De ce sunt atât de importante tancurile Leopard 2 pentru soarta războiului din Ucraina
Germania nu a reușit să ajungă la un acord cu principalii săi aliați occidentali în ceea ce privește trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, în pofida presiunilor tot mai mari din partea NATO și a Kievului de a-și intensifica ajutorul militar înaintea unei potențiale ofensive rusești de primăvară.
Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și vital care ar consolida forțele Kievului, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, potrivit CNN.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral livrarea tancurilor Leopard către Ucraina, dar a spus că guvernul este gata să acționeze rapid în această problemă dacă există un consens între aliați, relatează Reuters.
Astfel el subliniază că Germania va avea nevoie de acordul aliaților pentru a da undă verde pentru livrarea tancurilor de fabricație germană în Ucraina, distrugând speranțele Ucrainei privind un transfer rapid.
Ce țări au tancuri Leopard 2 și în ce număr
Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.
Multe dintre ele au fost de acord să reexporte unele tancuri la Kiev, dar au nevoie de permisiunea Germaniei. Reprezentanții acestor țări care dețin tancuri Leopard s-au întâlnit în marja unei reuniuni la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului portughez al Apărării.
În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de funcționare.
Tanc Leopard 2Foto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Caracteristicile tancului Leopard 2
- Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm.
- Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie.
- Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri.
- El beneficiază de un sistem de tragere cu infraroșu.
- Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.
De ce Leopard ar trebui livrat acum, independent de Abrams
Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale Leopardului în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina.
„Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern (Mbt), bine protejat, cu senzori buni”, a declarat pentru CNN Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI).
„A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține Leopardurile aprovizionate cu piese de schimb.”, argumentează el.
Tanc de luptă Abrams M1A2 Sepv3 la Romaero – BSDAFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de Abrams, ceea ce face ca consumul de combustibil să fie mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a le susține funcționare.
Acestea sunt unele dintre motivele pentru care criticii poziției Berlinului spun că Leopard 2 ar trebui să fie trimise în Ucraina, indiferent dacă SUA decid să trimită propriile tancuri M1 Abrams.
„Leopardurile sunt disponibile în Europa”, a declarat vineri pentru CNN deputatul CDU Roderich Kiesewetter. „Abrams au nevoie de mult sprijin logistic, este mult mai costisitor să le livrezi (pe acestea, a spus el, îndemnând guvernul să renunțe la reticența sa. (integral pe CNN)
Apelurile UE si NATO privind armele
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Reuters că susținătorii Ucrainei trebuie să se concentreze nu numai pe trimiterea de noi arme, ci și pe furnizarea de muniție pentru sistemele mai vechi și să ajute la menținerea acestora.
Rusia se regrupează, recrutează și încearcă să se reechipeze, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la întâlnire.
„Acesta nu este un moment pentru a încetini. Este un moment pentru a săpă mai adânc. Poporul ucrainean privește către noi”, a spus el, fără a face referire specifică la tancuri.
O sursă guvernamentală din Germania a declarat că Berlinul va aproba transferul tancurilor Leopard dacă Statele Unite ar fi de acord să trimită tancuri Abrams, care nu au fost incluse în anunțul de joi al SUA privind un nou ajutor militar. Berlinul a spus că cele două probleme nu sunt legate.
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat mai devreme că unele țări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele și că speră că decizia de a face acest lucru va fi luată.
Lituania, care se teme pentru propriul viitor dacă Rusia învinge Ucraina, a declarat că mai multe țări vor anunța trimiterea tancurilor Leopard la întâlnire.
„Unele dintre țări vor trimite cu siguranță tancuri Leopard în Ucraina, asta este sigur”, a declarat joi ministrul Apărării Arvydas Anusauskas pentru Reuters.
Finlanda a promis echipamente de apărare suplimentare în valoare de peste 400 de milioane de euro pentru Ucraina și a indicat că ar putea adăuga tancuri Leopard dacă există un acord cu aliații.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că este „moderat pesimist” că Berlinul va da undă verde. Guvernul său a sugerat că Polonia poate merge înainte indiferent dacă Germania dă undă verde.
___