Sari direct la conținut

Vicepreședintele parlamentului ungar spune că Ucraina are nevoie de permisiunea Rusiei să intre în NATO

HotNews.ro
Dora Duro, Foto: Tamas Kovacs / Associated Press / Profimedia Images
Dora Duro, Foto: Tamas Kovacs / Associated Press / Profimedia Images

​Dora Duro, vicepreședintele parlamentului Ungariei, a declarat că intrarea Ucrainei în NATO fără riscuri majore de securitate este posibilă doar cu acordul Rusiei, relatează Ukraîinska Pravda.

Duro, o membră a partidului de extrema dreaptă Mișcarea Patria Noastră, a făcut comentariul într-un interviu acordat Izvestia, cel mai vechi ziar cotidian din Rusia.

„Atâta timp cât granițele Ucrainei sunt contestate și conflictul armat continuă, chiar și propriile reguli ale NATO împiedică Kievul să adere la Alianță”, a subliniat ea, adăugând că Budapesta nu vede nicio circumstanță în care Ucraina s-ar putea alătura în condiții avantajoase pentru ea Alianței Nord-Atlantice.

Însă ea a menționat apoi o condiție pentru intrarea Ucrainei în NATO: consimțământul Rusiei.

„Fără riscul de a începe un război, intrarea Ucrainei este posibilă doar dacă Rusia o aprobă sub forma unui acord definitiv”, a afirmat aceasta.

Ungaria acuză din nou că maghiarii din Ucraina sunt hărțuiți

Duro a criticat apoi ceea ce a descris drept „hărțuirea” la care sunt supuse minoritățile etnice din Ucraina de către autoritățile ucrainene.

„Conducerea ucraineană nu dorește să garanteze drepturi elementare maghiarilor, românilor, rușilor și altor minorități din țară, încercând să le limiteze drepturile existente, în special în domeniul utilizării limbii”, a acuzat ea.

„Dată fiind asistența militară sporită, Kievul simte mai puțin nevoia de compromis și de garantare a drepturilor adecvate pentru populația maghiară nativă din Transcarpatia”, a opinionat ea.

Duro a spus că autoritățile ucrainene ar putea face „pasul corect” în această direcție și ar putea acorda regiunii Transcarpatiei și altor regiuni autonomie teritorială.

Această teză a hărțuirii minorității maghiar din Transcarpatia a fost enunțată în mod repetat de oficiali de rang înalt de la Budapesta, inclusiv de către șeful diplomației ungare Peter Szijjarto. Însă chiar reprezentanți ai maghiarilor din regiune au respins acuzațiile aduse de Szijjarto.

Șeful NATO a vorbit despre aderarea Ucrainei la alianță

Comentariile făcute de Dora Duro pentru presa rusă vin la doar câteva zile după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în timpul unei vizite surpriză la Kiev că locul Ucrainei este în alianță.

„NATO este alături de voi astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Volodimir Zelenski, înainte de a-l invita pe acesta la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

„Nu știm când se va încheia acest război, dar știm că agresiunea rusă este un model toxic care trebuie oprit. Așa că trebuie să continuăm să consolidăm forțele armate ale Ucrainei. Și trebuie să ne asigurăm că există aranjamente robuste și puternice pentru securitatea Ucrainei”, a mai declarat șeful NATO.

Premierul ungar Viktor Orban a pus imediat sub semnul întrebării aceste afirmații.

Urmărește ultimele evoluții din a 425-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro