Sari direct la conținut

Rusia vrea să facă ilegală „discreditarea” mercenarilor Wagner conduși de „bucătarul” lui Putin

HotNews.ro
Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea Wagner, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea Wagner, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Mai mulți deputați ruși au depus amendamente la legislația care incriminează „discreditarea” forțelor armate ale țării pentru a include și „formațiile de voluntari” precum gruparea de mercenari Wagner condusă de Evgheni Prigojin.

„Astăzi, împreună cu colegii mei, am depus în Duma de Stat amendamente la Codul penal și la Codul contravențiilor administrative privind răspunderea pentru discreditarea participanților la o operațiune militară specială”, a anunțat Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului rus, potrivit TASS.

El a precizat că pedepsele ar putea ajunge până la 5 ani de „muncă corectivă” sau forțată, sau 15 ani de închisoare, subliniind că măsura „îi va proteja pe toți cei care astăzi, riscându-și viața, asigură securitatea țării și a cetățenilor noștri”.

„Orice difuzare publică de informații false în mod deliberat, precum și acțiunile publice menite să discrediteze Forțele Armate ale Federației Ruse, formațiile de voluntari, organizațiile și persoanele care ajută la îndeplinirea sarcinilor atribuite Forțelor Armate ale Federației Ruse, sunt inacceptabile”, a mai afirmat acesta.

Se pare că parlamentul rus vrea să adopte proiectul în procedură de urgență, o a doua lectură a sa fiind programată pentru ziua de joi, 2 martie, el putând ajunge la vot marțea viitoare.

Evgheni Prigojin a cerut personal protejarea luptătorilor săi de „discreditare”

Vasili Piskarev, președintele Comisiei pentru Securitate și Anticorupție din Duma de Stat, a fost cel care a anunțat la începutul lunii februarie pregătirea acestui proiect de lege.

El a menționat la momentul respectiv că Evgheni Prigojin, afaceristul rus care a fondat în 2014 gruparea Wagner, i-a cerut lui Volodin să găsească o soluție legislativă la această „problemă”.

Parlamentul rus a adoptat încă din luna martie a anului trecut, la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina, deja faimoasa lege care incriminează răspândirea de „informații false” despre forțele armate ruse, deși ea lasă loc și pentru amenzi administrative în unele situații.

Tot în martie 2022 parlamentul rus a extins sfera de aplicare a acestei legi pentru a acoperi toate „organele de stat” care operează și în străinătate.

Mercenarii Wagner nu sunt recunoscuți oficial ca făcând parte din forțele armate ruse

Din ceea ce a scris presa rusă până acum, noile amendamente depuse de deputații ruși legi în esență doar extind din nou această legislație pentru a le oferi „protecție” mercenarilor Wagner față de difuzarea de „informații false” despre ei și activitățile lor pe front.

Motivul pentru care relatările negative despre gruparea Wagner erau permise în Rusia până acum ține de faptul că aceasta este în teorie o organizație paramilitară privată fondată și susținută de Prigojin, și nu o entitate oficială a statului rus.

De altfel Prigojin a și făcut referire la acest lucru chiar zilele trecute în una dintre criticile sale la adresa ministerului rus al Apărării vizavi de aprovizionarea cu muniție a mercenarilor săi.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin a refuzat să dea curs cererilor unor parlamentari de a recunoaște oficial drept combatanți ai statului rus companiile militare private, dar a ordonat ca familiile mercenarilor să fie puse pe picior de egalitate cu soldaţii şi familiile militarilor din forțele armate atunci când vine vorba de acordarea de compensaţii sociale.

Gruparea Wagner nu este privită cu ochi buni în Rusia

Propunerile depuse acum în parlamentul rus vin în contextul în care pe canalele de Telegram extrem de populare în Rusia au apărut relatări cu privire la faptul că populația generală nu ar privi cu ochi buni mercenarii Wagner, după ce aceștia au recrutat zeci de mii de deținuți din penitenciarele rusești, unii dintre aceștia fiind criminali condamnați.

Indiferent de faptele pentru care au fost condamnați, acești deținuți sunt grațiați după încheierea stagiului obligatoriu de luptă în Ucraina, care durează 6 luni. La începutul lunii ianuarie Prigojin a anunțat personal grațierea unui prim lot de mercenari recrutați din închisorile și coloniile penale ale Rusiei.

„Ei și-au îndeplinit contractul. Au lucrat cu onoare și demnitate. Ei au fost primii. Nimeni de pe lumea asta nu muncește la fel de greu ca ei”, a declarat Prigojin pe 5 ianuarie pentru RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Pe 9 februarie el a anunțat că gruparea sa paramilitară a pus capăt recrutărilor din închisorile rusești.

Supranumit „bucătarul” lui Putin datorită firmei sale Concordie care se ocupă de cateringul Kremlinului, Evgheni Prigojin a devenit în ultimele luni una dintre figurile centrale ale eforturilor de război ale Rusiei, după ce administrația lui Putin a negat timp de ani de zile orice legătură cu organizația paramilitară.

Urmărește ultimele evoluții din a 371-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro