Sari direct la conținut

Kremlinul se plânge că Republica Moldova are „prejudecăți nejustificate” față de Rusia: „Suferă probabil de infectare”

HotNews.ro
Dmitri Peskov, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia
Dmitri Peskov, Foto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Kremlinul a declarat joi că regretă „prejudecăţile nejustificate” ale Republicii Moldova la adresa Moscovei şi că Rusia rămâne deschisă bunelor relaţii, transmit Reuters și Agerpres.

„Rusia a fost mereu – şi rămâne – deschisă stabilirii de relaţii de bună vecinătate şi reciproc avantajoase cu (Republica) Moldova. Regretăm sincer că conducerea R. Moldova manifestă prejudecăţi nejustificate şi neîntemeiate la adresa Moscovei”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Suferă probabil de infectare cu rusofobie”, a deplâns el cu privire la Republica Moldova.

Comentariile sale vin la doar o zi după ce jurnaliștii de la Yahoo News au prezentat detalii dintr-un plan întocmit de Moscova înainte de declanșarea invaziei în Ucraina și care are drept obiectiv destabilizarea Republicii Moldova.

Documentul obținut de jurnaliștii de la Yahoo News ca parte a unei anchete internaționale în care au fost implicate peste 10 site-uri și organizații de presă din Europa a fost redactat de Directoratul Prezidențial pentru Cooperare Transfrontalieră, același departament al Kremlinului care a elaborat o strategie asemănătoare în legătură cu planurile Moscovei de a anexa Belarusul.

Planul Rusiei pentru Republica Moldova

Planul pentru Republica Moldova redactat la Moscova este împărțit în 3 categorii distincte: sectoarele politice, militare și de apărare; sectorul umanitar; și sectorul comercial și economic. Fiecare capitol prevede obiective specifice pe care autorii documentului le-ar dori atinse pe termen scurt (până în 2022), mediu (până în 2025) și lung (până în 2030).

Strategia rusă prevede nu doar ingerința în alegerile de la Chișinău prin susținerea unor actori ca oligarhul fugar Ilan Șor sau fostul președinte Igor Dodon, ci și manipularea societății civile și a opiniei publice din Republica Moldova prin „neutralizarea tentativelor de a limita activitățile mass-media rusă și pro-rusă în Moldova” și „crearea unei rețele de ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovene”.

Rusia și-ar dori ca acest sistem de ONG-uri să activeze în toate domeniile vieții publice și economice, documentul stabilind drept obiectiv pentru crearea sa anul 2025.

Premierul moldovean Dorin Recean, care și-a preluat mandatul luna trecută, a confirmat după ce jurnaliștii de investigație i-au arătat documentul în biroul său de la Chișinău săptămâna trecută că acesta reflectă lucruri pe care el și numeroși liberali din guvern le suspectau sau cunoșteau.

„Timp de ani de zile nu am acordat atenție propagandei rusești și televiziunilor rusești care au fost mereu prezente aici. Iar când am început să ne apropiem de ele propaganda s-a mutat pe Telegram, Facebook, VKontakte, TikTok. Cu Telegram și TikTok nu putem face nimic în afară de a tăia firul. Peste 30 de ani de propagandă, vedem efectele acum”, a declarat el cu privire la unele dintre obiectivele prevăzute în document.

„Când oamenii se tem, ei spun ‘ok, ursul rus e prea mare pentru noi. Poate putem ajunge la un fel de înțelegere și acord cu el și nu ne va atinge’. Aș fi foarte fericit ca oamenii din Moldova să vadă acest document”, a mai declarat premierul Republicii Moldova.

Chișinăul afirmă că a dejucat o tentativă de destabilizare din partea Moscovei

Poliția Republicii Moldova a anunțat în dimineața zilei de 12 martie că a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia după infiltrarea unui agent în guparea de diversioniști pro-ruși finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, fiind arestate zeci de persoane implicate.

Poliția de la Chișinău afirmase cu o zi înainte că are informaţii că la următorul protest împotriva guvernului președintelui Maia Sandu se intenţionează organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordine în masă.

„Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în această grupare a intrat în contact direct cu persoana din Federația Rusă care se prezenta sub pseudonimul Mai Sandu, care dirija acțiunile împreună cu altă persoană, atât cu cetățenie a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Federația Rusă”, a declarat șeful poliției moldovene, Viorel Cernăuțean.

Acest cetățean, venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit în luna ianuarie în R. Moldova, unde a prezentat alt pașaport, schimbând în nenumărate rânduri numele său de familie”, a mai precizat el.

Președintele moldovean Maia Sandu a denunțat încă de pe 13 februarie un plan violent al Rusiei de a submina Republica Moldova și guvernul său pro-occidental.

Maia Sandu a spus că planul Rusiei de „acţiuni subversive” pe teritoriul Republicii Moldova nu este unul nou – tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor instituţiilor de securitate şi de asigurare a ordinii publice.

În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă”, a afirmat ea.

Urmărește ultimele evoluții din a 386-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro