Sari direct la conținut

Reportaj AFP: În Ucraina, o brigadă de asalt se antrenează pentru contraofensivă

HotNews.ro
Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptă, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

De săptămâni întregi, Ucraina promite o contraofensivă care va împinge înapoi forțele Moscovei. Într-o pădure de lângă Kiev, o brigadă de asalt se antrenează joi pentru a face exact acest lucru, cu promisiunea de a „distruge trupele rusești”, potrivit AFP.

Într-un luminiș din mijlocul unei păduri de pini, cercetașii brigăzii Bureviy („furtună” în ucraineană) joacă rolul „inamicului”, acoperindu-și fețele cu vopsea de camuflaj și purtând cagule, înainte de a se rostogoli în apa mlăștinoasă pentru a se ascunde.

Un alt grup, presupuși soldați ucraineni, lansează un atac surpriză, trăgând cu gloanțe oarbe și aruncând grenade fumigene.

Parte integrantă a Gărzii Naționale Ucrainene, brigada de asalt Bureviy, cunoscută și sub numele de „Prima brigadă prezidențială”, a fost lăudată pentru „rezistența” sa săptămâna aceasta de către șeful statului, Volodimir Zelenski.

Unitatea se mai numește și „Brigada pentru eliminarea soldaților ruși”.

Ministerul de Interne a anunțat în februarie crearea mai multor noi formațiuni militare de „atac”, printre care și Bureviy, sub umbrela Gărzii Naționale, a poliției și a polițiștilor de frontieră.

El a subliniat că voluntarii se vor alătura acestor brigăzi cu nume atrăgătoare precum „Spartan”, „Frontiera de oțel” sau „Furia”. Cele aproximativ 23.000 de persoane care au depus cereri pentru aceste brigăzi vor trebui să „întărească” armata ucraineană „în timpul viitoarei ofensive” promise de Kiev.

După mai bine de un an de invazie rusă, Ucraina insistă să recupereze prin forța armelor toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, anexată în 2014.

„Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, se arată pe site-ul de recrutare a membrilor Gărzii Naționale.

Între timp, un anunț online pentru Brigada Bureviy avertizează: „Ocupanți, se apropie o furtună!”.

„Recuperăm ceea ce ne-a fost luat”

„La începutul războiului, am adoptat o poziție defensivă. Sarcina noastră a fost să limităm înaintarea inamiculului”, a declarat pentru AFP Taras, în vârstă de 41 de ani, unul dintre oamenii din Bureviy, care s-a înrolat la scurt timp după începerea ofensivei rusești, în februarie 2022.

El a luptat în mai multe puncte fierbinți din estul Ucrainei, printre care Bahmut și Severodonețk.

„Acum trebuie să trecem la contraofensivă. Trebuie să luăm înapoi ceea ce ne-a fost luat”, spune acest fost director al unei fabrici de uși blindate.

Deși are un nume nou, această brigadă a Gărzii Naționale își poate urmări istoria încă din 2014, când cei care au luat parte la revoluția pro-occidentală de la Kiev au mers să lupte împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Astăzi, unitatea a devenit mai profesionistă, deoarece autoritățile, cu sprijinul occidental, au pus la dispoziție resurse.

Toți specialiștii lor, cum ar fi medicii militari, merg în străinătate pentru instruire, spune Taras. Și „există o aprovizionare completă cu uniforme, veste antiglonț și căști, precum și cu alimente”.

„Totul s-a schimbat foarte mult. Moralul este ridicat”, spune el.

Totuși, noii recruți nu intră imediat în luptă.

Contraofensiva, amânată „cel puțin o lună”

Unitățile sunt alcătuite din „luptători care au mai fost în luptă și au experiență, iar noi adăugăm treptat recruții”, spune Taras.

Potrivit unui ofițer de informații în vârstă de 21 de ani, al cărui supranume este „Bazooka”, efectivele brigăzii au fost „mărite de patru ori” și au „instructori occidentali”.

„În general, nivelul de pregătire a crescut, există mai multe arme”, a spus el.

Armata ucraineană a declarat că și-a pregătit soldații și a stocat muniție pentru contraofensiva sa, încercând în același timp să își menajeze oamenii și să epuizeze forțele adversarului său.

Rămâne de văzut când va începe atacul ucrainean.

Taras estimează că brigada sa nu va merge pe front timp de cel puțin o lună, deoarece specialiștii se antrenează încă în străinătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro