Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 426: Putin vine cu măsuri împotriva statelor care au confiscat Rusiei bunuri din străinătate /Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia aleg gazul azer / Africa de Sud ia în considerare să iasă din CPI pentru a nu-l aresta pe Putin / Rusia ar fi trimis noi tancuri de luptă în Ucraina

HotNews.ro
Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontului, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontului, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia și Statele Unite, sunt în continuă creștere, a declarat un diplomat rus de rang înalt, citat de agenția de presă TASS. China respectă statutul de națiuni suverane al fostelor state membre ale Uniunii Sovietice, a declarat ministrul chinez de externe, distanțându-se de comentariile făcute de ambasadorul din Franța, care au stârnit revoltă. Flota rusă a Mării Negre a respins un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, a declarat guvernatorul orașului, instalat de Moscova.

07:37Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite Moscovei să preia controlul temporar asupra bunurilor străine în cazul în care bunurile rusești din străinătate sunt confiscate, a anunțat marți agenția de presă Tass, relatează Reuters.
  • Zelenski: Teroarea rusească trebuie să se sfârşească la Tribunal într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului. „Fiecare manifestare a terorii ruseşti, fiecare zi de agresiune reprezintă un argument în plus că toate acestea trebuie să se sfârşească la Tribunal – într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului, împotriva celor care distrug vieţi şi oameni, care folosesc rachete împotriva muzeelor şi bombe ghidate împotriva bisericilor. Rusia trebuie să piardă. Lumea nu poate avea niciun alt obiectiv”, susţine el.
  • Ucraina a început să folosească bombele ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER primite de la americani în luna martie, însă abia acum au apărut ceea Ukraine Weapons Tracker spune că ar fi „probabil primele imagini” cu aceste bombe inteligente în acțiune.
  • Ce îi spunea un soldat rus soției după dezastrul de la Vuhledar: „Mulți au ars în tancuri” / „Oamenii (n.r separatiștii) din Donbas se comportă ca niște bandiți”. O convorbire telefonică purtată d eun soldat rus cu soția și interceptată de ucraineni dezvăluie moralul trupelor Moscovei în timpul distrugeriii coloanei de tancuri rusești de la Vuhledar din februarie. În acest apel, soldatul rus îi spune soției sale că „așa de mulți dintre băieții noștri au fost arși în interiorul tancurilor”.
  • Moscoviții au reacționat cu indiferență la anunțul președintelui american Joe Biden de marți că va candida pentru un nou mandat în 2024, unii dintre cetățeni punându-i la îndoială capacitatea de a obține din nou președinția din cauza vârstei înaintate, relatează Reuters.
  • Rusia, din cauza acțiunilor Statelor Unite, s-ar putea retrage din moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, a relatat marți agenția de presă TASS, citând de un înalt diplomat rus, relatează Reuters.
  • Kievul a fost în spatele unui atac cu drone în golful Sevastopol, au confirmat autoritățile ucrainene, dar oficialii au respins afirmațiile rusești că acest atac ar fi pus în pericol funcționarea coridorului de cereale, relatează The Guardian.
  • Două companii germane care construiesc împreună Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, s-au implicat într-o disputa legală cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, chiar dacă acestea se bucură de creșterea comenzilor din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters. De la ce a pornit totul?
  • Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul grupului estic al armatei ucrainene, a explicat marți că soldații ruși ce luptă în Bahmut apelează la noi tactici în timpul luptelor de gherilă urbană, folosind smartphone-uri cu un software special pentru a-și coordona atacurile.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 426, LIVE-TEXT:

00:54Zelenski:Teroarea rusească trebuie să se sfârşească la Tribunal într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că interesul comun este de a opri Rusia, atât prin puterea armelor, dar şi prin noi sancţiuni şi prin eforturile pentru a asigura îndeplinirea justiţiei, potrivit News.ro.

„Fiecare manifestare a terorii ruseşti, fiecare zi de agresiune reprezintă un argument în plus că toate acestea trebuie să se sfârşească la Tribunal – într-un nou Nurnberg împotriva ruscismului, împotriva celor care distrug vieţi şi oameni, care folosesc rachete împotriva muzeelor şi bombe ghidate împotriva bisericilor. Rusia trebuie să piardă. Lumea nu poate avea niciun alt obiectiv”, susţine el.

00:17Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia aleg gazul azer

Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au semnat un acord pentru creșterea importurilor de gaze naturale din Azerbaidjan, folosind infrastructura existentă. Ceremonia de semnare a acordului a avut loc la Sofia, capitala Bulgariei.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev a definit semnarea acordului „o decizie în timp util”: „Astăzi realizăm un proiect pentru secolul 21. Un proiect care crește. Ca partener de încredere în sectorul energetic, țara noastră este cu siguranță pregătită să continue această călătorie pentru a realiza obiectivele pe care ni le-am propus”, potrivit Euronews.

Putin a semnat un decret prin care Moscova preia temporar controlul asupra activelor rusești a firmelor Uniper și Fortum

23:47Moscoviții au reacționat cu indiferență la anunțul președintelui american Joe Biden de marți că va candida pentru un nou mandat în 2024, unii dintre cetățeni punându-i la îndoială capacitatea de a obține din nou președinția din cauza vârstei înaintate, relatează Reuters.

23:07Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite Moscovei să preia controlul temporar asupra bunurilor străine în cazul în care bunurile rusești din străinătate sunt confiscate, a anunțat marți agenția de presă Tass, relatează Reuters.

22:47Ucraina pregătește deja „măsuri prioritare” pentru când va fi eliberat Crimeea

Ucraina pregătește „măsuri prioritare” după momentul în care ar fi eliberat Crimeea, a marți reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, potrivit Kyiv Independent.

„Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după degajarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a declarat Tasheva.

UE nu va avea probleme cu gazele la iarnă

22:18Organizațiile rusești pentru drepturile omului au depus plângeri la Curtea Constituțională pentru a solicita abrogarea unei legi care interzice oamenilor să se pronunțe împotriva invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

21:43 UE nu va avea probleme cu gazele la iarnă

Președintele Engie este încrezător că Europa va fi aprovizionată cu gaze naturale lichefiate (GNL) iarna viitoare, în pofida absenței gazului rusesc de care continentul era dependent înainte de invazia din Ucraina, a declarat acesta, potrivit AFP.

21:30 Rusia, din cauza acțiunilor Statelor Unite, s-ar putea retrage din moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, a relatat marți agenția de presă TASS, citând de un înalt diplomat rus, relatează Reuters.

21:10Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marți că secretarul general al ONU Antonio Guterres a trimis o scrisoare președintelui Vladimir Putin cu privire la acordul cu cereale la Marea Neagră și că va exista o reacție în timp util, relatează Reuters.

El a declarat că situația legată de acordul cu cereale la Marea Neagră a ajuns într-un impas, adăugând că încă există obstacole care blochează exporturile rusești.

Lavrov a făcut comentariile în timpul unei conferințe de presă la Organizația Națiunilor Unite.

Acordul a fost reînnoit luna trecută pentru 60 de zile, dar Rusia a semnalat că s-ar putea să nu fie de acord să-l prelungească în continuare decât dacă Occidentul îndepărtează obstacolele în calea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești.

Serghei Lavrov a mai spus că Moscova nu vrea să vadă ceea ce a spus că este o discriminare față de credincioșii ortodocși din Ucraina.

Probabil primul videoclip cu „bombele inteligente” în acțiune în Ucraina

20:44Ucraina a început să folosească bombele ghidate prin satelit cu tehnologie JDAM-ER primite de la americani în luna martie, însă abia acum au apărut ceea Ukraine Weapons Tracker spune că ar fi „probabil primele imagini” cu aceste bombe inteligente în acțiune.

2O:24 Ce îi spunea un soldat rus soției după dezastrul de la Vuhledar: „Mulți au ars în tancuri” / „Oamenii (n.r separatiștii) din Donbas se comportă ca niște bandiți”

O convorbire telefonică purtată d eun soldat rus cu soția și interceptată de ucraineni dezvăluie moralul trupelor Moscovei în timpul distrugeriii coloanei de tancuri rusești de la Vuhledar din februarie. În acest apel, soldatul rus îi spune soției sale că „așa de mulți dintre băieții noștri au fost arși în interiorul tancurilor”, potrivit milbloggerului Dmitri de la War Translated.

20:05 Kievul recunoaște că a condus un atac cu drone la Sevastopol

Kievul a fost în spatele unui atac cu drone în golful Sevastopol, au confirmat autoritățile ucrainene, dar oficialii au respins afirmațiile rusești că acest atac ar fi pus în pericol funcționarea coridorului de cereale, relatează The Guardian.

Andrii Iusov, un purtător de cuvânt al apărării, a declarat pentru Suspilne: „Evenimentele recente din Crimeea au vizat exclusiv instalații militare și nu au nicio legătură cu acordul de cereale”.

„Ucraina respectă obligațiile internaționale, inclusiv îndeplinirea tuturor obligațiilor legate de coridorul cerealelor”, a adăugat Iusov.

19:57Un ONG dedicat solidarității cu Ucraina face apel la boicotarea ginului Beefeater după ce proprietarul său francez Pernod Ricard a reluat vânzarea emblematicului brand britanic către Rusia, relatează The Guardian.

19:43Rusia: Restaurantele KFC au fost înlocuite de o copie rusească

Primul restaurant Rostic’s care înlocuiește marca KFC în Rusia s-a deschis marți la Moscova, după ce celebrul lanț american de fast-food s-a retras ca răspuns la ofensiva din Ucraina, potrivit AFP.

Unele elemente ale decorului au fost schimbate, iar imaginea colonelului Sanders, emblema brandului, a dispărut. Însă designul logo-ului și al ambalajului, cu dungi roșii și albe, amintește de stilul KFC.

19:27Cel mai mare exercițiu aerian al NATO, care urmează să aibă loc în iunie, este puțin probabil să ducă la anulări de zboruri comerciale, a declarat directorul principal al traficului aerian din Europa, după ce industria aviației din Germania și-a exprimat îngrijorarea că ar putea provoca perturbări, relatează Reuters.

„Nu anticipăm că va fi nevoie ca operatorii aerieni să facă anulări pentru a satisface nevoile exercițiului”, a declarat Eurocontrol pentru Reuters într-un comunicat.

Air Defender 23 va fi unul dintre cele mai mari exerciții aeriene din istoria NATO, 25 de țări participând la exercițiul comun în spațiul aerian german, olandez și ceh. Acesta va folosi coridoare aeriene care au fost adesea folosite în scopuri de antrenament, potrivit forțelor aeriene germane.

Africa de Sud ia în considerare să iasă din CPI pentru a nu-l aresta pe Putin

19:04Două companii germane care construiesc împreună Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, s-au implicat într-o disputa legală cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, chiar dacă acestea se bucură de creșterea comenzilor din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters. De la ce a pornit totul?

18:44Partidul Congresul Național African (ANC), aflat la conducerea Africii de Sud, a cerut ca țara, criticată încă de la începutul războiului din Ucraina pentru apropierea sa față de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internațională (CPI), a declarat marți președintele Cyril Ramaphosa, relatează AFP.

18:32Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul grupului estic al armatei ucrainene, a explicat marți că soldații ruși ce luptă în Bahmut apelează la noi tactici în timpul luptelor de gherilă urbană, folosind smartphone-uri cu un software special pentru a-și coordona atacurile.

18:04 Ministerul de Externe al Suediei a anunțat marți că expulzează cinci diplomați ruși pentru că au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic, spunând că guvernul a luat foarte în serios amenințarea la securitate reprezentată de strângerea informațiilor secrete de către Rusia, relatează Reuters.

Noi declarații halucinante ale Patriarhului Kirill, care susține războiul Rusiei din Ucraina

17:34O comunitate ucraineană din sudul Braziliei a decis să-și transforme echipa locală de fotbal în FC Mariupol, un club de top desființat după invadarea Ucrainei de către Rusia, într-o demonstrație de solidaritate cu țara devastată de război, relatează The Guardian.

AA Batel, o echipă din regiunea Prudentópolis din Paraná, a declarat luni că va prelua echipamentul, stema și sigla Mariupol la un an după ce facilitățile și stadionul clubului au fost distruse în invazia pe care Moscova o numește o operațiune militară specială.

„Clubul reprezintă identitatea comunității noastre, iar comunitatea noastră este în proporție de peste 70% descendenți ucraineni și ucraineni”, a spus președintele AA Batel, Alex Lopes. „Ucraina a fost întotdeauna un mare susținător al fotbalului brazilian și a devenit o poartă importantă pentru intrarea jucătorilor pe piața europeană. Cel mai puțin atât am putea face pentru a ajuta la menținerea clubului lor în viață și pentru a oferi speranță ucrainenilor din întreaga lume”.

16:36Andrei Medvedev, un fost comandant al grupului de mercenari Wagner din Rusia care solicită azil în Norvegia a pledat vinovat, marți, pentru o bătaie în fața unui bar din Oslo și că a purtat o armă cu aer comprimat în public și a spus că se simte „foarte rușinat”, dar spune că este nevinovat de săvârșirea de violențe împotriva unui polițist, relatează Reuters.

16:16 Bilanțul persoanelor ucise de racheta rușilor care a lovit marți un muzeul din centrul oralului Kupiansk a ajuns la 2. Este vorba de două femei, a anunțat serviciul de urgență, relatează Reuters.

16:04 Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat marţi pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept „duşmani interni”, şi a declarat că patriotismul este „cea mai mare virtute”, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse RIA Novosti, citată de Reuters.

Facturi uriașe și împrumuturi fără precedent pentru țările vecine cu Ucraina

16:01Ungaria dorește ca interdicția privind importurile de grâu ucrainean să rămână în vigoare până la sfârșitul lui 2023, a declarat ministrul Agriculturii de la Budapesta, Istvan Nagy, adăugând că și alte state vecine ar dori același lucru.

15:51 Un tribunal din Rusia a condamnat un fost polițist pentru răspândirea de informații false despre armată în public, pentru că a criticat războiul din Ucraina în timpul unor convorbiri telefonice avute cu niște prieteni, notează The Guardian.

15:24 Piaţa Roşie din Moscova va rămâne închisă timp de două săptămâni, din 27 aprilie până pe 10 mai, pentru a permite pregătirea paradei organizate cu ocazia victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, transmite marţi EFE.

„Ca urmare a pregătirilor şi desfăşurării actelor solemne dedicate sărbătoririi a 78 de ani de la Victoria în Marele Război Patriotic din 1941-1945, în perioada 27 aprilie – 10 mai 2023 Piaţa Roşie va fi închisă publicului”, a anunţat într-un comunicat Serviciul Federal de Securitate.

15:07Pentru statele vecine Ucrainei, impactul financiar al războiului care a început în urmă cu 14 luni începe să se acumuleze, pe măsură ce sunt acordate subvenţii pentru energie, armatele sunt extinse, iar refugiaţii ucraineni sunt găzduiţi, trimişi la şcoală şi hrăniţi, scrie Bloomberg.

14:39Vitalia Diatchenko, jucătoare aflată pe locul 250 în clasamentul WTA, a ratat participarea la un turneu din Corsica (ITF Calvi), după ce în Cairo i-a fost refuzată îmbarcarea în avion deoarece deține un pașaport rusesc.

Rusia recunoaște că a mobilizat ilegal un număr uriaș de bărbați anul trecut

14:28Rusia a declarat „persona non-grata” consulul Republicii Moldova la Moscova și a interzis mai multor oficiali moldoveni, inclusiv ministrului de Interne de la Chișinău, să intre în țară.

14:02O sută de militari ucraineni au ajuns luni în Norvegia pentru un stagiu de pregătire de patru săptămâni, au anunțat Forțele Armate norvegiene, scrie The Kyiv Independent.

Acesta este primul curs de acest fel din Norvegia, a precizat armata, adăugând că instructorii provin din Garda Națională norvegiană.

Norvegia a livrat Ucrainei, la 20 martie, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană și patru vehicule de sprijin.

13:57Anatoli Razinkin, prim-adjunct al procurorului general al Rusiei, a anunțat marți că procurorii ruși au identificat un număr uriaș de încorporări abuzive în forțele armate ruse după decretarea mobilizării parțiale anul trecut.

13:34 Forţele ucrainene, cu baza pe malul vestic al fluviului Nipru, efectuează frecvent raiduri pe malul estic, în apropierea oraşului Herson, pentru a încerca să disloce trupele ruseşti, a declarat marţi un oficial regional.

Iuri Sobolevski, adjunctul şefului administraţiei ucrainene din Herson, a declarat că raidurile au scopul de a reduce capacitatea de luptă a trupelor ruse, care bombardează oraşul Herson de pe malul estic, de când au fost forţate să se retragă acolo.

„Militarii noştri vizitează foarte des malul stâng (estic), efectuând raiduri. Forţele armate ucrainene lucrează şi lucrează foarte eficient”, a declarat Sobolevski pentru televiziunea ucraineană.

Medvedev vrea o „împărțire liniștită” a Ucrainei pentru a evita un război mondial

13:12Rusia nu invită niciun şef de stat sau de guvern străin la tradiţionala sa paradă militară din 9 mai, în cel de-al doilea an de război al Kremlinului împotriva Ucrainei, relatează DPA. Doar preşedintele unei fostei republici sovietice ar urma să ia parte la festivități, acesta fiind într-o vizită de lucru în acea perioadă, notează Agerpres.

12:58Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în acest context „aspiraţii” ale Poloniei, Ungariei şi României, informează TASS. Declarațiile belicoase vin la scurt timp după ce șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că locul Ucrainei este în alianța militară nord-atlantică.

11:59Ministerul rus de Externe a anunțat marți că expulzează un diplomat moldovean după ce ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a declarat că a avut discuții constructive cu partea rusă.

11:09Ce știm despre tancul T-14 Armata, redutabila armă „fantomă” pe care armata rusă ar fi trimis-o acum în Ucraina

11:05Statele Unite ale Americii trimit tot mai mulţi specialişti în securitate cibernetică în străinătate pentru a ajuta guvernele să lupte împotriva hackerilor, a declarat un oficial militar american la o conferinţă de securitate cibernetică RSA la San Francisco, potrivit Reuters. Peste 40 de „soldați virtuali” ai SUA au ajuns și în Ucraina.

Rușii bombardează un oraș din Harkov

10:40Forțele rusești au bombardat marți un muzeu din centrul orașului Kupiansk din estul Ucrainei, ucigând o persoană și rănind alte 10, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Mai multe persoaen s-ar afla sub dărâmături.

„Până în prezent știm despre un angajat al muzeului mort și 10 răniți. Sunt mai multe persoane sub dărâmături. Recuperarea în urma bombardamentelor continuă. Toate agențiile necesare sunt implicate”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

Șeful de cabinet al președintelui și guvernatorul regional au declarat că pagubele au fost provocate de o rachetă rusească S-300.

Kupiansk, care avea o populație de 26.000 de locuitori înainte de război, se află în regiunea Harkov. Este un important nod feroviar care a fost ocupat de forțele rusești timp de câteva luni după ce acestea au invadat Ucraina în februarie 2022.

Forțele ucrainene le-au alungat din Kupiansk într-o contraofensivă fulgerătoare în septembrie, când au recucerit și orașele Izium și Balakliia.

10:26Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat marţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agenţiile de presă ruse.

10:16Numărul soldaților pierduți de Rusia pe câmpul de luptă a scăzut cu aproximativ 30% în luna aprilie, comparativ cu lunile precedente, se arată în evaluarea de marți dimineață a serviciile militare secrete britanice.

Putin a trimis noul tanc de luptă T-14 în Ucraina, scrie presa de stat

09:41Cum se transformă o parte din mass-media bulgare în megafoane de propagandă ale Kremlinului

„America construiește al patrulea Reich în Europa”; „Curtea Penală Internațională de la Haga este o organizație teroristă”; „Polonia este pe cale să pună mâna pe teritorii din Ucraina, iar Occidentul atrage Rusia în război”; „Elitele globale pregătesc gulere digitale pentru oameni, lockdown-ul nu se va termina niciodată, iar scopul este eliminarea tuturor drepturilor omului printr-un acord internațional privind pandemiile”, potrivit Factcheck.bg, preluat de Mediapool și Rador.

Toate aceste afirmații complet nefondate nu apar în grupurile de discuții despre teoria conspirației de pe rețelele de socializare, ci pe site-uri de știri și analize politice din Bulgaria precum „Trud”, „Blitz”, „Pogled.info”, „Glasove”, „Fakti” și altele. Și ceea ce au în comun este că toate au aceeași sursă primară – platforma rusă online Fondul pentru Cultură Strategică.

09:16Șeful ONU și reprezentanți ai națiunilor occidentale l-au certat pe cel mai înalt diplomat rus în timp ce prezida luni o reuniune a ONU, acuzând Moscova de încălcarea Cartei ONU prin atacarea Ucrainei și ocuparea unor teritorii ale acesteia, potrivit The Guardian.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a răspuns apărând acțiunea militară a țării sale și acuzând SUA și aliații săi de subminarea diplomației globale, fundamentul ONU, care a fost creată pentru a preveni un al treilea război mondial.

Secretarul general António Guterres a numit cooperarea dintre cele 193 de națiuni membre ale ONU drept „inima care bate” și „viziunea directoare” a organizației și a avertizat Consiliul de Securitate că colaborarea globală este supusă celei mai mari presiuni de la crearea Națiunilor Unite în 1945.

Tensiunile dintre marile puteri se află la un „maxim istoric”, la fel și riscurile de conflict „din cauza unei aventuri sau a unui calcul greșit”, a spus el, amintind în primul rând de războiul din Ucraina.

08:56Rusia a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata pentru a trage asupra pozițiilor ucrainene, „dar nu au participat încă la operațiuni de asalt direct”, a relatat marți agenția de presă de stat RIA, citând o sursă apropiată problemei, informează Reuters.

08:12 Moscova își reaprovizionează trupele care luptă în Ucraina cu obuze de artilerie și alte muniții pe care le expediază Teheranul prin Marea Caspică, potrivit unor oficiali din Orientul Mijlociu, citați de Wall Street Journal, în timp ce SUA și aliații lor încearcă să întrerupă cooperarea dintre Moscova și Teheran, scrie The Kyiv Independent.

07:40Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia şi Statele Unite, sunt în creştere constantă, informează marţi agenţia de presă TASS, citând un înalt diplomat rus, informează Reuters.

Ucraina pregătește sectorul energetic pentru iarnă

07:25Kremlinul a respins speculaţiile potrivit cărora preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea o sosie care îl reprezintă în cadrul unor apariţii publice, informează marţi dpa.

01:10Zelenski: Deja pregătim sectorul energetic pentru iarna viitoare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că deja se fac pregătiri în sectorul energetic în vederea următorului sezon de iarnă, el menţionând că în regiunea Jîtomîr au fost luate decizii pentru a reface acest sector, după atacurile ruseşti, potrivit News.ro.

00:53Oficial american: Forțele rusești ar putea lansa noi operațiuni ofensive odată cu îmbunătățirea vremii

Rusia poate lansa operațiuni ofensive în mai multe zone odată ce vremea se va îmbunătăți, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu acordat luni la Vocea Americii.

00:37Prim-miniștrii Cehiei, Poloniei și Slovaciei au cerut ca Ucrainei să i se ofere garanții de securitate postbelică într-o scrisoare comună publicată de Foreign Affairs la 24 aprilie.

„Ucraina nu dorește să fie în război cu Rusia. Nici noi nu vrem. Dar a devenit din ce în ce mai clar că Rusia a decis cu mult timp în urmă că este în război cu noi”, au scris premierii ceh Petr Fiala, polonez Mateusz Morawiecki și slovac Eduard Heger.

Potrivit prim-miniștrilor, invazia la scară largă a Ucrainei este punctul culminant al războiului politic și hibrid desfășurat de Rusia de-a lungul anilor, potrivit Kyiv Independent.

00:11Președintele lituanian: Trebuie depășite „liniile roșii” privind ajutorul militar acordat Ucrainei

Orice „linii roșii” autoimpuse în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei trebuie depășite pentru a asigura victoria acesteia împotriva Rusiei, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-un interviu acordat lui publicației Spiegel.

Referirea lui Nauseda la „liniile roșii” a apărut atunci când a vorbit despre modul în care Germania a trecut de la a promite Ucrainei doar căști și veste de protecție la aprobarea exportului de tancuri Leopard 1 și 2, adăugând că „deciziile Germaniei nu trimit un semnal pozitiv doar Ucrainei, ci și tuturor celorlalți aliați din NATO”, citează Kyiv Independent.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că deja se fac pregătiri în sectorul energetic în vederea următorului sezon de iarnă, el menţionând că în regiunea Jîtomîr au fost luate decizii pentru a reface acest sector, după atacurile ruseşti, potrivit News.ro. Zelenski a afirmat că s-a întors la Kiev după o vizită de lucru la Jîtomîr.
  • Rusia poate lansa operațiuni ofensive în mai multe zone odată ce vremea se va îmbunătăți, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu acordat luni la Vocea Americii.
  • Prim-miniștrii Cehiei, Poloniei și Slovaciei au cerut ca Ucrainei să i se ofere garanții de securitate postbelică într-o scrisoare comună publicată luni de Foreign Affairs.
  • Președintele lituanian: Trebuie depășite „liniile roșii” privind ajutorul militar acordat Ucrainei. Orice „linii roșii” autoimpuse în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei trebuie depășite pentru a asigura victoria acesteia împotriva Rusiei, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda într-un interviu acordat lui publicației Spiegel.
  • Premierul estonian Kaja Kallas a cerut luni ca negocierile privind intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană să înceapă în acest an, așa cum a cerut Kievul.
  • ​Dora Duro, vicepreședintele parlamentului Ungariei, a declarat că intrarea Ucrainei în NATO fără riscuri majore de securitate este posibilă doar cu acordul Rusiei.
  • Russia Today i-a transmis prezentatorului TV american Tucker Carlson o invitație de a „pune mai multe întrebări” la televiziunea rusă după ce Fox News a anunțat luni despărțirea de acesta.
  • Oficialii ucraineni detectează o schimbare a strategiei rusești în Donețk și folosirea „tacticilor siriene” în Bahmut. Oficialii ucraineni spun că focalizarea rusă în estul regiunii Donețk s-a schimbat ușor, dar orașul Bakhmut și orașele în ruină Mariinka și Avdiivka rămân în continuare în centrul atacurilor rusești.
  • Ambasadorul SUA la ONU: „Rusia a lovit în inima Cartei ONU”. În declarațiile făcute luni în fața jurnaliștilor înainte de reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „este imposibil să ignorăm elefantul uriaș din cameră: Rusia”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro