Sari direct la conținut

Şeful mercenarilor Wagner cere parlamentului rus să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia în Ucraina, a cerut parlamentului de la Moscova să interzică relatările negative din presă despre oamenii săi prin modificarea Codului penal, astfel încât „discreditarea” luptătorilor să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, relatează agențiile Reuters și News.ro.

Evgheni Prigojin a făcut această solicitare într-o scrisoare trimisă lui Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Serviciul de presă al lui Prigojin a publicat scrisoarea marţi.

Volodin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin – ca şi Prigojin -, pledează deja la rândul său pentru modificarea Codului penal pentru a permite autorităţilor să confişte proprietăţile şi bunurile ruşilor care trăiesc în străinătate şi care insultă public Rusia şi forţele sale armate.

Şeful mercenarilor Wagner, care a devenit tot mai vizibil de la începutul războiului din Ucraina, aparent în încercarea de a se bucura de favorurile lui Putin şi de a-şi spori propriile perspective, a atras atenţia în mod repetat asupra rolului major pe care luptătorii săi l-au jucat pentru a ajuta la cucerirea unor oraşe şi sate din Ucraina şi critică frecvent conducerea militară a Rusiei.

În scrisoarea trimisă lui Volodin, el acuză „anumite mass-media, bloggeri şi canale Telegram” că i-au discreditat pe unii dintre oamenii săi, în special pe condamnaţii pe care el i-a recrutat personal din închisori pentru a servi în Wagner, prezentându-i drept „băieţi răi şi criminali”.

Să fie interzise „orice critici la adresa participanţilor la operaţiunea militară specială, precum şi informaţiile despre trecutul lor infracţional”

„Astfel de practici trebuie să fie sever reprimate pentru a consolida societatea noastră în confruntarea cu ameninţările externe ale Rusiei”, spune el.

Prigojin a precizat că este necesar să fie interzise publicaţiile „de natură negativă şi orice critică la adresa participanţilor la operaţiunea militară specială, precum şi informaţiile despre infracţiunile lor din trecut”.

Unii membri Wagner, condamnaţi penali, au acceptat oferta lui Prigojin de a lupta în Ucraina timp de şase luni, în schimbul graţierii, chiar dacă iniţial fuseseră închişi pe viaţă. Singura condiţie pentru a fi graţiaţi după ce servesc în Wagner este să rămână în viaţă.

Prigojin cere acum parlamentului să incrimineze orice acţiuni sau publicaţii care discreditează astfel de persoane şi să interzică dezvăluirea publică a trecutului lor penal.

„În esenţă, oamenii care se află în cele mai periculoase părţi ale frontului şi care îşi riscă viaţa în fiecare zi şi mor pentru Patrie sunt prezentaţi ca fiind oameni de mâna a doua, lipsindu-i de dreptul de a-şi ispăşi vina în faţa societăţii şi minimalizându-le în mod voit realizările”, se plânge Prigojin în scrisoare.

Deocamdată, Volodin nu a reacţionat la solicitarea sa, dar anterior, marţi, Serghei Mironov, liderul din parlament al partidului pro-Kremlin Rusia Justă, a criticat două regiuni ruseşti despre care a spus că refuză să-i îngroape cu onoruri militare pe luptătorii din Wagner ucişi în Ucraina. „Sunt decizii inconştiente, nu poţi judeca tu ce a făcut o persoană în trecut”, a declarat Mironov. „Mai ales dacă persoana a murit cu o armă în mâini apărând Patria noastră!” – a adăugat el.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro