Scurgerea informațiilor secrete a fost provocată de o dispută între gameri pe tema războiului din Ucraina
Informațiile secrete extrem de sensibile ale Pentagonului au fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor găzduite de Discord, în timpul unei dispute pe tema războiului din Ucraina, spun analiștii informațiilor din surse deschise, relatează The Guardian.
Proveniența scurgerii de informații poate părea neobișnuită și bizară, dar este departe de a fi prima dată când o dispută între gameri ar declanșa o breșă de informații, provocând probleme atât pentru platformele militare, cât și pentru platformele de gaming.
Informațiile secrete au fost scurse prima dată în ianuarie pe un server Discord
Existența informațiilor a fost expusă în timp ce documente care atătau cifre estimative ale victimelor luptelor din Bahmut au început să circule săptămâna trecută pe rețelele publice de socializare.
Două versiuni ale acelor documente, dintre care una a fost modificată digital pentru a subestima numărul victimelor rusești și a supraestima numărul victimelor ucrainene, au început să fie transmise printre observatorii războiului. Unul dintre documente, cu cifrele corecte, a rezultat dintr-o scurgere pe forumul 4chan, care a dat naștere mișcării de extremă dreapta „alt right”.
În același timp, un al doilea set de documente, inclusiv imaginea editată, a început să circule prin canalele pro-ruse de Telegram.
Cu toate acestea, niciuna nu era sursa originală. Înainte de a apărea pe marele internet public, documentele au fost partajate chaturile găzduite de Discord, o aplicație de chat pentru pasionații de jocuri video. Pe un server, numit „Minecraft Earth Map”, 10 dintre documente au fost postate încă din 4 martie, cu o lună înainte de a apărea pe 4chan.
„După o scurtă discuție aprinsă cu o altă persoană de pe server despre Minecraft Maps și războiul din Ucraina, unul dintre utilizatorii Discord a răspuns: „Uite, niște documente scurse” – atașând 10 documente despre Ucraina, dintre care unele purtau marcajul de „top secret”, a spus Aric Toler, analist la grupul de cercetare investigativă Bellingcat.
Utilizatorul respectiv le găsise, la rândul său, pe un alt server Discord, condus de și pentru fanii YouTuberului filipinez WowMao, unde au fost postate 30 de documente cu trei zile mai devreme, laolaltă cu „zeci” de alte documente neverificate despre Ucraina. Cu toate acestea, chiar și aceasta nu părea a fi sursa originală: un al treilea server Discord, numit printre altele „Thug Shaker Central”, ar fi putut fi locul unde documentele au fost postate inițial încă de la jumătatea lunii ianuarie.
„Postările și listele de canale arată că utilizatorii serverului erau interesați de jocurile video, muzică, creștinismul ortodox și fandom ((cultură a fanilor cu interese comune) pentru popularul YouTuber „Oxide”,” a spus Toler, făcând referire la canalul de YouTube cu temă militară.
„Acest server nu era în mod deosebit de natură geopolitică, deși utilizatorii săi au avut o poziție ferm conservatoare în mai multe probleme. Injuriile rasiale și memele rasiste au fost împărtășite pe scară largă”, au spus membrii lui Bellingcat.
Simulatorul de luptă cu vehicule War Thunder, cunoscut pentru cantitatea mare de scurgeri
Deşi amploarea şi sensibilitatea scurgerilor de informaţii sunt semnificative, nu este prima dată când apare o breşă în serviciile de informaţii în urma unei discuții între gameri. Un joc în special, simulatorul de luptă cu vehicule War Thunder, a devenit notoriu pentru cantitatea mare de scurgeri de informaţii legate de el, menţionează The Guardian.
Jocul, care are o reputaţie pentru acurateţe, are 70 de milioane de utilizatori la nivel mondial, ceea ce a dus la dispute regulate cu privire la echilibru şi acurateţe – ca urmare, utilizatorii au comis încălcări de securitate în cel puţin 10 cazuri separate începând cu 2020, adesea prin postarea de documente clasificate despre capacitatea armamentului activ, în încercarea de a argumenta îmbunătăţirea versiunii digitale a vehiculului.
În octombrie 2021, de exemplu, au fost postate detalii de proiectare clasificate despre tancul francez Leclerc pentru a câştiga o dispută privind viteza de rotaţie a turelei.
În iulie 2021, un utilizator care pretindea că este comandant de tancuri în armata britanică a postat documente despre structura blindajului vehiculului pentru a câştiga o dispută.
În luna ianuarie a acestui an, documente de proiectare care acopereau cel puţin cinci avioane de vânătoare diferite au fost postate de patru utilizatori diferiţi.
Jocul a devenit o asemenea oglindă pentru eşecurile serviciilor de informaţii, încât compania militară Raytheon a fost nevoită să nege informaţii conform cărora ar fi întrebat în mod special despre War Thunder ca parte a unui proces de autorizare de securitate, scrie The Guardian.
New York Times a relatat joi că Pentagonul investighează modul în care au fost postate pe rețelele de socializare documente care detaliază planurile de consolidare a armatei ucrainene pentru contraofensiva planificată în această primăvară.
Sunt informațiile scurse autentice?
Scurgerea este tratată cu seriozitate de către agențiile de informații americane, care au declanșat investigații cu privire la scurgeri, iar departamentul american al Apărării a publicat o declarație în care spune că „continuă să examineze și să evalueze validitatea documentelor care circulă pe site-urile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și foarte clasificate”, relatează The Guardian.
Cu toate acestea, unele materiale care au apărut pe canalele rusești par să fi fost modificate, inclusiv numărul victimelor din conflictul din Ucraina de ambele părți, pentru a minimiza pierderile rusești și a amplifica pierderile ucrainene.
Detaliile din alte documente au fost contestate de alte țări, inclusiv afirmația că soldații francezi au fost angajați în operațiuni în Ucraina.
Asta ar putea sugera o serie de lucruri. În primul rând, informațiile nu sunt sigure și ar putea reflecta doar ceea ce agențiile americane cred că știu. Negările altor țări menționate în materiale pot fi pur și simplu un caz în care acestea mint din jenă. Cel puțin o parte din material poate fi manipulat în scopuri de dezinformare.
Cu privire la ultimul punct, Chris Meagher, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a cerut prudență în „promovarea sau amplificarea oricăruia dintre aceste documente”, adăugând că „se pare că informațiile au fost manipulate”.
De asemenea, ministerul britanic al Apărării a declarat marți că există „un nivel grav de inexactitate” în presupusele scurgeri de informații clasificate ale SUA.
„Scurgerea pe scară largă a presupuselor informații clasificate din SUA a demonstrat un nivel grav de inexactitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pe Twitter.
„Cititorii ar trebui să fie precauți în a accepta acuzațiile care au potențialul de a răspândi dezinformarea.”
Vor afecta informațiile Ucraina, în timp ce Kievul minimalizează efectul scurgerii de informații?
Cea mai mare atenție a fost acordată documentelor referitoare la Ucraina. În timp ce oficialii ucraineni au încercat să minimizeze conținutul, sugerând că ar putea fi dezinformare și subliniind că nu conține planuri de luptă concrete pentru ofensiva sa de primăvară, materialul reflectă în linii mari ceea ce mulți au bănuit: că numărul victimelor ucrainene ar putea fi mai mari decât se recunoaște și că Kievul a folosit muniție pentru diferite sisteme uneori într-un ritm obositor, ridicând semne de întrebare cu privire la cât va mai rezista.
Ucraina a fost nevoită să-și modifice unele dintre planurile militare după scurgerea unor documente clasificate ale Pentagonului, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Totuși, Mihailo Podoliak, consilier al Președintelui Ucrainei, crede că documentele nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive” difuzate de Rusia.
Scurgerea de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, potrivit Reuters.
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), care săptămâna trecută zicea că nu mai mult de cinci persoane știu unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, susține că unele dintre informațiile din documentele Pentagonului care au fost scurse pe internet „nu erau deloc secrete”
„O puteți găsi în surse disponibile public”, a spus Oleksii Danilov jurnalistului Vassili Golod de la postul german ARD, într-un interviu de duminică. Potrivit lui Danilov, Ucraina este în contact permanent cu aliații săi cheie, precum SUA, Marea Britanie, Germania și Polonia.
„Datele pentru efectuarea anumitor operațiuni, dimensiunea unităților, cine este implicat și în ce direcție – această informație este absolut secretă. Dacă cineva crede că le are, nu pot decât să-l felicit. Dar nu știu de unde ar fi putut să le ia”, a spus el.
Pe același subiect:
- Egiptul plănuia să trimită în secret 40.000 de rachete Rusiei, arată documentele clasificate scurse de la Pentagon
- Egiptul neagă informațiile secrete potrivit cărora produce rachete pentru Rusia
- Pentagon Leaks. Implicarea reală a României în războiul din Ucraina, dezvăluită în documentele secrete ajunse pe internet / Reacția Guvernului
- Mossadul ar fi încurajat protestele antiguvernamentale din Israel, potrivit scurgerilor de documente secrete americane / Guvernul israelian respinge informaţia
- Washington Post: Documente de război scurse în presă arată că Grupul Wagner a încercat să cumpere arme din Turcia
- New York Times continuă seria dezvăluirilor: Documentele scurse arată că SUA au spionat masiv armata rusă. Serviciile de informaţii americane ascultă şi aliaţi importanţi
- Rusia pare a fi autoarea scurgerii documentelor Pentagonului despre războiul din Ucraina, afirmă oficiali americani
- Ucraina ia în considerare măsuri pentru a preveni scurgerile de informații militare
- Reacția Kievului după ce documente secrete despre contraofensiva ucraineană circulă pe internet