FOTO „Dovada” prezentată de bloggerii militari ruși că Ucraina s-ar pregăti să invadeze Transnistria / Igor Dodon intervine și el
Bloggerii militari ruși au publicat o fotografie despre care susțin că reprezintă „dovada” că Ucraina s-ar pregăti să atace Transnistria, în timp ce fostul președinte moldovean Igor Dodon a ieșit joi cu un apel către liderii de la Kiev.
Pe canalele de Telegram ale bloggerilor militari ruși, ce au sute de mii de urmăritori în țara condusă de Vladimir Putin, a început să fie rostogolită o fotografie despre care aceștia afirmă că arată blindate ucrainene la Platonove, un punct de trecere al frontierei aflat la doi kilometri de granița Transnistriei.
RuzZian bloggers „revealed” that near the Platonovo border checkpoint (Odesa region), just 2 km away from occupied Transnistria, UA forces fixed roads & moved in military equipment. Currently the US, Ukraine & Romania are assisting Moldova. I hope more countries will help.#lviv pic.twitter.com/sJbu3DqGYC
— TheLvivJournal (@LvivJournal) February 22, 2023
Blogerii militari ruși au început să distribuie pe larg această imagine după ce Ministerul rus al Apărării a declarat joi că Ucraina ar face pregătiri pentru invadarea Transnistriei, regiunea din Republica Moldova unde elementele pro-ruse au declanșat un război separatist în 1992, conflict ce rămâne „înghețat” până în ziua de azi.
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că Ucraina plănuiește să organizeze un pretins atac al forțelor rusești din Transnistria ca pretext pentru lansarea invaziei.
„Potrivit informațiilor disponibile, regimul de la Kiev pregătește în viitorul apropiat o provocare armată împotriva Republicii Moldovenești Nistrene, care va fi efectuată de unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formațiunii naționaliste Azov”, a declarat joi Ministerul rus al Apărării.
În ceea ce privește „informația” distribuită de bloggerii militari ruși, o simplă căutare pe Twitter arată că aceasta a apărut pe rețeaua de socializare de cel puțin marți, 21 februarie, ziua în care președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană.
\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 The activity of military equipment was noticed on the border of the Odessa region and Transnistria
Armored vehicles of the Armed Forces of Ukraine are located on the side of the Kirovograd highway. Taken a few kilometers from the Platonovo checkpoint. pic.twitter.com/7i6ScJwgpm
— Sprinter’ (@Sprinter0000000) February 21, 2023
Mai mulți politicieni moldoveni au denunțat decizia lui Putin, unii afirmând însă că Kremlinul nu a respectat oricum niciodată suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Rusia încearcă din nou să agite spiritele în Transnistria
Nu este clar nici dacă fotografia a fost măcar realizată în locul în care susțin bloggerii militari din Rusia, aceasta nefiind prima oară când propaganda Moscovei încearcă să agite spiritele în legătură cu regiunea din estul Republicii Moldova.
De exemplu, la începutul lunii octombrie a anului trecut, canalul de Telegram WarGonzo care are peste 1,2 milioane de urmăritori în Rusia și îi numără printre administratorii săi pe Semen Pegov, un propagandist cu conexiuni la serviciile speciale rusești, „anunța” că Republica Moldova se pregătește să-și mobilizeze populația și să atace Transnistria împreună cu România.
„Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova – pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, afirmau pe 3 octombrie administratorii acestui canal de Telegram pro-Kremlin.
Tot în luna octombrie a anului trecut Rybar, o rețea de bloggeri militari ruși ce activează atât pe Telegram, cât și pe Twitter, publica imagini video cu blindate românești și vehiculele militare pe un tren care trecea prin Iași, sugerând că trenul cu tehnică militară se îndrepta spre Republica Moldova și speculând că e posibil scenariul în care cele două state vor ataca regiunea transnistreană.
MAPN a reclamat un „fake news” vizavi de aceste informații pe 18 octombrie, la o zi după ce înregistrarea video a fost distribuită de Rybar și apoi preluată de alte canale din Rusia.
Igor Dodon repetă retorica Moscovei despre Transnistria
Fostul președinte moldovean Igor Dodon a filmat un apel video joi după-amiaza, după declarația Ministerului rus al Apărării vizavi de presupusul plan al Ucrainei, politicianul pro-rus vorbind despre „o situație foarte, foarte periculoasă în regiune și pentru Republica Moldova, după cum o puteți vedea”.
\uD83E\uDD21 Former president of Moldova, pro-Russian Igor Dodon urges Ukraine to stay away from Transnistria, declaring that any step towards it will be „aggression against Moldova”. pic.twitter.com/zrZvgKnfHy
— Dmitri (@wartranslated) February 23, 2023
„Vedeți declarațiile ucrainenilor, vedeți declarațiile făcute de Maia Sandu. Aș vrea să fac un apel către frații noștri ucraineni. Ei sunt frații noștri. Nu avem nevoie de ajutorul vostru cu Transnistria. Rezolvați-vă problemele voastre. Ne vom ocupa noi de Transnistria, este teritoriul nostru, țara noastră”, a afirmat Dodon în mesajul său transmis în limba rusă.
„Iar noi vom rezolva această problemă pe cale pașnică, nu cum vor ei să o facă. Ei vor să aducă trupe și așa mai departe. Orice pas al Ucrainei către Transnistria va fi o agresiune împotriva Republicii Moldova. Ucraina și ucrainenii vor deveni imediat agresori”, a subliniat fostul președinte moldovean.
În luna noiembrie a anului trecut Dodon a fost eliberat din arestul la domiciliul și plasat sub control judiciar, cu interdicție de a părăsi teritoriul Republicii Moldova. El fusese reținut în luna mai, fiind pus sub acuzare într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”.
Tensiuni între Rusia și Republica Moldova
Putin a anulat decretul privind suveranitatea Republicii Moldova asupra chestiunii transnistriene la o zi după ce purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile cu Chișinăul sunt foarte tensionate și a amintit de trupele rusești aflate în regiune.
„Conducerea [de la Chișinău] se concentrează pe tot ce este anti-rusesc, ei alunecă în isterie anti-rusească”, a mai spus acesta.
Comentariile lui Peskov au venit în contextul în care la începutul săptămânii trecute președintele moldovean Maia Sandu a afirmat că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.
Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.
„Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova. Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova. Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova”, a spus Zelenski pe 10 februarie în timpul vizitei sale la Bruxelles.
Kremlinul a respins imediat acuzațiile lui Zelenski, Peskov afirmând în timpul conferinței sale de presă din ziua respectivă că nu știe despre ce document ar fi vorba.
Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.