SUA sancționează o rețea de companii din China care furnizează Iranului piese pentru dronele folosite de Rusia în războiul din Ucraina
Statele Unite au impus joi sancțiuni unei rețele din China care sprijină eforturile Iranului de a fabrica drone, care ajung să fie ulterior folosite de Rusia în războiul său din Ucraina, a declarat Departamentul de Trezorerie, relatează Reuters și CNN.
Rețeaua „este responsabilă pentru vânzarea și expedierea a mii de componente aerospațiale, inclusiv componente care pot fi utilizate pentru aplicații UAV”, a spus departamentul într-un comunicat.
Trezoreria SUA a impus noile sancțiuni în cea mai recentă încercare de a submina sprijinul pentru mașina de război a Kremlinului și finanțarea regimului iranian, pe măsură ce aceste două țări își consolidează cooperarea.
Sancțiunile emise astăzi vizează o rețea de cinci companii cu sediul în China și un angajat care sprijină rețeaua de achiziții a vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) a Iranului și sunt responsabile pentru vânzarea și expedierea a „mii de componente aerospațiale”, potrivit Trezoreriei.
Mai exact, rețeaua furnizează componente companiei Iran Aircraft Manufacturing Industrial , despre care guvernul SUA spune că ajută la producerea dronelor Shahed-136 care a fost exportată în Rusia pentru a fi utilizată în invazia sa din Ucraina.
„Iranul este direct implicat în pierderea veților civililor ucraineni care rezultă din utilizarea de către Rusia a UAV-urilor iraniene în Ucraina”, a declarat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson.
Potrivit unor surse citate de The Guardian, Iranul folosește ambarcațiuni și o companie aeriană de stat pentru a introduce noi tipuri de drone armate avansate cu rază lungă de acțiune în Rusia pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei.
Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită specială la Teheran în noiembrie, unde li s-a arătat o gamă completă de tehnologii iraniene.
Cu acea ocazie, delegația rusă de 10 oameni a selectat șase drone Mohajer-6, care au o rază de acțiune de aproximativ 200 km și poartă două rachete sub fiecare aripă, împreună cu 12 drone Shahed 191 și 129.
Spre deosebire de mai cunoscutele drone Shahed 131 și 136, care au fost utilizate intens de Rusia în raidurile kamikaze împotriva țintelor ucrainene, acestea sunt proiectate să livreze bombe și să se întoarcă intacte la bază.
Iranul a spus că a furnizat drone Rusiei, dar că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului, precum și înalți oficiali, precum șeful NATO, Jens Stoltenberg, au confirmat că Teheranul continuă să trimită Rusiei drone. De asemenea există planuri comune ale Moscovei și Teheranului de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene.
Citește și: