Sari direct la conținut

Pentagon Leaks: Numărul total al victimelor ucrainene și rusești s-ar ridica la 354.000 / Cât a pierdut fiecare armată?

HotNews.ro
Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea Donbas, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea Donbas, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Documente secrete americane divulgate sugerează că până la 354.000 de soldați ucraineni și ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei la scară largă, a relatat Reuters.

Potrivit Reuters, documentele susțin că între 15.500-17.500 de soldați ucraineni au fost uciși și 109.000-113.500 au fost răniți în timpul acțiunilor.

Rusia ar avea 35.500-43.000 de soldați uciși în acțiune și 154.000-180.000 de răniți, a adăugat Reuters.

Nici armata ucraineană, nici cea rusă nu au oferit informații clare cu privire la numărul victimelor.

Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, Rusia a pierdut 180.050 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut.

Documentele citate de Reuters indică, de asemenea, că serviciile de informații americane consideră că războiul are potențialul de a se prelungi după 2023, având în vedere că atât forțele ucrainene, cât și cele rusești sunt considerate a avea o sustenabilitate de luptă „moderată”.

Informațiile secrete extrem de sensibile ale Pentagonului au fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor găzduite de Discord, în timpul unei dispute pe tema războiului din Ucraina, spun analiștii informațiilor din surse deschise, relatează The Guardian.

În urma scurgerii, Pentagonul a anunțat că a lansat o anchetă privind sursa scurgerilor.

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a vorbit miercuri despre scurgerile de informații în timpul unei vizite în Spania, recunoscând că există un „amestec” de informații adevărate și false conținute în acestea. Cu toate acestea, potrivit lui Reznikov, informațiile adevărate sunt deja depășite.

Vor afecta informațiile Ucraina, în timp ce Kievul minimalizează efectul scurgerii de informații?

Cea mai mare atenție a fost acordată documentelor referitoare la Ucraina. În timp ce oficialii ucraineni au încercat să minimizeze conținutul, sugerând că ar putea fi dezinformare și subliniind că nu conține planuri de luptă concrete pentru ofensiva sa de primăvară, materialul reflectă în linii mari ceea ce mulți au bănuit: că numărul victimelor ucrainene ar putea fi mai mari decât se recunoaște și că Kievul a folosit muniție pentru diferite sisteme uneori într-un ritm obositor, ridicând semne de întrebare cu privire la cât va mai rezista.

Ucraina a fost nevoită să-și modifice unele dintre planurile militare după scurgerea unor documente clasificate ale Pentagonului, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Totuși, Mihailo Podoliak, consilier al Președintelui Ucrainei, crede că documentele nu au „nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei” și se bazează pe „o mare cantitate de informații fictive” difuzate de Rusia.

Scurgerea de documente clasificate care detaliază planurile secrete ale SUA și NATO pentru a ajuta Kievul pare a fi o operațiune de dezinformare rusă pentru a semăna îndoieli cu privire la contraofensiva planificată de Ucraina, a declarat vineri Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, potrivit Reuters.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), care săptămâna trecută zicea că nu mai mult de cinci persoane știu unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, susține că unele dintre informațiile din documentele Pentagonului care au fost scurse pe internet „nu erau deloc secrete”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro