Sari direct la conținut

Putin a ordonat înființarea unor centre comune militare cu Belarusul. Șoigu și Lavrov, însărcinați să negocieze cu Minskul

HotNews.ro
exercitii militare comune Rusia si Belarus, Foto: AFP / AFP / Profimedia
exercitii militare comune Rusia si Belarus, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți guvernului său să negocieze crearea unor centre comune de antrenament militar cu Belarus, aliatul Moscovei, pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei, transmite AFP, citată de The Moscow Times.

Într-un decret emis marți, Putin i-a însărcinat pe ministrul apărăii Serghei Șoigu și ministrul de externe Serghei Lavrov să negocieze cu Minskul crearea unor astfel de centre, fără a face alte precizări.

Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune.

Însă până acum, armata belarusă nu a luptat pe teritoriul ucrainean.

Minskul susține că forța militară comună pusă la cale de Rusia și Belarus în luna octombrie are doar scop „defensiv”.

Cele două țări desfășoară în mod constant exerciții militare de amploare, alimentând în mod regulat speculațiile potrivit cărora armata belarusă ar putea lansa, de asemenea, un asalt asupra Ucrainei.

La începutul acestei luni, Moscova și Minsk au lansat exerciții comune ale forțelor aeriene în Belarus, care sunt programate să dureze până la 1 februarie.

Rusia și Belarus au început un antrenament de o săptămână de pregătire a personalului pentru comanda comună a grupării lor regionale de forțe, a anunțat marți Ministerul belarus al Apărării, citat de Reuters.

Antrenamentul face parte din pregătirea pentru exercițiile comune pe care cele două țări le vor organiza în Rusia în septembrie, a precizat ministerul.

Urmărește ultimele evoluții din a 342-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro