Fără importuri de petrol, gaze sau diamante, fără cooperare în domeniul nuclear – Polonia a propus adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei
Polonia a prezentat luna aceasta o propunere pentru o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei pentru războiul în curs împotriva Ucrainei, care includ interzicerea importurilor de petrol şi de diamante ruseşti, potrivit unui document consultat marţi de agenția Reuters.
Propunerea scrisă, care potrivit unei surse diplomatice a fost înaintată Comisiei Europene, organul executiv al UE, constituie semnalul de deschidere pentru ceea ce ar urma să fie nişte negocieri lungi şi complexe în cadrul celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar. Toate aceste ţări trebuie să accepte să impună noi sancţiuni, notează agențiile Reuters și Agerpres.
UE a introdus deja zece serii de sancţiuni împotriva Rusiei de când Moscova a declanşat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, în februarie 2022.
Un oficial european de rang înalt a refuzat duminică solicitarea Reuters de a face vreo estimare asupra calendarului posibil pentru orice noi sancţiuni.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus anterior că o a 11-a serie de sancţiuni se va concentra pe combaterea eludării sancţiunilor deja existente, în special pentru piesele de schimb şi echipamentul pe care Rusia le desfăşoară pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei.
Propunerea Varşoviei ar urma să oprească importurile de petrol rusesc să ajungă în Germania prin ramura nordică a oleoductului Drujba. De asemenea, ea ar pune capăt importurilor de diamante şi gaz din Rusia, inclusiv de gaz natural lichefiat, şi va sista cooperarea în domeniul energiei nucleare.
Ungaria se opune sancţiunilor împotriva energiei nucleare ruse
Germania şi Lituania sunt de asemenea în favoarea unor sancţiuni în domeniul energiei nucleare, cu o perioadă de clemenţă pentru ţări precum Ungaria şi Franţa, care cooperează în acest domeniu cu Rusia.
Ungaria, care săptămâna trecută a anunţat că a convenit să modifice contractul său cu agenţia rusă Rosatom pentru extinderea centrale nucleare Paks, s-a opus până acum în mod ferm oricăror sancţiuni asupra energiei nucleare ruse.
Belgia, unde se află cel mai mare centru mondial de comerţ cu diamante, la Antwerp, a făcut până acum cu succes lobby împotriva interzicerii importurilor de diamante ruseşti.
Polonia se poziţionează în cadrul UE ca un susţinător ferm al Kievului şi împotriva agresiunii ruse, însă, îngrijorată că ar putea supăra fermierii polonezi înaintea alegerilor naţionale din acest an, Varşovia a aplicat o lovitură dură Ucrainei, interzicând importurile de cereale ucrainene.
Ungaria şi Slovacia s-au raliat acestei măsuri, problemă asupra căreia ambasadorii tuturor celor 27 de ţări membre ale UE urmează să discute miercuri, la Bruxelles.
- UE a reuşit să aprobe într-un final al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
- Varșovia spune că noile sancțiuni ale UE împotriva Moscovei sunt „prea moi, prea slabe”
- Viktor Orban a amenințat că se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei
___