Sari direct la conținut

Lista oficialilor din Ucraina demiși în urma scandalurilor de corupție. Printre ei, guvernatorii a cinci regiuni

HotNews.ro
Trupele ucrainene în regiunea Zaporojie, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Trupele ucrainene în regiunea Zaporojie, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, conform AFP, în urma scandalurilor de corupție, unul dintre acestea vizând Ministerul Apărării, în plină invazie a ţării de către Rusia.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru), Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud), Oleksandr Staruh, Sumi (nord). Dmitro Jivîtski, Herson (sud), Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe publicații ucrainene, în noiembrie, că ar fi atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Conform informaţiilor apărute în presă, el şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Guvernul i-a demis, de asemenea, pe viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov – a cărui demisie fusese anunțată deja -, pe cel al politicii sociale, Vitali Muzîcenko, şi doi viceminiştri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost, de asemenea, revocaţi din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupţie izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Cazurile de corupţie erau ceva obişnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaţilor săi occidentali, al căror sprijin militar şi financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face faţă Moscovei, notează AFP, conform Agerpres.

Scandalul de corupție din Ministerul Apărării din Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, este acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, a scris The Kyiv Independent.

Ministerul ucrainean al Apărării a negat acuzațiile din presa ucraineană, susținând că relatarea are „semne de manipulare deliberată și de inducere în eroare”, dar nu a oferit detalii suplimentare, potrivit The Kyiv Independent.

Ministerul Apărării a anunțat că dorește ca Serviciul de Securitate să investigheze „informațiile false care dăunează intereselor apărării noastre” cât timp este în vigoare legea marțială.

Pubicația ucraineană Zn a scris despre un contract al Ministerului Apărării pentru 2023 privind achiziția de alimente de la sursele sale din cadrul armatei.

Ziarul afirmă că acest contract are o valoare totală de 13,16 miliarde de grivne, echivalentul a 328,4 milioane de euro, a fost încheiat la 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî.

Contractul nu stipulează livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă”, a scris Zn.

Jurnaliștii susțin că Ministerul Apărării a fost de acord să plătească 17 grivne (48 eurocenți) pentru un ou, în timp ce prețul acestuia la unul dintre magazinele din capitală este de aproximativ 7 grivne (18 eurocenți). Un kilogram de cartofi care urmează să fie comandat pentru soldații ucraineni costă 22 de grivne (55 de eurocenți), în timp ce prețul în magazinele alimentare din Kiev este de aproximativ 9 grivne (23 eurocenți), a relatat Zn.

Imediat după dezvălurile din presă, comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor.

Scandalul de corupție în care un viceministru a fost arestat

De asemenea, mai mulți funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale din Ucraina sunt vizați în ancheta de corupție în careministrul adjunct al Infrastructurii Vasil Lozinskia fost arestat, fiind acuzat de fraudarea de fonduri publice pentru surse de energie alternativă în lunile de iarnă, conform CNN.

Conform Biroului Naţional Anticorupţie (NABU), Lozinski este acuzat că ar fi primit comisioane de 400.000 de dolari, iar în acest fel ar fi „expus şi a deturnat fonduri bugetare”. El ar fi primit banii pentru a facilita semnarea unor contracte de achiziţie la suprapreţ a unor echipamente şi utilaje, inclusiv generatoare de energie electrică.

Biroul Naţional Anticorupţie arată că în vară au fost alocate aproximativ 49 de milioane de dolari pentru „asigurarea populaţiei cu surse alternative de energie electrică, căldură şi alimentare cu apă pe timpul iernii, din cauza situaţiei cauzate de distrugerea infrastructurii critice”.

  • „Ancheta a constatat că o serie de funcţionari ai autorităţilor executive centrale şi regionale au decis să deturneze o parte din fondurile publice.
  • Pentru a realiza acest lucru, ei au lucrat cu un grup de intermediari şi s-au asigurat că au fost încheiate contracte de achiziţii cu entităţi comerciale prestabilite, la preţuri supraevaluate cu aproape 280 de milioane grivne (aproximativ 7,6 milioane de dolari)”, spun procurorii anticorupţie.

Potrivit sursei citate, în acest caz au fost făcute mai multe percheziţii, fiind găsite şi confiscate 920.000 de hrivne şi 38.700 de dolari în birourile unor oameni de afaceri.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Aleksandr Kubrakov, spunea că, duminică, Vasil Lozinski a fost eliberat din funcţia de viceministru al Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii.

Urmărește ultimele evoluții din a 335-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro