Rusia se declară „serios îngrijorată” de situația de la granița sa de sud
Rusia și-a exprimat luni „îngrijorări serioase” cu privire la escaladarea tensiunilor în regiunea Nagorno-Karabah, unde se crede că 5 persoane au murit într-un schimb de focuri între etnici armeni și trupele azere, relatează TASS.
Ministerul rus al Apărării afirmă că duminică trupe azere au deschis focul asupra unei mașini care transporta oficiali pro-armeni din rândul forțelor de ordine în regiune, ucigând trei persoane și rănind o alta. Doi militari ai Azerbaidjanului au fost de asemenea uciși după ce oamenii din mașină au început la rândul lor să tragă, potrivit Moscovei.
Confruntarea mortală vine după aproape 3 luni de noi tensiuni între Armenia și Azerbaidjan cu privire la Nagorno-Karabah. Această regiune este recunoscută la nivel internațional ca făcând parte din Azerbaidjan dar este populată preponderent de etnici armeni.
Baku și Erevanul au purtat două războaie sângeroase pentru controlul regiunii, zeci de alte confruntări de anvergură mai mică având loc în zona de graniță în ultimii 35 de ani.
În luna decembrie azeri care susțin că sunt „activiști de mediu” au blocat coridorul Lacin, singurul drum care leagă regiunea de Armenia.
Armenia afirmă că blocada a dus la o penurie de alimente și medicamente în Nagorno-Karabah, acuzând Azerbaidjanul că a pus la cale o epurare etnică aici. Guvernul de la Baku neagă aceste acuzații, susținând că protestatarii militează împotriva unor operațiuni miniere ilegale ale Armeniei.
Rusia face apel la „reținere” și detensionarea situației
Într-un comunicat remis luni presei purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „îndemnăm ambele părți să dea dovadă de reținere și să ia măsuri pentru a detensiona situația”.
Ea a mai precizat că în ultimele zile au avut loc încălcări repetate ale acordului de încetare a focului convenit de cele două părți.
Mai devreme în cursul zilei Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale de menținere a păcii au intervenit pentru a opri confruntarea de duminică și că ține legătura atât cu Armenia, cât și Azerbaidjanul, pentru a afla ce s-a întâmplat.
„Acest incident confirmă din nou nevoia imperativă ca Baku și Erevanul să își reia negocierile pe cât de curând posibil”, a mai spus Maria Zaharova.
În noiembrie 2020 Rusia a trimis 2.000 de militari în Nagorno-Karabah cu scopul de a menține pacea în regiune, ca parte a unui acord de încetare semnat de Armenia și Azerbaidjan.
Însă după izbucnirea unor noi lupte în luna septembrie a anului trecut Armenia a acuzat de mai multe ori trupele ruse că nu își îndeplinesc obligațiile. Kremlinul a respins aceste acuzații, provocând tensiuni fără precedent cu Armenia, țară care face parte din OTSC, alianța militară condusă de Moscova.