Sari direct la conținut

Sărbătorirea „Zilei Victoriei” ridică o problemă delicată pentru Kremlin și Vladimir Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin si Dmitri Peskov, Foto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia
Vladimir Putin si Dmitri Peskov, Foto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Sărbătorirea „Zilei Victoriei” în al Doilea Război Mondial a dat naștere unei probleme delicate de comunicare pentru Kremlin din cauza situației din Ucraina, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare asupra războiului.

Evaluarea întocmită pe baza rapoartelor serviciilor de informații de la Londra amintește că liderii mai multor regiuni învecinate cu Ucraina, inclusiv cei din Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014, au anunțat anularea festivităților legate de victoria în „Marele Război Patriotic”, denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial.

În schimb, conducătorii unor orașe rusești aflate mai departe de granița cu Ucraina au dat asigurări că planurile pentru ziua de 9 mai nu vor fi afectate de „operațiunea militară specială” din Ucraina, nefiind aparent îngrijorați de „riscurile de securitate” invocate de omologii lor aflați mai aproape de teatrul de operațiuni militare.

„Această abordare diferită subliniază însă o provocare delicată de comunicații pentru Kremlin. Putin prezintă ‘operațiunea militară specială’ în spiritul experienței din al Doilea Război Mondial. Mesajul riscă să îi neliniștească tot mai mult pe numeroși ruși care au o imagine directă asupra campaniei eșuate și prost gestionate din Ucraina”, notează evaluarea britanică de joi dimineața.

Aceasta subliniază că onorarea soldaților căzuți în luptă din generațiile anterioare ar putea evolua cu ușurință înspre discuții despre magnitudinea pierderilor actuale suferite de forțele armate ruse în Ucraina, pe care Kremlinul încearcă să le mușamalizeze.

Câți soldați ar fi pierdut Rusia

Documente scurse de la Pentagon săptămâna trecută sugerează că pierderile înregistrate de Rusia în Ucraina s-ar ridica la 35.500-43.000 de soldați uciși în acțiune și 154.000-180.000 de răniți, de aproape 3 ori mai mari decât cele înregistrate de forțele armate ucrainene în ceea ce privește numărul militarilor căzuți în luptă.

O mare parte dintre acestea au fost înregistrate începând cu sfârșitul toamnei trecute și începutul iernii, când comandamentul militar de la Moscova a folosit recruți pentru a umple golurile lăsate în liniile sale defensive de prăbușirea frontului din Harkov și alte regrese înregistrate de forțele de invazie.

În ultimele luni forțele regulate ale armatei ruse au înregistrat pierderi majore în regiunea Donețk, unde au fost folosite pentru a-i înlocui treptat pe mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin, care la rândul lor au suferit pierderi catastrofale, atât ca număr de morți și răniți, cât și datorită dezertărilor.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmitrașkovski, a declarat duminica trecută că armata rusă s-a confruntat recent cu „pierderi colosale” în apropierea orașelor Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, pierzând în fiecare zi în jur de două companii sau până la 400 de soldați.

Deși aceste cifre trebuie privite cu o notă de circumspecție întrucât nu pot fi verificate independent și războiul informațional se duce de ambele părți ale unui conflict, ele par în linie cu evaluările independente privind pierderile pe care le-au înregistrat în ultimele săptămâni forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 414-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro