Rusia a dat drumul la „Big Brother”: Cum funcționează sistemul Okulus de monitorizare a internetului
Rusia a anunțat luni lansarea „Okulus”, sistemul său de monitorizare a internetului pentru depistarea conținutului despre care afirmă că este interzis de legislația țării, relatează Interfax.
Sistemul a fost lansat de către centrul GRCHTS, o organizație subordonată Roskomnadzor, agenția rusă de supraveghere a mass-media și telecomunicațiilor.
Anunțat în luna august a anului trecut, la 6 luni de la declanșarea invaziei în Ucraina, Okulus este descris drept un sistem de căutare automată a postărilor făcute în mediul online sub formă de text, dar și în „secvențe, combinații de obiecte, compoziții de imagini, fețe, dar și în statica și dinamica mișcărilor”.
GRCHTS intenționează ca toate funcționalitățile sistemului să fie finalizate până în 2025.
„Sistemul informațional (IS) Oculus a fost deja lansat și își îndeplinește sarcinile pe deplin – detectează încălcări ale legii în imagini și materiale video”, a anunțat centrul de stat rus într-un comunicat remis presei.
Acesta a mai precizat că sistemul Okulus a fost testat în decembrie și că începând cu luna ianuarie a început să fie integrat cu sistemele de monitorizare deja existente. Costul proiectului se ridică la 57,7 milioane de ruble (7,34 milioane de euro).
GRCHTS afirmă că sistemul dezvoltat de o companie privată detectează automat în special postări cu conținut „extremist”, solicitări la proteste ilegale, legate de suicid, care promovează consumul de droguri sau propaganda LGBT.
Rusia își intensifică monitorizarea internetului
Interfax amintește că, anterior, specialiștii centrului analizau imagini și videoclipuri în special „manual”, reușind să proceseze în medie 106 imagini și 101 videoclipuri pe zi.
Însă GRCHTS afirmă acum că Okulus va analiza peste 200.000 de imagini pe zi, la o rată de aproximativ două cadre sau imagini în fiecare secundă.
Centrul mai afirmă că „de la începutul operațiunii militare speciale din Ucraina a existat un volum și o viteză fără precedent de difuzare a falsurilor, care vizează înlocuirea faptelor reale cu o realitate special construită”.
„Pe baza cerințelor Parchetului General al Federației Ruse, în 2022 au fost depistate 102.600 de resurse de internet care conțin informații inexacte (inclusiv despre cursul acțiunilor militare a Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei)”.
Centrul afirmă că în 2021 au existat doar 7.200 de postări cu informații false, în timp ce în urmă cu trei ani numărul lor s-a ridicat la 1.500.
„Cel mai folosit instrument în mâinile surselor anti-ruse a devenit conținut vizual, care este capabil să facă o impresie mai mare asupra emoțiilor utilizatorilor”, mai spune GRCHTS.
„Dinamica numărului de încălcări detectate demonstrează o creștere asemănătoare unei avalanșe de conținut pentru toate tipurile de informații interzise. Toate acestea arată importanța unei analize detaliate a atacurilor informaționale în conținutul grafic și posibilitățile de contracarare a acestora. Crearea unui sistem este răspunsul nostru la provocări și acțiuni anti-ruse din resurse străine”, mai afirmă centrul.
Anul trecut Rusia a interzis marile rețele de socializare pe teritoriul său, afirmând că permit postări care încalcă legislația rusă și catalogându-le drept „organizații extremiste”.
Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.
FOTO articol: © Andreblais | Dreamstime.com