Sari direct la conținut

„Nu mă căiesc”. Regretul rusului care l-a sfidat pe Putin. Kara-Murza riscă 25 de ani de înschisoare

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, acuzat de înaltă trădare şi care riscă 25 de ani de închisoare, a afirmat luni că este „mândru” de angajamentul său politic, în timpul unei declaraţii făcute în cadrul procesului său, emblematic pentru ampla represiune declanşată de autorităţi în Rusia, informează AFP și Agerpres. Cunoscutul critic al Kremlinului regretă că nu a putut să determine mai multă lume să vadă ce pericol reprezintă Putin pentru Rusia și întreaga lume.

Evocând luările sale de poziţie împotriva ofensivei ruse în Ucraina şi împotriva lui Vladimir Putin, Kara-Murza a declarat că subscrie „la fiecare cuvânt pe care l-am spus şi la ceea ce mi se reproşează în această acuzaţie”.

„Nu doar că nu mă căiesc pentru toate acestea, ba chiar sunt mândru de ele”, a adăugat Kara-Murza în această ultimă declaraţie – postată pe Telegram de jurnalistul Aleksei Venediktov – înainte de pronunţarea pedepsei de către tribunal.

„Îmi reproşez un singur lucru (…), că nu am reuşit să conving destui dintre compatrioţii mei şi oameni politici din ţările democratice de pericolul pe care regimul actual de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia şi pentru lume”, a adăugat el.

Parchetul rus a cerut săptămâna trecută 25 de ani de închisoare împotriva opozantului Kara-Murza, în cadrul acestui proces ce se desfăşoară în spatele uşilor închise.

Vladimir Kara-Murza este vizat de trei acuzaţii grave: „înaltă trădare”, răspândire de „informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie „indezirabilă”.

Aflat în detenţie provizorie din aprilie 2022, Kara-Murza este un vechi opozant al lui Vladimir Putin. El era cât pe ce să moară după ce a fost, potrivit lui, otrăvit de două ori, în 2015 şi 2017, tentative de asasinat pe care le atribuie puterii ruse.

Potrivit avocatului său Vadim Prohorov, opozantul suferă de polineuropatie şi patologie neuromusculară, consecinţe ale celor două otrăviri.

În pofida presiunilor în creştere asupra opozanţilor, Kara-Murza a refuzat să părăsească Rusia: înainte de arestarea sa, el rămăsese unul dintre ultimii critici cunoscuţi ai Kremlinului care nu fugise din ţară sau nu fusese întemniţat.

„Ştiu de asemenea că va veni o zi când tenebrele care acoperă ţara noastră se vor disipa (…), când cei care au instigat şi au declanşat acest război (în Ucraina) vor fi calificaţi drept criminali, şi nu cei care au încercat să-l oprească”, a mai spus Kara-Murza în timpul acestei declaraţii făcute înainte de pronunţarea verdictului.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro