O decizie a noului comandant al forțelor rusești a declanșat o dispută bizară în rândul trupelor de invazie
O decizie a generalului Valeri Gherasimov, noul comandant al forțelor de invazie din Ucraina, a fost pe larg ridiculizată în armata rusă și criticată de unii dintre aliații președintelui Vladimir Putin, notează Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare privind evoluția războiului din Ucraina.
Evaluarea britanică notează că Gherasimov, șeful Statului Major rus pe care Putin l-a numit în fruntea forțelor din Ucraina pe 11 ianuarie, și-a început „mandatul” cu ceea ce pare o campanie de a îmbunătăți disciplina de zi cu zi a trupelor pe care le comandă acum.
După ce acesta a preluat oficial comanda forțelor de invazie ofițerii ruși au început să ia măsuri împotriva uniformelor neregulamentare, deplasărilor cu autovehicule civile, folosirii telefoanelor mobile și tunsorilor care nu sunt conforme cu standardele din manualul oficial al armatei Moscovei.
Amintim că Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că atacul ucrainean cu sisteme HIMARS asupra cazărmii de la Makiivka, în care se crede că sute de soldați ruși au murit, a fost posibil deoarece soldații și-au folosit telefoanele mobile pentru a-și suna rudele în noaptea de Revelion.
„Însă unele dintre cele mai mari derâderi au fost păstrate pentru tentativele de a îmbunătăți standardele pentru bărbieritul trupelor”, afirmă luni Ministerul britanic al Apărării cu privire la informația care a început să circule încă de săptămâna trecută pe platformele de socializare și canalele de Telegram rusești potrivit cărora soldații ceceni ai lui Ramzan Kadîrov nu respectă prevederile armatei ruse în ceea ce privește purtatul bărbilor.
Bărbile, nou motiv de disensiuni în armata rusă
Evaluarea britanică amintește luni de comentarii făcute de oficialii instalați de ruși în regiunile ocupate din Donețk care au descris măsurile împotriva bărbilor „neregulamentare” drept „o farsă” care „va afecta procesul de distrugere a inamicului”.
Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk, a vorbit personal despre acest lucru, negând că în armata rusă ar exista o prevedere împotriva purtării bărbilor. Însă unii generali ruși în retragere au confirmat existența sa pentru televiziunile de la Moscova.
Situația a atras furia liderului cecen Ramzan Kadîrov care a cerut ca unul dintre acești generali, în prezent un membru al Dumei de Stat, să fie trimis pe front după ce a declarat că bărbieritul ține de o „cerință elementară a disciplinei militare”.
„Se pare că general-locotenentul Viktor Sobolev are mult timp liber la serviciu, deoarece nu are ce face și recitește regulamentele. Nu au fost probleme în rândurile luptătorilor noștri care apărau Patria de neo-naziști, și bam! A apărut! Barba!”, a acuzat Kadîrov joia trecută într-un lung mesaj publicat pe canalul său de Telegram.
Liderul cecen a denunțat drept „provocare clară” comentariile lui Sobolev, afirmând de asemenea că „în unitatea noastră 99,9% [din militari] poartă barbă, au grijă de ea, o poartă conform Sunna (n.r. practica islamică). Și luptătorii noștri din zona operațiunii militare speciale se îngrijesc și ei de barbă”.
Ramzan Kadîrov, furios din cauza ultimelor discuții de la Moscova
Amintim că Kadîrov a mobilizat mii de luptători ceceni la Groznîi, capitala Ceceniei, încă din primele zile ale invaziei din Ucraina, majoritatea acestora revenind însă acasă după cucerirea în luna iulie a înregului teritoriu al așa-zisei republici populare Lugansk.
În luna septembrie Kadîrov a anunțat însă că va trimite din nou „trupe de elită” cecene să lupte în Ucraina în contextul numeroaselor înfrângeri suferite ulterior de armata rusă.
Nu este clar de ce generalul Valeri Gherasimov a decis tocmai acum, după aproape un an de la declanșarea invaziei rusești să dispună măsuri împotriva purtării bărbilor în armata rusă, o posibilitate fiind ca decizia să aibă legătură cu lupta pentru putere de la Moscova între diferiții oficiali care încearcă să intre în grațiile președintelui Vladimir Putin.
Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a fost unul dintre criticii vocali ai noilor măsuri, afirmând că „războiul este vremea celor activi și curajoși, nu a celor bărbieriți”.
Institutul pentru Studiul Războiului din SUA notează însă în ultima sa evaluare că Prigojin ar fi pierdut încrederea lui Putin după ce mercenarii săi nu au reușit să cucerească orașul cheie Bahmut din regiunea Donețk, în pofida faptului că au lansat atacuri sângeroase aici încă de la începutul lunii august.
Ministerul britanic al Apărării mai notează la rândul său în evaluarea sa de marți că punerea accentului pe astfel de reglementări minore în armata rusă îi fac pe Gherasimov și ministrul Apărării Serghei Șoigu să pară tot mai rupți de realitate.
Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.