Sari direct la conținut

Financial Times: O firmă britanică a exportat produse electronice de 1,2 miliarde de dolari în Rusia, în ciuda sancțiunilor / Un ucrainean implicat

HotNews.ro
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

Firma britanică Mykines Corporation ar fi exportat în Rusia echipamente tehnice în valoare de 1,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina, inclusiv microcipuri de înaltă performanță, echipamente de telecomunicații și servere, încălcând potențial sancțiunile la export, a relatat Financial Times.

Compania, înregistrată la Londra, ar fi exportat bunuri supuse restricțiilor de cel puțin 982 de milioane de dolari.

Vânzarea unor astfel de bunuri către Rusia fără acordul guvernului britanic ar putea constitui o încălcare a sancțiunilor sale, în pofida traseelor acestora, în principal prin China, citează Kyiv Independent.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat pentru Financial Times că autoritățile iau „foarte în serios” posibilele încălcări, dar nu a discutat detaliile privind modul în care aplică sancțiunile.

„Toate companiile înregistrate în Marea Britanie sunt obligate prin lege să respecte regimul de sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat sursa Financial Times.

Un ucrainean avea control semnificativ

Investigația ziarului a descoperit că persoana care figura ca având „control semnificativ” în cadrul firmei era Vitalii Poliakov, un ucrainean în vârstă de 53 de ani.

Înregistrările obținute de Financial Times arată că exporturile companiei în Rusia au luat brusc avânt după invazia din 24 februarie.

Statele membre ale G7 ar fi discutat în februarie dacă să sancționeze companiile din China, Iran și Coreea de Nord care furnizează Rusiei piese și tehnologii cu scop militar, a relatat Bloomberg.

Rusia continuă să aibă acces la cipuri și tehnologii străine prin intermediari precum Iran sau Coreea de Nord, a declarat Thea Kendler, secretarul adjunct al Comerțului din SUA pentru administrarea exporturilor.

China a ripostat anterior la afirmațiile potrivit cărora unele dintre firmele sale de stat ar putea ajuta Rusia în războiul din Ucraina, spunând că Washingtonul ar trebui să înceteze să mai trimită arme dacă dorește ca războiul să se încheie, a relatat Bloomberg.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro