în care sunt văzute de ucraineni drept o cheie pe front împotriva Rusiei.

Berlinul susține că are nevoie de acordul tuturor aliaților pentru a da unda verde privind tancurile Leopard 2

Miniștrii Apărării din NATO și din alte țări s-au întâlnit în Germania pe fondul avertismentelor că Rusia va lansa o nouă ofensivă pentru a ocupa părți din estul și sudul Ucrainei pe care spune că le-a anexat, dar nu le controlează pe deplin.

Statele Unite și Finlanda au anunțat noi pachete de ajutor militar înainte de reunirea de la Baza Aeriană Ramstein, unde s-a pus accentul pe acordul Germaniei de a permite țărilor din Europa care folosesc tancurile Leopard 2 să le transfere Ucrainei.

Ministrul german al Apărării Pistorius a spus că nu poate spune când va fi o decizie cu privire la tancuri, dar că Germania este pregătită să se miște rapid dacă există un consens între aliați.

„Toate argumentele pro și contra trebuie cântărite cu mare atenție”, a spus Pistorius, adăugând că problema a fost discutată vineri, dar nu a fost luată nicio decizie.

Pistorius nu a spus care aliați, dacă aceștia există, nu erau de acord cu furnizarea tancurilor și nici nu a oferit detalii despre ceea ce considera el ca fiind avantajele și dezavantajele unei astfel de politici.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut reticent să autorizeze exportul tancurilor de teamă să nu provoace Rusia. Unii oficiali occidentali au semnalat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia ar putea captura armament occidental avansat și să-i fure tehnologia.

Kremlinul a spus că furnizarea de tancuri Ucrainei nu va ajuta, iar Occidentul își va regreta „amăgirea” că Kievul ar putea câștiga pe câmpul de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind la începutul întâlnirii de la Ramstein, a mulțumit aliaților pentru sprijinul acordat, dar a spus că este nevoie de mai multe arme și mai repede.

„Trebuie să accelerăm. Timpul trebuie să devină arma noastră. Kremlinul trebuie să piardă”, a spus Zelenski, care mai devreme a sugerat că Germania împiedică alte țări să-și trimită tancurile.

Apelurile UE si NATO privind armele

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Reuters că susținătorii Ucrainei trebuie să se concentreze nu numai pe trimiterea de noi arme, ci și pe furnizarea de muniție pentru sistemele mai vechi și să ajute la menținerea acestora.

Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se reechipeze, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la întâlnire.

„Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este un moment pentru a săpă mai adânc. Poporul ucrainean privește către noi”, a spus el, fără a face referire specifică la tancuri.

O sursă guvernamentală din Germania a declarat că Berlinul va aproba transferul tancurilor Leopard dacă Statele Unite ar fi de acord să trimită tancuri Abrams, care nu au fost incluse în anunțul de joi al SUA privind un nou ajutor militar. Berlinul a spus că cele două probleme nu sunt legate.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat mai devreme că unele țări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele și că speră că decizia de a face acest lucru va fi luată.

Lituania, care se teme pentru propriul viitor dacă Rusia învinge Ucraina, a declarat că mai multe țări vor anunța trimiterea tancurilor Leopard la întâlnire.

„Unele dintre țări vor trimite cu siguranță tancuri Leopard în Ucraina, asta este sigur”, a declarat joi ministrul Apărării Arvydas Anusauskas pentru Reuters.

Finlanda a promis echipamente de apărare suplimentare în valoare de peste 400 de milioane de euro pentru Ucraina și a indicat că ar putea adăuga tancuri Leopard dacă există un acord cu aliații.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că este „moderat pesimist” că Berlinul va da undă verde. Guvernul său a sugerat că Polonia poate merge înainte indiferent dacă Germania dă undă verde.

Guvernul german a declarat vineri că nu are informații cu privire la o cerere oficială adresată Germaniei din partea vreunei țări pentru permisiunea de a exporta în Ucraina tancurile Leopard de fabricație germană.

Kievul și Moscova s-au bazat în principal pe tancurile T-72 din epoca sovietică în război, considerate de mult demodate; sute au fost distruse în ceea ce președintele rus Vladimir Putin numește o „operație militară specială” pentru a proteja Rusia și vorbitorii de limbă rusă.

Ucraina și aliații săi spun că Rusia nu se confruntă cu nicio amenințare și că încearcă doar să acapareze teritoriu.

Ajutorul SUA anunțat joi a fost evaluat la 2,5 miliarde de dolari și include 59 de vehicule de luptă Bradley și 90 de transportoare blindate Stryker, ceea ce reprezintă un total de peste 27,4 miliarde de dolari în ajutor de securitate din SUA, dar fără tancurile Abrams.

Ce sunt tancurile Leopard 2

Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1. Mai multe versiuni au fost folosite de Germania și alte 12 țări europene, precum și unele țări din afara continentului.

Acest tanc a fost utilizat în Războiul din Kosovo de Germania și în Războiul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale coaliției internaționale care au luptat împotriva regimului taliban.

Acesta are un tun principal cu calibrul de 120 de milimetri, două mitraliere MG3 ca arme secundare și este protejat de blindaj compozit, compus din straturi de ceramică, oțel și straturi elastice.

Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri.

El beneficiază de un sistem de tragere optică cu infraroșu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro